Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Procesul Visinescu: Ce credea Coposu despre tortionar si noi marturii despre atrocitatile comise

Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 08:25
5007 citiri
Procesul Visinescu: Ce credea Coposu despre tortionar si noi marturii despre atrocitatile comise
Foto: Site oficial Corneliu Coposu

Unul dintre martorii din procesul lui Alexandru Visinescu a declarat joi ca, potrivit unui detinut, acesta a facut gauri in peretii celulei sale si a putut vedea cum comandantul penitenciarului Ramnicu Sarat a infipt baioneta in inima fostului ministru Ion Mihalache, pentru a se asigura ca a murit.

La termenul de joi al procesului in care este judecat fostul comandant de la penitenciarul Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, mai multi martori au declarat ca acesta era de o "barbarie extrema" si au relatat cele aflate din marturii directe de membrii familiilor lor, si ei detinuti ai acestui penitenciar, dar si din cele ale altor fosti detinuti.

Unul dintre acesti martori, Ionut Gherasim, le-a aratat judecatorilor ca bunicul sau, Ilie Lazar, a fost incarcerat la Ramnicu Sarat in perioada 4 martie 1955 - 11 iulie 1959. El a mai spus ca a fost primul sef de cabinet al lui Corneliu Coposu si ca ii stie pe mai multi fosti detinuti de la acest penitenciar, intre care pe Camil Demetrescu si Ioan Barbus.

Gherasim le-a mai spus judecatorilor ca l-a cunoscut personal pe Alexandru Visinescu, in 1990, in urma unui incident petrecut intre acesta si Corneliu Coposu.

"In 1990, ma aflam impreuna cu Corneliu Coposu si alte persoane la o intalnire politica. In drum spre locatie, era iarna, erau troiene. Corneliu Coposu a sarit peste troiene si a traversat in fuga strada catre o persoana pe care nu o cunosteam. L-am auzit, in fuga mea spre cei doi, pe Coposu spunand urmatoarele: Daca vrei sa ma chemi ca martor in procesul dumitale, eu voi veni ca martor, dar nu pentru dumneata, si voi spune ca esti nebun, pentru ca doar un nebun putea face ce ai facut dumneata acolo", a relatat el.

Acelasi martor a mai spus ca, intelegand partial despre ce este vorba, a vrut sa-l "ia la rost" pe Visinescu, moment in care Coposu l-a oprit si i-a spus ca "doar Dumnezeu va hotari ce se va intampla cu acest om".

Ionut Gherasim a mai aratat ca, potrivit relatarilor bunicului sau, la penitenciarul Ramnicu Sarat, oamenii erau batuti cu cruzime peste picioare, cu ciocanul, si indurau friguri cumplite.

Apropiat al lui Visinescu: Detinutii politici nu erau batuti si infometati. Primeau ceai si ciorba

Toate aceste metode erau comandate de catre directoratul unitatii, respectiv de Visinescu si locotenentii sai.

El a adaugat ca si mama sa a fost incarcerata, timp de 17 ani, la Ramnicu Sarat si, la iesire, a spus ca tot ce va retine din perioada de detentie este figura "calaului" Alexandru Visinescu.

Singurul supravietuitor din dosarul lui Visinescu: Nu aveai voie sa privesti cerul

Tot Gherasim a aratat ca este invalida sustinerea lui Visinescu cum ca ar fi primit ordine sa procedeze de o asemenea maniera, aratand ca legile si regulamentele in vigoare la acea vreme nu prevedeau asa ceva.

AFP: Dezvaluirile victimelor lui Visinescu despre torturile indurate

Un alt martor, Mihai Marinescu, le-a relatat judecatorilor sustinerile celui mai tanar dintre detinutii de la acea vreme - Ion Ovidiu Borcea. Astfel, a aratat martorul, Borcea ar fi facut mai multe gauri in zidul celulei unde a fost incarcerat, prin care putea vedea in celula lui Ion Mihalache.

"El (Borcea - n.r.) a povestit toate bataile si metodele de tortura la care a fost supus Ion Mihalache, inclusiv despre cum Alexandru Visinescu a infipt baioneta in el, ca sa se asigure ca e mort. Aceeasi tehnica a fost aplicata lui Jenica Arnautu (luptator din grupari de rezistenta anticomuniste - n.red.) ", a mai spus Marinescu.

Noi marturii cutremuratoare in dosarul tortionarului Visinescu: Ce pateau detinutii daca vorbeau

Mihai Marinescu a mai spus ca, in urma verificarii mai multor documente, CNSAS a constatat ca, din motive derizorii, detinutii erau trimisi de Visinescu la carcera, unde erau stropiti cu apa, in conditiile in care in respectiva celula erau conditii apropiate de inghet.

"Studiind dosarele lui Diaconescu, Adamescu, Puiu sau Mihalache, am constatat ca Alexandru Visinescu semna personal prin care acestia erau trimisi la carcera zeci de zile. Au existat situatii in care s-au facut si peste 300 de zile de carcera. Mi-a atras atentia, in mod special, ca o sanctiune a fost aplicata pentru ca detinutului i s-au rupt izmenele care erau vechi de peste 12 ani de zile.

Visinescu era comparat de catre detinuti cu primul locotenent a lui Stalin, Lavrenti Beria, sau cu unul dintre colaboratorii directi Hitler, Heinrich Himmler, ceea ce spune totul despre regimul sau", a mai aratat Marinescu.

Procesul se reia pe 28 ianuarie

Instanta a stabilit reluarea audierilor in acest caz pentru 28 ianuarie, cand vor fi ascultati, in continuare, martori care au cunostinta despre faptele facute de Visinescu.

Totodata, instanta a cerut mai multor martori sa depuna o inregistrare video cu Corneliu Coposu, in care acesta descrie suferintele de la Ramnicu Sarat, precum si jurnalul tinut de fostul detinut Ion Ovidiu Borcea.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au trimis in judecata pe Alexandru Visinescu pentru infractiuni contra umanitatii, in dosarul avand ca obiect sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Procesul lui Alexandru Visinescu a inceput in 24 septembrie 2014.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, "a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#proces Visinescu tortionar comunist, #marturii proces Visinescu, #marturii tortura Visinescu , #comunism