Ziare.com

Sa alungam stafia din Europa!

de Petrisor Peiu, analist
Marti, 01 Mai 2018, ora 10:49

   

Sa alungam stafia din Europa!
Petrisor Peiu
Acum 170 de ani aparea la la Londra, in 21 februarie 1848, o brosura intitulata "Manifestul Partidului Comunist" (in germana: Manifest der Kommunistischen Partei), scrisa de catre Karl Marx si Friedrich Engels, si care continea scopurile si programul Ligii Comuniste, prima organizatie marxista din lume. Fraza cu care incepea respectiva brosura a devenit ulterior celebra: "O stafie umbla prin Europa - stafia comunismului".

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Manifestul contine trei capitole si o postfata:

I. Burghezi si proletari
II. Proletari si comunisti
III. Literatura socialista si comunista
IV. Pozitia comunistilor fata de diferitele partide de opozitie

Spre finalul capitolului II, se gaseste concentrat "programul politic" in 10 puncte al marxismului, urmat cu sfintenie de toate partidele comuniste si socialiste de pe glob:

1. "Exproprierea proprietatii funciare si intrebuintarea rentei funciare pentru acoperirea cheltuielilor de stat.
2. Impozit cu puternic caracter progresiv.
3. Desfiintarea dreptului de mostenire.
4. Confiscarea proprietatii tuturor emigrantilor si rebelilor.
5. Centralizarea creditului in mainile statului cu ajutorul unei banci nationale cu capital de stat si cu monopol exclusiv.
6. Centralizarea tuturor mijloacelor de transport in mainile statului.
7. Sporirea numarului fabricilor de stat, a uneltelor de productie, destelenirea si ameliorarea pamanturilor dupa un plan general.

8. Egala obligativitate a muncii pentru toti, organizarea de armate industriale, indeosebi pentru agricultura.
9. Imbinarea muncii agricole cu cea industriala, masuri avand ca scop inlaturarea treptata a opozitiei dintre sat si oras.
10. Invatamant public gratuit pentru toti copiii. Interzicerea muncii in fabrici a copiilor, in actuala ei forma. Imbinarea educatiei cu productia materiala etc., etc."

In numele "luptei de clasa" - un concept inventat tot de catre Marx, se puneau bazele distrugerii ireversibile a ceea ce era atunci "societatea burgheza".

Ei bine, incepand cu acel an, toate miscarile/partidele/organizatiile/fronturile socialiste sau comuniste din lumea civilizata s-au raportat la aceste 10 puncte si tocmai de aceea orice partid socialist/comunist trebuie vazut ca un produs marxist. Ideea ca in Europa contemporana ar exista o stanga nemarxista este praf aruncat in ochii celor comozi, care nu fac efortul minim de a citi o mica brosura. La fel de falsa este si ideea ca Lenin sau Stalin ar fi "denaturat" conceptiile originale ale lui Marx si ar fi inventat un regim crud si nemilos in opozitie cu societatea feerica descrisa de parintele ideologiei comuniste.

Cine citeste limpede cele 10 puncte intelege imediat ca exact acestea s-au aplicat in Uniunea Sovietica si, mai apoi, in toate tarile socialiste: s-au confiscat pamanturile, mijloacele de transport si bancile, s-a diluat masiv dreptul de mostenire, s-au format armatele industriale cerute de Marx, s-a facut invatamantul gratuit bazat pe "cadouri" catre profesori si pe aranjamente privind locul in clasa.

Mai presus de orice, socialistii si comunistii au aplicat "in extenso" punctul 4: "confiscarea proprietatilor emigrantilor si rebelilor". In categoria "rebeli" au fost incadrati la noi, de exemplu, cei numiti "dusmanii poporului", adica orice om sanatos la cap sau orice om cu scoala sau chiar orice om cu un minim de agoniseala. Nebunia a atins paroxismul atunci cand pana si taranii proaspat improprietariti au devenit "rebeli" si li s-au confiscat palmele de pamant detinute doar pentru a se putea aplica punctul 9.

