Cum a salvat o britanica orfanii din Romania: Si-ar pune si viata in pericol pentru noi

Duminica, 07 August 2016, ora 19:59
7103 citiri
Cum a salvat o britanica orfanii din Romania: Si-ar pune si viata in pericol pentru noi
Foto: Arhiva Ziare.com

La fel ca multi altii, Jane Nicholson a fost socata cand a vazut imaginile aparute in anii 1990, cu orfanii din Romania morti de foame, unii legati de paturi, care erau tinuti in institutii brutale, neglijati si fara niciun pic de iubire.

Ororile care au iesit la iveala dupa caderea comunismului i-au determinat pe unii britanici sa vrea sa ajute, insa multi au fost coplesiti de amploarea provocarilor pe care le aveau de infruntat, scrie The Telegraph.

Nu si Jane Nicholson, fosta asistenta si mama a trei copii din comitatul britanic Norfolk, acum in varsta de 71 de ani. Organizatia de caritate pe care a fondat-o, "Fara", a sarbatorit a 25-a aniversare de la infiintare anul acesta.

Copiii abandonati ai Romaniei: Cum s-a schimbat situatia orfanilor in ultimii ani

"De fapt, fiica mea cea mica, Amelia, a inceput sa se uite la relatarile de la TV. Avea doar 15 ani atunci, insa a spus 'trebuie sa ma duc acolo sa ajut'", si-a aminit Nicholson.

Femeia a renuntat la cariera pentru a-si creste propriii copii, insa apoi s-a implicat intens in activitatile Fundatiei Sue Ryder. De la un simplu voluntar local a ajuns sa fie presedintele intregii organizatii.

La inceputul anului 1991, inspirata de dorinta fiicei sale de a face ceva pentru orfanii romani, Nicholson a lasat totul deoparte si s-a alaturat unui convoi umanitar.

Lagar de concentrare cu copii

"N-am vazut asa ceva in viata mea. Era ca un lagar de concentrare: intre 150 si 200 de copii si tineri care nu aveau niciun pic de salubritate, abia daca aveau haine, iar de mancare - doar supa si paine. Unii nu se dadusera jos din pat de ani. Multi isi pierdusera mintile complet", a povestit ea.

Stia ca nu poate pur si simplu sa plece, asa ca a infiintat fundatia "Fara" si s-a dedicat ei, chiar daca la inceput acest lucru a tinut-o departe de familia sa din Anglia. Apoi "Fara" a devenit o asociatie de familie. Si fetele ei, Amelia si Lucinda, si-au petrecut mult timp in Romania, dar si sotul sau, Michael, a calatorit frecvent in tara noastra.

Astazi, "Fara" are in Romania camine pentru copii si centre de terapie si conduce programe prin care incearca sa le gaseasca adolescentilor locuri de munca. Are si o ferma organica si este implicata in proiecte cu mese calde la scoala.

Reportaj cutremurator despre orfanii lui Ceausescu ajunsi in Canada: Cicatricile nu se vindeca niciodata

Vieti salvate

Asociatia a schimbat multe vieti, inclusiv a unei tinere de 22 de ani pe nume Virma Barcsa. Ea a venit la caminul pentru copii "Fara" din Suceava dupa ce fusese abandonata de mama, cand avea doar patru ani, intr-un spital local.

"Inca imi amintesc de prima zi", a spus ea, in timpul petrecerii de aniversare care a avut loc la Bucuresti. "Eram cu alte doua fete. Pana atunci am fost intr-o institutie de stat din Falticeni, unde angajatii erau mereu nervosi. Cel pe care mi-l amintesc cel mai bine obisnuia sa ne bage sapun in ochi cand faceam dus", a spus tanara.

Insa totul era diferit cand au ajuns la "Fara": "Ne-au dat sapun, iar bucatarul ne-a dat bomboane de menta (...). Pentru mine, 'Fara' a fost un inger pazitor. Mi-a dat aripi. Am invatat cum sa comunic, cum sa am curaj, cum sa imi controlez viata", a marturisit fata, care acum studiaza Psihologia la iasi si vrea sa lucreze cu copiii.

"Copiii uitati" ai Romaniei, orfanii deceniilor ceausiste - analiza Foreign Affairs

Ionut Stegar, acum de 17 ani, este alt suflet care si-a petrecut copilaria la "Fara". "Ce-mi amintesc de cand am venit prima data la 'Fara' este o gramada de oameni, iar eu in centrul atentiei. M-am simtit foarte rasfatat. Gasisem o familie", a aratat el.

Cosmin Covrig, si el de 17 ani, se gandeste acum daca sa studieze in domeniul IT sau sa faca armata, precum tatal si bunicul lui. Parintii sai au murit cand avea doar 11 ani, iar el si sora lui au ramas doar cu un bunic batran. Cand acesta nu a mai facut fata, Cosmin a venit la "Fara", iar sora lui, Andreea, a fost adoptata, insa i s-a alaturat dupa doi ani.

"Eram foarte introvertit, dar 'Fara' m-a ajutat sa castig incredere in mine. Jane are o inima mare si mult curaj. Ar face orice pentru noi. Si-ar pune chiar si viata in pericol", a spus Cosmin.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#copii orfani Romania salvati, #orfani Romania , #comunism