Cu ce ne-ar ajuta interzicerea comunismului? Ioan Stanomir: este vital sa ne opunem tentativelor de reabilitare

Duminica, 31 Martie 2019, ora 12:55
10231 citiri
Cu ce ne-ar ajuta interzicerea comunismului? Ioan Stanomir: este vital sa ne opunem tentativelor de reabilitare
Foto: Facebook / Memorialul Sighet

Comunismul este inamicul libertatii si al demnitatii umane, pe toate planurile, si este vital sa intelegem natura acestei ideologii criminale pentru a ne opune tentativelor de reabilitare a acestei viziuni teribile si insangerate despre om si societate, afirma prof.dr. Ioan Stanomir.

"Daca Romania ar fi aplicat lustratia imediat dupa Revolutie am fi castigat timp si probabil ca n-am fi avut acum o coruptie endemica, o justitie monitorizata de la Bruxelles si o economie devalizata de milionarii care si-au ascuns petlitele de Securist sub frac", spunea Germina Nagat (CNSAS) intr-un interviu acordat Ziare.com in 2012, iar afirmatia ramane valabila in continuare.

Si daca lustratia s-a aplicat tarziu si doar partial, interzicerea comunismului nu a fost posibila niciodata, desi au existat diverse incercari. Zilele trecute, USR a initiat un nou proiect de lege care propune interzicerea organizatiilor si propagandei comuniste, starnind o adevarata furtuna pe retelele de socializare si replici acide din partea celor care sustin ca o astfel de interdictie ar incalca drepturile omului si ar insemna chiar o cenzura de tip comunist.

Citeste si O initiativa USR starneste controverse: sa se interzica organizatiile si simbolurile comuniste. Avem nevoie? Ce ar rezolva? - SONDAJ

Pro si contra

Cristian Ghinea, unul dintre initiatorii legii, a oferit cateva explicatii. "Este o decomunizare intarziata, dar necesara. Pentru ca sunt doua fenomene. Comunismul vechi, atat ca structura de oameni care au ramas cu nostalgii si care vorbesc de bine acel regim criminal si fac asta fara niciun fel de timorare. (...) Pe de alta parte, mai este un curent nou-comunist, de oameni care nu au cunoscut direct acele vremuri, care socializeaza pe internet, in universitati si asa mai departe si care au inceput sa faca o propaganda explicita comunista. Aceste doua genuri de manifestare nu sunt legitime in spatiul public al unei democratii.

Al doilea argument important. Romania are deja o lege similara, privitoare la propaganda fascista si legionara, iar aceasta lege, care este din punct de vedere al tehnicii legislative, o copie exacta a acelei legi, nu face decat sa faca al doilea pas necesar. Este anormal ca Romania, care a fost o tara abuzata, descompusa de cele doua totalitarisme, sa il condamne doar pe unul dintre ele, sa aiba o politica doar impotriva unuia dintre ele. Este anormal si da si un semnal foarte prost. Ce inteleg copiii nostri, ca nu ai voie sa faci propaganda pentru Hitler sau pentru Codreanu, dar este ok sa faci propaganda pentru Mao sau Ceausescu? De ce cele doua randuri de criminali nu ar trebui sa arate la fel?", a argumentat deputatul USR intr-un interviu acordat pentru Europa Libera.

Cum e si firesc, contraargumentele n-au intarziat sa apara, unele chiar din interiorul USR:

Tabloul general

Ideea USR nu e deloc rupta de realitatea imediata, desi asa pare. Putina lume stie ca in timp ce la Iasi se desfasoara un amplu Proces al Comunismului, in Registrul Partidelor figureaza de cativa ani nu unul, ci doua partide cu o asemenea ideologie: Partidul Comunistilor si Partidul Comunist Roman Secolul XXI.

Si nu fara a avea o posibila baza in randul alegatorilor. De exemplu, intr-un sondaj IRES din 2010 intitulat "Romanii si nostalgia comunismului", 68% dintre respondenti erau de parere ca regimul comunist a fost o idee buna, dar aplicata gresit.

Dar nu vorbim doar despre nostalgici, vorbim si despre tineri care par dornici sa imbratiseze aceasta ideologie criminala. Comunismul nu a facut milioane de victime, asta e doar o inventie a capitalistilor, iar cei condamnati politic meritau sa moara, pentru ca unelteau in favoarea imperialismului, ne-a explicat cu seninatate Vlad, un bucurestean de 18 ani, intr-un material realizat in 2017 de VICE, tanarul fiind hotarat sa il razbune pe Ceausescu si chiar sa ii condamne la moarte pe cei care au guvernat tara dupa 1989.