Din fericire, evolutia omenirii a eliminat aceasta excrescenta bolnava, care este marxismul, din intreaga lume civilizata; marxismul a ramas ideologia conducatoare in foarte putine locuri de pe pamant: in China (desi acolo partidul comunist incalca toate principiile enuntate de Marx si Engels), in Coreea de Nord (acolo unde s-a ajuns ca oamenii sa vaneze sobolani pe strada, iar aproape 10% din populatie sa fie inchisa in lagare de munca silnica) si in Cuba, paradisul tropical din Marea Caraibilor, locul de unde omenirea a adus tutunul si in care s-a ajuns sa se introduca ratii de tigari.

In Europa, in special, leaganul nebuniei marxiste, toate statele capturate de comunisti au fost eliberate si acum se bucura de prosperitate si libertate, iar statele care nu fusesera acaparate de marxism se elibereaza de ultimele ramasite ale partidelor socialiste. La ultimele alegeri pentru Parlamentul European (vot politic prin definitie), socialistii au obtinut doar 191 din cele 751 de locuri disputate (cam un sfert), au doar 8 din cei 28 de comisari europeni (tot un sfert), in parlamentele nationale detin doar 2.300 locuri din aproximativ 10.000 (prima camera) sau doar 645 din 2.700 (camera superioara). In ceea ce priveste comunistii, acestia au reusit sa plaseze doar cate un euro-deputat in Spania si Italia, cate 2 in Grecia si Cipru si cate 3 in Portugalia, Franta si Cehia.

Daca Statele Unite au reusit sa se sustraga permanent din fata mirajului socialist, multe din statele importante, mari, de pe batranul continent nu au reusit sa faca acest lucru cu acelasi succes ca americanii. Astfel, tari precum Italia, Spania sau chiar Germania au stat mult timp sub amenintarea caderii in plasa marxismului; au existat chiar guverne controlate de marxisti, inclusiv in Franta (primul guvern al lui Mitterand, condus de catre Pierre Mauroy). Astazi, insa, niciun stat important din Europa Occidentala nu are o prezenta politica dominanta socialista sau comunista, nici Germania, nici Franta, nici Italia, nici Spania, nici Marea Britanie. Ultimele alegeri din Franta, Germania si Italia au marcat declinul pronuntat al socialistilor, pana la ridicol (cazul francez). Stanga domina doar guvernele din Grecia (stridentul Tsipras), Portugalia (guvernul Antonio Costa) si Romania (cel mai de succes partid socialist din Europa!).

Cu toate acestea, desi Europa este eliberata de pericolul marxist, anumite puncte din programul original (capitolul II, "Proletari si comunisti"), umplu inca mintile infierbantate ale unora, care se descriu pe ei insisi ca democrati, dar se inspira de fapt din biblia marxistului.

Plecand de la constatarea sa "casatoria burgheza este comunizarea femeii maritate", Marx ajunge sa traseze ca sarcina comunistilor "Desfiintarea familiei!", visand la urmatoarele: "Familia burghezului dispare, fireste, odata cu disparitia acestei completari a ei, iar ambele dispar odata cu disparitia capitalului". In Europa contemporana, astfel de idei sunt des vehiculate de catre stanga care nu se recunoaste marxista dar care, iata!, se inspira exact din Manifestul Partidului Comunist.

Continua Marx: "Comunistilor li s-ar putea imputa cel mult ca, in locul comunizarii fatarnice, ascunse, ar voi sa introduca comunizarea oficiala si pe fata a femeii" in deplin asentiment cu cei care latra astazi impotriva institutiei familiei.

Putin mai jos, intemeietorul comunismului profeteste: "Oare educatia voastra nu este si ea determinata de societate? Nu este ea determinata de relatiile sociale in cadrul carora faceti educatie, de amestecul mai mult sau mai putin direct al societatii prin mijlocirea scolii etc? Comunistii n-au inventat influenta societatii asupra educatiei; ei ii schimba doar caracterul, smulgind educatia de sub influenta clasei dominante", prevazand, practic, asaltul gloatelor marxiste asupra universitatilor, liceelor si oricaror alte forme de educatie. Oare trimiterea spre periferie a marilor clasici ai culturii romane, sub diverse pretexte, nu vine tot din dorinta de a taia radacinile educatiei clasice? Dar programul electoral: "cate un doctorat pentru fiecare votant" in ce alta logica se inscrie? Dar umplerea tarii cu universitati fantoma in ce alta cheie sa fie citita?

