Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ziaristul Petre Mihai Bacanu s-a intalnit in sala de judecata cu unul dintre tortionarii sai: M-a scos din celula si m-a batut

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 14:15
33892 citiri
Ziaristul Petre Mihai Bacanu s-a intalnit in sala de judecata cu unul dintre tortionarii sai: M-a scos din celula si m-a batut
Foto: Ziare.com

Jurnalistul Petre Mihai Bacanu s-a intalnit astazi la Curtea de Apel Bucuresti cu unul dintre ofiterii care l-au batut in timpul anchetei de la Securitate. Este vorba de fostul maior de Securitate, Marin Pirvulescu, judecat pentru infractiuni contra umanitatii in cazul mortii disidentului Gheorghe Ursu.

Timp de mai multe ore, Petre Mihai Bacanu a povestit judecatorului Mihaela Nita cum a ajuns sa fie cercetat de Securitate pentru complot, pentru ca a vrut sa tipareasca un ziar ilegal, dar si cum infractiunea politica a fost transformata intr-una de drept comun, specula cu masini.

El a explicat instantei cum unul dintre criminalii lui Gheorghe Ursu, Marian Clita, a incercat sa-l trimita pe o pista falsa in cazul inginerului, parte dintr-un plan mai larg cordonat de persoane sus-puse.

Disidentul a povestit cum unul dintre inculpatii din dosar, Mari Pirvulescu, l-a batut pe el, dar si pe alte persoane cercetate de Securitate, pentru ca s-au opus regimului comunist.

Deoarece Ceausescu nu dorea procese politice, Securitatea i-ar fi oferit lui Bacanu sa-si aleaga o infractiune de drept comun pentru care sa fie judecat: viol sau specula cu masini. Alternativa era infractiunea de complot care se pedeapsea cu moartea.

Audierea

Petre Mihai Bacanu a venit astazi de la prima ora la procesul de la Curtea de Apel. Dosarul in care sunt judecati maiorul in rezerva Marin Pirvulescu si colonelul in rezerva Vasile Hodis, fosti ofiteri ai Departamentului Securitatii Statului, acuzati de infractiuni contra umanitatii, este aproape de final.

Ziaristul are o memorie buna, isi aminteste multe detalii din timpul anchetei de la Securitate si ofera amanunte importante pentru acest caz.

Povesteste magistratului Mihaela Nita cum a ajuns sa fie condamnat in decembrie 1989, chiar in cladirea in care este audiat acum ca martor. Dupa fuga lui Ceausescu, procurorul care l-a acuzat in acest proces a cerut revizuirea cazului.

Ziare.com va prezinta cele mai interesante declaratii facute de Bacanu in cadrul acestui proces.

Secretomania autoritatilor

"Despre decesul lui Gheorghe Ursu am aflat in 1988, de la niste prieteni care ascultau Europa Libera. Am aflat atunci ca acesta a fost omorat in inchisoare."

Bacanu povesteste ca a investigat acest caz, in calitate de jurnalist, dupa Revolutie, la inceputul anului 1990.

"Ce m-a determinat sa realizez aceasta investigatie a fost secretomania din jurul mortii lui Gheorghe Ursu si faptul ca versiunea oficiala era ca ar fi murit de infarct. Am obtinut informatii de la Spitalul Penitenciar Jilava, unde victima a decedat. Medicul anestezist a consemnat in protocolul operator faptul ca septicemia s-a produs din cauza spargerii intestinului subtire."

Bacanu arata instantei ca a sesizat acest lucru magistratilor militari, iar procurorul Dan Voinea ar fi preluat cazul si ar fi aflat si alte date relevante.

Intoxicarea mediatica a lui Clita

La cativa ani dupa ce a scris articolele, Bacanu a fost vizitat la redactie de Marian Clita, unul dintre detinutii care l-au batut pe Ursu in celula. Acesta voia sa ofere informatii despre moartea inginerului. A venit insa cu o teorie neverosimila.

"Acesta mi-a explicat pe scurt ca, in timp ce se afla in celula cu Ursu, fiind enervat pe acesta, l-a lovit cu degetul mare in burta."

Clita i-ar fi dat detalii despre discutiile cu Ursu si faptul ca il indemna sa declare anchetatorilor tot ce stie.

"Ulterior, am aflat ca acest Clita a fost trimis de cei de la puscarie, fusese arestat pe Calea Rahovei, pe la mai multe redactii."

Clita s-ar fi dus si la Grupul de Dialog Social, iar reprezentantii ONG-ului chiar l-au inregistrat video cand facea aceste afirmatii.

"Arat ca, din cate cunosc, acesta a dat declaratii la mai multe redactii. In contextul in care nu ma cunostea, am ajuns la concluzia ca fusese trimis special la mai multe adrese."

"L-am intrebat daca nu-i este frica (sic!) ca o sa faca din nou puscarie si mi-a raspuns ca nu. Ca fapta s-a prescris si, chiar daca nu era prescrisa, pedeapsa se unea cu anii executati in acea perioada", declara Bacanu.

Jurnalistul arata ca Clita si-ar fi retras apoi declaratia, deoarece si-a dat seama ca ar fi fost pacalit de cei care l-au trimis. I s-ar fi promis o reducere a pedepsei sau o eliberare conditionata.

Un lucru este cert: "Clita stia foarte bine diferenta intre crima si lovitura cauzatoare de moarte."

Prima ancheta: 72 de ore

Necazurile cu Securitatea au inceput in 1988, in momentul in care pregatea editarea unui ziar clandestin intitulat "Romania". Chiar inainte de tiparirea primului numar a fost ridicat de politia politica.

