Pacepa, aminitiri despre Ceausescu: M-am complacut in privilegii, dar m-am lepadat de comunism cand era in plina glorie

Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 15:24
8822 citiri
Pacepa, aminitiri despre Ceausescu: M-am complacut in privilegii, dar m-am lepadat de comunism cand era in plina glorie
Foto: Silistradnes

Generalul Ion Mihai Pacepa a vorbit despre relatia sa cu Nicolae Ceausescu, caruia i-a fost consilier personal inainte sa fuga in Statele Unite si sa ceara azil politic acolo.

"Am avut relatii apropiate cu Nicolae Ceausescu, care voia sa construiasca 'Romania multilateral-dezvoltata' si avea nevoie de spionajul tehnologic, dupa cum avea nevoie de aer", a declarat Pacepa intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

Fostul sef din Securitate a vorbit si despre relatia sa cu Elena Ceausescu, dezvaluind ca ii cerea sa o insoteasca pretudindeni, pentru a o ajuta cu formulele chimice.

"Am avut relatii apropiate si cu Elena Ceausescu, care avea doar patru clase elementare, dar pretindea ca este inginer chimist, ca si mine, dar ma lua cu ea peste tot, pentru ca nu stia nici macar formula chimica a apei", a spus generalul.

Pacepa, apel la Iohannis: Sa faca lumina in cazul asasinarii a doi jurnalisti de catre Securitate

Pacepa a marturisit ca, atunci cand era copil, visa sa ajunga violonist, insa a devenit spion, meserie la care, in opinia sa, nu s-a priceput.

"La noua ani, cantam sonata Kreutzer la vioara si visam sa devin violonist; evident, nu am fost un bun violonist si am devenit inginer; nu am fost un bun inginer, si am devenit spion; nu am fost bun nici ca spion si am devenit defector.

In versiune romaneasca, greu de inteles in SUA, care nu cunoaste 'fericirile' comunismului: visurile mele nu s-au potrivit cu Romania din 1951, cand s-a nascut prima generatie de intelectuali romani educati in regimul comunist. Am fost unul dintre ei.

Securitatea, care avea doar doi ani de existenta si era plina cu minieri si tractoristi, avea atat de teribila nevoie de intelectuali incat m-a inhatat - impreuna cu alti 22 ingineri si economisti - in ianuarie 1959, inainte chiar de a-mi da examenul de stat", si-a amintit fostul sef din Securitate.

Pacepa a declarat ca "astazi sunt putini in Romania care au curajul sa spuna ca au crezut in comunism, dupa cum nimeni in Germania nu-si mai aminteste ca a fost nazist".

"Am devenit membru de partid abia in 1960, cand eram deja sef al spionajului tehnic al Romaniei. Unii au crezut in comunism, altii au fost doar oportunisti. Eu am intruchipat ambele categorii. Atunci credeam in 'independenta nationala' a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej si am fost convins ca ajutandu-l sa dezvolte industria Romaniei imi ajut tara natala.

Apoi m-am complacut in privilegiile ce mi-au fost acordate si am avut nevoie de multi ani pentru a ma desprinde de ele. M-am lepadat, totusi, de comunism in 1978, cand acesta era in plina glorie", a marturisit generalul.

Pacepa dezvaluie motivul care l-a facut sa paraseasca Romania in '78

Ion Mihai Pacepa a fost sef adjunct al Departamentului de Informatii Externe a Romaniei in perioada comunista si consilier personal al lui Nicolae Ceausescu. In anul 1978, el a cerut azil politic in Statele Unite, unde a lucrat pentru comunitatea de informatii a SUA in diferite operatiuni impotriva fostului bloc sovietic. In Romania, a fost condamnat la moarte tot in anul 1978.

Guvernul american a descris activitatea lui Ion Mihai Pacepa ca "o importanta si unica contributie adusa Statelor Unite", Ion Mihai Pacepa este cetatean american si acum traieste in SUA. In 1999, Curtea Suprema de Justitie i-a anulat condamnarea la moarte, iar in 2004 i-a fost redat gradul de general.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Pacepa Ceausescu, #Pacepa cuplu Ceausescu, #Pacepa violonist, #Pacepa Securitate , #comunism