Inainte de a ne declama "Comunismul desfiinteaza insa adevarurile eterne, desfiinteaza religia, morala, in loc sa le dea o forma noua, el contrazice asadar toata dezvoltarea istorica de pana acum", Marx nu uita sa ne spuna "Muncitorii nu au patrie", profetind iarasi "In masura in care va fi desfiintata exploatarea unui individ de catre celalalt, va fi desfiintata si exploatarea unei natiuni de catre alta". E drept, acum, ca aceasta din urma prezicere a fost maiestuos pusa in practica in interiorul "lagarului comunist", in care rusii, blanzi ca niste mielusei, imparteau puterea cu romanii, ungurii, polonezii sau cehii...

Sa nu ne lasam, totusi, pacaliti de aparente si de vorbe frumos insirate si sa citim originile ideilor pe care le mai auzim si astazi: cine vrea desfiintarea familiei clasice, cine vrea desfiintarea educatiei clasice, cine vrea disparitia religiei, a moralei burgheze si a natiunilor, acela citeste sau citeaza din Manifestul Partidului Comunist!

Pentru ca fundamentul vietii burgheze era crestinismul, Marx s-a gandit sa il distruga apeland la punerea in oglinda inversa a celor 10 porunci din Vechiul Testament (desi le datoreaza poporului evreu, primul ales de catre Dumnezeu, crestinii le-au pastrat cu sfintenie) cu 10 noi porunci pe care el le dadea tovarasilor sai de drum. La aceste 10 "porunci" ale lui Marx nu au renuntat nici astazi admiratorii sai (vezi de exemplu, punctul 2, indelung trambitat de socialisti) si orice om cu scaun la cap trebuie sa se teama atunci cand vede indiferenta cu care Europa celebreaza 200 de ani de la nasterea lui Marx (5 mai 1818) cu o statuie faraonica donata de China comunista orasului german Trier, pitorescul burg de pe malul Mosellei.

Nu exista manipulare mai mare decat includerea lui Marx printre marii ganditori ai lumii, in rand cu Hegel. Marx a fost intemeietorul unei ideologii criminale, care isi propunea sa distruga lumea burgheza, lumea noastra, a unei ideologii care a facut numai foarte mult rau si niciun dram de bine; oricine il aniverseaza pe Marx ca un ganditor este fie un ignorant fie un rau-voitor.

Si pentru ca Manifestul Comunist se incheia cu demonicele cuvinte "Proletari din toate tarile, uniti-va!", avem si noi dreptul sa cerem oamenilor normali, familisti, educati, prosperi si patrioti din toate tarile "Uniti-va pentru a condamna barbaria marxista!"

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10427 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte corect acest articol ! Marxismul este doar o ideologie

criminala (asa cum s-a vazut in istorie ca a facut sute de milioane de victime) si bolnava, nascocita de un frustrat intelectual ca Marx care nereusind sa aiba o cariera universitara s-a ridicat impotriva societatii normale. In plus, Engels si cu Marx au falsificat date statistice ca sa se potriveasca cu teoriile lor aberante anti-umane si anti-societate...

 

Domnule Peiu, pai PSD nu vrea sa fie socialist, vrea sa fie doar...

penalo-crestino-familist!
GIO-Zdrgnea vrea sa fure, dar sub masca familismului si BOR-ului!
Iar daca vrea sa fure tot, unde e Nationalizarea? Nu, PSD e pentru proprietatea privata, cu conditia sa fie toata a lor!
Nu vezi ca vrea referendum pentru famelia aia burgheza si construieste in draci biserici (Doamne, iarta-ma pentru alaturarea cuvintelor incompatibile), adica si prin zonele astea e total anti-marxist!
Aaaa, in privinta scolii e cam marxist, dar nu datorita ideologiei ci datorita prostiei si hotiei!

 

@Petrisor Peiu

Apropo de Karl Marx si anul 2018:

"JEAN-CLAUDE JUNCKER is set to pay tribute to Karl Marx at a celebration of the father of Communism’s 200th anniversary in Germany, leading to accusations he has forgotten about the many millions of victims of his ideology.

The European Commission President will travel to Trier, Germany, where he will give a speech to celebrate the 200th anniversary of Marx’s birth.

Mr Juncker has invited to the celebration because he is an honourary citizen of the small German town, which is also the birthplace of the German philosopher who was one of Marxism’s founding fathers.