V-ar mira daca asemenea idei ar castiga cu timpul teren, mai ales in conditiile in care toate sondajele arata ca Parlamentul Romaniei si partidele sunt pe ultimele locuri din punct de vedere al increderii (cu mai putin de 12%)?

Pe de alta parte, Curtea Constitutionala a respins pana acum toate incercarile de interzicere a comunismului si trebuie sa ne reamintim ca nici PCR n-a putut fi scos in afara legii in 1989, gasindu-se pana la urma o manevra prin care a fost destructurat (oficial).

Insa, un aspect foarte important pentru dezbaterea publica este acela ca avem o lege, Legea privind siguranta nationala a Romaniei, care interzice explicit: "initierea, organizarea, savarsirea sau sprijinirea in orice mod a actiunilor totalitariste sau extremiste de sorginte comunista, fascista, legionara sau de orice alta natura, rasiste, antisemite, revizioniste, separatiste care pot pune in pericol sub orice forma unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei, precum si incitarea la fapte ce pot periclita ordinea statului de drept".

Dar aceasta lege nu acopera multe dintre excesele si abuzurile la care s-ar putea preta o putere cu tendinte totalitare, iar ceea ce s-a intamplat in Justitie in ultimii ani arata ca procesele de democratizare pot fi oricand reversibile.

Invitat de Ziare.com sa ne spuna punctul sau de vedere, prof. dr. Ioan Stanomir, fost presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, a limpezit cateva aspecte, subliniind totodata ca orice tentativa de limitare a influentei pe care o ideologie precum comunismul o are asupra spatiului public este salutara.

Despre epurare si drepturi constitutionale

"Lustratia este un proces care are ca scop eliminarea din viata publica a celor care au fost asociati cu regimurile totalitare. Este vorba de o epurare, pe intelesul tuturor. Pe de alta parte, interzicerea comunismului este o alta problema, pentru ca ea presupune interzicerea unei ideologii si a modurilor in care aceasta ideologie s-ar putea manifesta in spatiul public", ne-a explicat mai intai prof. Stanomir.

Si exista un punct de vedere, "care este destul de influent", conform caruia "comunismul apare ca manifestare a liberei exprimari", a mai adaugat acesta.

"Problema fundamentala este ce se intelege prin interzicerea comunismului pentru ca poate fi vorba de interzicerea ideologiei, interzicerea unor simboluri, pe de o parte, sau de interzicerea accesului unor persoane la functii publice, daca ele au fost asociate cu comunismul.

Deoarece Curtile Constitutionale se opun formulelor bazate pe lustratie, privindu-le ca pe ingradiri inacceptabile ale dreptului de a participa la viata publica, interzicerea comunismului este o problema delicata, pentru ca exista o rezistenta fata de ceea ce se considera a fi o afectare a dreptului la libera exprimare", a adugat acesta, referindu-se la Curtile Constitutionale din toate tarile foste comuniste.

"Clauza totalitarismului celui mai favorizat"

Intrebat de ce nazismul poate fi interzis, dar comunismul nu, desi conform datelor istorice comunismul a facut aproape 100 de milioane de morti la nivel global, Ioan Stanomir ne-a spus ca aceasta "este o problema care tine de un regim al memoriei".

"In Europa de Vest, ca si in Europa de Est, condamnarea nazismului a urmat celui de-al Doilea Razboi Mondial si a facut parte dintr-un proces natural de despartire de trecutul totalitar. Comunismul a beneficiat intotdeauna, din varii motive, de ceea ce un savant francez, Jean-Francois Revel, numea 'clauza totalitarismului celui mai favorizat'. El a fost intotdeauna asociat cu ideile nobile, cu progresul, cu cautarea bunastarii si a egalitatii.

In plus, exista in Occident influente partide comuniste care se vor opune intotdeauna acestei tentative de condamnare a ideologiei in numele careia s-au manifestat decenii de-a randul", a explicat acesta.

Fost presedinte al Comisiei prezidentiale pentru revizuirea Constitutiei, Ioan Stanomir nu a respins din start viabilitatea proiectului USR.

"Eu cred ca orice tentativa de limitare a influentei pe care o ideologie pernicioasa si liberticida precum comunismul o are asupra spatiului public este salutara. Ramane de vazut in ce masura aceasta ipoteza legislativa va trece de Parlament si daca va fi eventual atacata la Curtea Constitutionala.