"Am fost anchetat timp de 72 de ore in continuu. Pe Pirvulescu l-am cunoscut in cazul meu, nu era anchetatorul meu principal, dar a participat la ea."

Aproximativ 15 ofiteri de Securitate au participat la perchezitia casei lui Bacanu.

"I-a scos un dinte unui disident"

Ziaristul povesteste ca dupa Revolutie a incercat sa faca o lista cu ofiterii Directiei a VI-a. Pentru acest lucru a luat legatura cu un alt disident, Radu Chesaru, care fusese cercetat de Securitate.

"Am aflat ca acesta a fost anchetat de acelasi anchetator ca si mine si ca si asupra acestuia au fost exercitate acte de violenta de catre Marin Pirvulescu. Am aflat acelasi lucru si de la o alta persoana, Anton Uncu, care mi-a spus ca Marin Parvulescu i-a scos un dinte."

Bacanu adauga ca a fost cercetat pentru propaganda impotriva oranduirii socialiste, dar ca Securitatea i-ar fi fabricat un dosar de drept comun.

Ziaristul povesteste ca Pirvulescu a exercitat violente fizice si psihice impotriva sa.

Totul a pornit de la o declaratie facuta unui alt ofiter de Securitate, in legatura cu o presupusa legatura a sa cu un corespondent al ziarului "Izvestia".

"Se apropia dimineata si l-am vazut pe anchetator ca era nerabdator sa finalizeze declaratia, mi-a venit ideea sa-i spun ca acest corespondent mi-a propus sa-mi dea un linotip si o masina rotativa de imprimat. Cantaresc cateva tone, rotativa este cat cladirea asta (arata spre sala uriasa de la Curtea de Apel Bucuresti, unde are loc procesul - n.red.), erau imposibil de transportat, ofiterul nu stia acest lucru", se amuza si acum Bacanu.

Razbunarea securistilor

Timp de trei zile, Bacanu nu a mai fost scos la ancheta. Dar banuia ca vine razbunarea. Aceasta a venit sub forma lui Pirvulescu.

"Am fost scos din celula si batut de Pirvulescu. N-o sa mai iesi viu de aici pentru ce ai facut! Mi-am dat seama ca au fost certati de sefii lor. Cand le spuneam de acest corespondent, spuneau ca nu mai doresc sa afle nimic."

Marian Pirvulescu, la Curtea de Apel Bucuresti.

Foto: Ziare.com

"Ceausescu nu dorea procese politice"

Bacanu povesteste ca a fost inchis in Arestul Securitatii. A fost scos intr-o zi de un ofiter de Securitate si dus in Arestul Militiei, unde un procuror i-a adus la cunostinta acuzatiile de drept comun.

Procurorul sau era acelasi ca si in cazul lui Gheorghe Ursu.

"Arat ca eu am fost judecat numai pentru infractiunea de drept comun, specula cu masini, chiar in aceasta cladire, intr-o sala plina de ofiteri de Securitate."

"Ceausescu nu mai dorea sa existe procese politice. De aceea, se fabricau dosare de drept comun. Anchetatorul meu mi-a facut o propunere sa aleg ca infractiuni de drept comun intre viol si specula cu masini.

La intrebarea mea, cum se poate un viol, mi-a spus ca poate sa ia o gestionara cercetata intr-un dosar de politie si sa o transforme in martor. Mi-a mai spus ca nici macar nu e nevoie de viol, ci de tentativa de viol. Eu eram acuzat de Securitate de complot, infractiune pedepsita cu moartea."

Informatorul din celula

Bacanu relateaza ca a fost inregistrat de Securitate si ca i-a fost introdus un informator in celula.

"Exista la CNSAS o astfel de inregistrare. Este si filmata! Mie mi-a fost introdus in celula un informator, un director de la fabrica de lapte care era arestat pentru delapidare", rememoreaza jurnalistul.

Si pe Hodis l-a cunoscut in cadrul propriei sale anchete, ofiterul a participat la perchezitii.

"Pirvulescu si Hodis au semnat procesele verbale de la perchezitiile domiciliare si ale masinii mele. Cei doi ofiteri au participat la audierea mea, care a durat 72 de ore. Fac mentiunea ca Hodis nu a exercitat violente fizice impotriva mea, spre deosebire de Pirvulescu."

Bacanu povesteste ca in final a fost condamnat la 6 ani si 6 luni pentru specula cu masini. Cauza a fost revizuita pe 27 dececembrie 1989, iar sentinta a fost anulata.

"Eu am fost pus in libertate pe 22 decembrie 1989. Pentru propaganda impotriva oranduirii socialiste nu am fost condamnat", conchide in fata instantei Petre Mihai Bacanu.

La finalul procesului, Petre Mihai Bacanu a dat jurnalistilor o scurta declaratie.

Foto: Ziare.com

Final de proces

Dupa cum am aratat, cazul este aproape de final. Instanta ar fi trebuit sa-i audieze pe cei doi inculpati din acest dosar: maiorul in rezerva Marin Pirvulescu si colonelul in rezerva Vasile Hodis, fosti ofiteri ai Departamentului Securitatii Statului.

Acestia au spus ca nu se simt bine si ca vor sa fie audiati la un alt termen. Pirvulescu a spus ca are 78 de ani si este bolnav, iar Hodis ca are probleme cu sanatatea si emotii.

"Urmatorul termen este pe 24 aprilie, de la ora 9:00. Incepem de dimineata, va oferim si un loc aici, in fata, un scaun", decide judecatorul Mihaela Nita.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Petre Mihai Bacanu Ursu, #Petre Mihai Bacanu Securitate, #petre Mihai Bacanu Pirvulescu , #comunism