The Commission President will give a speech at the opening ceremony of the Karl Marx exhibition in the city."

DRAGULUI ANDROID,

Junker a fost ales exact pe acest considerent! Dupa luni de negocieri cu coana Merkel, care era impotriva desemnarii lui! Voia un neamt ca ea, de pe la filiera Dresda a lui Putin via K.G.B! Asa ca au ales un ...ametit... ca sa ma exprim elegant, de la orele diminetii si, au rezolvat "divergenta" liberalo-neo-marxista! FRATIA ruso-germana, merge mai departe!

Stane iti apreciez articolul pe care il expui, dar sa stii ca

romanii au cazut din lac in put.Societatea socialista multilateral dezvoltata, cu toate pacatele ei nu a fost chiar asa de inumana cum este astazi Grupul Infractional Organizat condus de Dragnea si Tariceanu.In timp ce hotii si coruptii au devenit in prezent mandria tarii, judecatorii si procurorii au devenit paria societatii, fiindca au indraznit sa se atinga de politrucii corupti. Shalom

Nazismul, fascismul, comunismul sunt perdelele

de fum (materialul de propaganda) sub care s-au ascuns dictaturile secolului 20. In fine, timpul fascismului, comunismului, al socialismului (si al marilor sindicate) a trecut. Mai pune astazi (in Romania) cineva botul la polemica dreapta vs stanga si viceversa? Probabil doar o parte a pensionarilor! Cu ce este Orban, Basescu, Udrea, Tariceanu mai de drepata decat Dragnea, Ponta, Mazare, Ghita sau mai stiu eu care? In Romania, partidele actuale (atat de stanga cat si de dreapta) sunt clicile unor grupuri mafiotice /de interese. Singura lor miza la algeri este tortul (cine castiga alegerile isi rezerva o felie mai mare), dar au furat toti "cot la cot" de au stins. Romanii isi doresc de mult o schimbare, un nou inceput bazat pe "buna guvernare", democratie, profesionalism, meritocratie, performanta si bunastare! Cum am spus si in alte postari: pentru prima oara in istoria postdecembrista, miscarea partidului lui Ciolos si USR ofera romanilor o alternativa la establishment-ul actual compromis si corupt pana in maduva oaselor. Dragnea, Orban, Basescu, Tariceanu reprezinta trecutul asa zisei perioade de tranzitie -sistemul ticalosit cum adevarat l-a numit insusi Basescu (limba pacatosului uneori adevarat graieste;) La urmatoarele alegeri, romanii ii vor trimite acolo unde le este locul - la cosul de gunoi al istoriei!

Domnu' Petrisor, ati uitat sa specificati cel mai important punct

al manifestului: distrugerea familiei (o societate bazata pe sex liber, homosexualim si destrabalare). Program in full gear actualmente. Program care nu a putut fi aplicat la acea vreme din cauza credintei, a religiei, care este distrusa acum, dupa un plan bine alcatuit de organizatiile judeo-masonice. Programul distrugerii familiei este si el in full gear in toata lumea, presa fiind unealta principala. Nici nu ma mira ca nu l-ati specificat in articol. Este programul de baza necesar in vederea introducerii noii ordini mondiale, fara de care aceasta nu ar fi posibila. Suntem la un punct de turnura foarte important si daca nu suntem atenti vom devenii sclavi intr-o societate depravata in care se prevede un singur guvern alcatuit din "alesii" pe criterii financiare obtinute prin metode total neortodoxe.

 

Sisteme perfectibile !