Ceea ce putem observa este ca exista din ce in ce mai multe voci in spatiul public care tind sa priveasca comunismul ca pe o manifestare benigna unei ideologii bazate pe progres si pe egalitate. Modul in care doamna Oana Bogdan de la PLUS s-a exprimat public este nelinistitor si as indrazni sa spun moralmente abject, pentru ca nu cred ca este cazul sa resuscitam teorii care au condus la milioane de victime.

Pe un plan moral, comunismul este un inamic al libertatii. Pe un plan politic, comunismul este un inamic al libertatii. Pe plan economic, comunismul este un inamic al libertatii. Pe toate planurile imaginabile, comunismul este inamicul libertatii si al demnitatii umane si este vital sa intelegem natura acestei ideologii criminale pentru a ne opune, cu modestele noastre forte, tentativelor de reabilitare a acestei viziuni teribile si insangerate despre om si societate", subliniaza Ioan Stanomir.

Intrebat cat de important a fost pentru societatea romaneasca Raportul comisiei Tismaneanu si condamnarea comunismului de catre fostul presedinte Traian Basescu, prof. Stanomir a subliniat ca acel raport "ramane si astazi un document refondator".

"Este prima ocazie in care statul se desparte de ceea ce a insemnat o mostenire teribila a trecutului sau si este un document care are capacitatea de a ne inspira si astazi.

Ce s-a aplicat din concluziile lui? In primul rand, a fost condamnat comunismul. In al doilea rand, a existat o politica publica de educare a cetatenilor. Acolo unde, poate, s-ar fi putut face mai mult este pe terenul legislativ, in domeniul, sa zicem, limitarii pensiilor speciale de care beneficiaza cei care au lucrat si au asistat regimul comunist.

Dar, de multe ori, in numele apararii statului de drept sunt aparati cei care au lucrat pentru regimul comunist. Nu numai in Romania, dar peste tot in Europa de Est apararea drepturilor omului inseamna, din pacate, si apararea privilegiilor pe care unii le-au dobandit luptand impotriva compatriotilor lor", a mai afirmat Ioan Stanomir.

Avertismentul lui Ciolacu pentru Mircea Geoană: "Dacă încep toate acele schelete să umble noaptea, va fi jale"
Avertismentul lui Ciolacu pentru Mircea Geoană: "Dacă încep toate acele schelete să umble noaptea, va fi jale"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Mircea Geoană este vulnerabil în postura de candidat la alegerile prezidențiale, pentru că ar avea numeroase „schelete în dulap”....
Marcel Ciolacu vorbește despre "lălăiala" din administrația statului. Ce nerealizare consideră că este "cea mai mare restanţă a clasei politice"
Marcel Ciolacu vorbește despre "lălăiala" din administrația statului. Ce nerealizare consideră că este "cea mai mare restanţă a clasei politice"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că infrastructura reprezintă cea mai mare restanță a clasei politice. Ciolacu a menționat că „avem un stil caracteristic de tergiversare”, făcând...
#USR lege interzicere comunism, #lustratie Romania, #partide comuniste Romania , #comunism
  1. Pagerele care au explodat în Liban au fost fabricate de o companie cu sediul în Budapesta. Hezbollah promite răzbunare
  2. Cod galben de ploi în toată Moldova și în Tulcea. Recomandările autorităților pentru furtună și inundații VIDEO
  3. Înalt oficial din SUA, vizită în Egipt. Va încerca să obțină o încetare a focului între Hamas și Israel
  4. Ce este o ploaie abundentă? Glosar de inundații
  5. Bărbat în comă după ce a fost atacat cu un topor pe un drum forestier. Poliția a reținut un suspect
  6. Rusia vizează campania prezidențială a Kamalei Harris, susține Microsoft. „Exploatează orice vulnerabilitate”
  7. Recurs la procesul lui Nicolae Ceaușescu. De ce ar putea fi rejudecată acțiunea care a dus la executarea dictatorului
  8. Organizația Națiunilor Unite supune la vot rezoluția prin care cere încetarea ocupaţiei israeliene în teritoriile palestiniene
  9. 30 de români s-au bătut cu bâte și săbii pe străzile unui oraș din Spania. Scandalul a fost filmat VIDEO
  10. Milioane de copii afectați de taifunul Yagi. UNICEF: 6 milioane de copii suferă din cauza lipsei serviciilor esențiale