Ma deranjeaza sistemul totalitar pentru ca vine cu serii de ingradiri ale unor fundamentale drepturi ale omului , crime ale opozantilor regimului , mincini sfruntate, batai , puscarie fara sa fi vinovat ....! Am simtit pe pielea noastra (unii) ororile sistemului , of'urile parca la nesfarasit...! Ma deranjeaza sistemul capitalist pentru ca permite distrugerea moralitatii laice si crestine care a fost o componenta de baza a societatii romanesti , ma deranjeaza pentru ca se permite vanzarea bogatiilor tarii si asta nu pentru interesul ei , ma deranjeaza ca politicienii au prea multe drepturi pecuniare pe cand , ca exemplu , cei norvegieni au doar obligatii, ma deranjeaza faptul ca ,dupa '90', maturizandu-ma , am simtit ca nu suntem patrioti ci fiecare se duce cum si pe unde poate si uite asa, din 23 mil am mai ramas 18 mil! Ma deranjeaza ca nu mai vad un patriot politician care sa lupte pentru tara ci, in orice domeniu de activitate ,totul se lupta pentru castigul propriu si nu al tarii pe aceasta neglijand-o aproape cu desavarsire ! Capitalismul mi-a permis sa ma infrupt din bogatiile tarii apoi sa plec in Madagascar , nu? Sau Costa Rica , sau Brazilia ,sau Yugoslavia....! Ma deranjeaza ca suntem prea multi saraci cu duhul si nu stim sa votam , pe cine sa alegem (de parca am avea) sa ne fie si noua bine , si de aceea doar ne alimentam in forta si ce-o fi , vom vedea ...!Degeaba sistemul comunist are ca si baza ideologica dreptate intre toti cetatenii tarii pentru ca in esenta omul este un fatarnic evident, si nu respecta reguli de bun simt ! Ca atare ce sistem ar trebui ales ca in sfarsit sa o ducem si noi bine pentru a fi iarasi ce am fost si mai mult decat atat si pentru a nu mai fi scavi pe propriul pamant?

My 2 cents...

5. “Centralizarea creditului in mainile statului cu ajutorul unei banci nationale cu capital de stat si cu monopol exclusiv."
Nu știu cați sunt de acord cu mine la acest punct, dar nici să muți banii dintr-o mană in alta, să incepi cu 0%, sau 0,25% de la Banca de stat și apoi să-i treci pe la Fannie Mae sau Freddie Mac, care apoi ii dă mai departe de vreo zece ori pană la beneficiarul imprumutului.
Companii (private) care puteau să dea faliment, dacă nu le salva guvernul capitalist (semi-comunist la putere) din banii contribuabilului...in SUA?

7. “Sporirea numarului fabricilor de stat, a uneltelor de productie, destelenirea si ameliorarea pamanturilor dupa un plan general."
Nimic rău cu chestia asta, dacă vom compara cu “Inchiderea tuturor fostelor fabrici, vinderea acestora ca metal vechi, transformarea lor in boutique-uri, abandonarea terenurilor agricole și sponsorizarea de la bugetul de stat a celor care le mai cultivă"…Capitalismul actual al Romaniei...

8. “Egala obligativitate a muncii pentru toti, organizarea de armate industriale, indeosebi pentru agricultura."
Obligativitatea muncii nu e rea, comparand cu generalizarea ajutorului social fără nicio obligativitate, pe langă pensionarea medicală en-gross, incepand cu varsta de 50 de ani, toate țările cu adevărat capitaliste au varste de la 62-65 sau chiar mai sus, la care se pensionează cei care lucrează...

9. “Imbinarea muncii agricole cu cea industriala, masuri avand ca scop inlaturarea treptata a opozitiei dintre sat si oras."
Apropierea nivelului de trai de la sat la oraș se poate face cu puțin effort, dezvoltare agro-industrială, din păcate singurele initiative sunt cu bani europeni NERAMBURSABILI, cu șpagă la primar, la bancă, la minister….etc….

10. “Invatamant public gratuit pentru toti copiii. Interzicerea muncii in fabrici a copiilor, in actuala ei forma. Imbinarea educatiei cu productia materiala etc., etc."
Gratuit pentru toți a fost bine, n-am dat un leu pentru o facultate de cinci, ani, am mai luat și bursă...Dar dacă vrem să dăm salarii decente profesorilor, acest lucru nu este posibil. Poate 5% dintre cei mai deștepți studenți ar putea beneficia de gratuitate. Pe de altă parte, invățămantul tehnic la nivel mediu (licee industriale) nu prea mai are un scop, iar in alte țări avansate nu prea există, iar forța de muncă cu calificare in domeniu e super necesară. In SUA, militarii care se intorc ocupă astfel de posturi la intreținere electrică, mecanică, etc. In SUA există un interes major pentru slujbe la guvern, avocat, profesor, judecător, procuror, etc, ca pe vremuri in Romania....In același timp s-au creeat totuși aceste programe “STEM" unde școlile generale, liceele sunt incurajate să atragă copiii in programe tehnice...mai ales fetele....
Multe din punctele de mai sus sunt valabile in orice sistem...depinde cum se aplică....

 

Teoretic (dar numai teoretic)...

...programul marxist cuprinde unele idei interesante. Marxismul este o teorie interesanta, dar pana la punerea ei in practica. Toti cei care au pus-o in practica au ajuns, mai devreme sau mai tarziu, la faliment economic.
Defectul major al teoriilor marxiste este ca nu tin cont de nazuintele oamenilor si dorinta lor de a fi liberi intr-o societate libera, in care statul sa fie ceea ce ar trebui sa fie, doar un legiuitor, un mediator si un judecator. Daca se doreste mai mult, nu se poate decat cu inregimentarea oamenilor si incalcarea drepturilor si libertatilor lor.
Cele doua sisteme sunt clare: capitalism = proprietate privata si libertate, comunism = proprietate de stat si lipsa libertatii. Nu cred ca pot fi amestecate. Trebuie sa optam pentru unul sau celalalt, deschizand ochii si invatand de la istorie.

Cred ca nu aveti dreptate: una din ideile de baza

ale marxism -leninismului a fost egalitatea intre oameni. Enuntata asa a fost o "prostie fenomenala" care a dus la distrugerea tuturor actiunilor marxisto-comuniste. Oamenii trebuie sa fie egali in drepturi dar sunt incredibil de diferiti in capacitati, inteligenta, sentimente, etc. Aceasta uniformizare fortata a societatii a fost, dupa parerea mea, cea mai "prostesca" idee a unui filozof; nu mai spus de aplicarea ei practica. deci de la inceput teoria marxista era sortita esecului fiind bazata pe un non-sens !

DRAGULUI INFO,

"Toti" avem idei bune! "Praftica ne omoara!" Calitatea oamenilor care le pun in practica, cine o garanteaza? NIMENI! In concluzie, LACOMIA merge mai departe! Natura umana va invinge orice idee, oricat de buna sau rea ar fi ea! Romania, in speta, ar trebui sa inceapa sa-si caute oamenii calitativ adecvati si nevoilor majoritatii, nu doar siesi, daca vom dori sa reusim sa ne desprindem de aceste fantome! "De stanga sau de dreapta!" O zi placuta, colega!

problema comunismului este comunismul in sine!.....

...pt.ca el se bazeaza numai pe interdictii si coercizari de tot felul!....si culmea, functioneaza!...in felul lui....adika....toate fiind interzise si bine coercizate....rezulta o societate interzisa si bine "coercizata"!......exact ceea ce razulta din comunism!....si nu ce credeau smintitzii aia doi.....

 

De asta data am inteles tot ce-ai scris, nota 5!

!

Capitalism - Socialism - Comunism

De fapt sunt doua sisteme, capitalism si comunism, socialismul fiind o etapa intermediara, o perioada necesara ca statul sa acapareze proprietatile importante si toate mijloacele de productie, sa detina pe langa cele trei puteri traditionale (legislativa, executiva si judecatoreasca) si puterea economica (in sensul de productie materiala si de servicii, comert, turism etc.) si sa devina, astfel, stat totalitar.
Istoria a demonstrat: toate tarile care, in diferite momente ale secolului XX, au adoptat (majoritatea in mod fortat) doctrinele marxiste, constituind proprietatea generalizata de stat prin exproprieri si nationalizari, au devenit regimuri dictatoriale comuniste cu partide unice si au inregimentat populatiile intr-un fel de lagare de munca, prin inchiderea granitelor.

Asocierile sunt urmatoarele:
Capitalism = proprietate privata (inclusiv si mai ales asupra mijloacelor de productie), libertatea oamenilor si posibilitatea lor de asociere politica si economica, activitati libere, private, deci economie libera, pluralism politic, democratie (alegeri libere).
Comunism = proprietate de stat generalizata, aparitia statului totalitar si a institutiilor sale de forta, inregimentarea oamenilor si inchiderea lor intre granitele tarii, partid unic, incalcarea brutala a principiilor democratice, a drepturilor si libertatii oamenilor.
Tot istoria a demonstrat ca sistemul capitalist este mai eficient din punct de vedere economic si duce la prosperitate si cresterea nivelului de trai. Comunismul nu poate, pentru ca prin caracteristicile lui provoaca, in timp, o puternica prabusire morala prin deformarea constiintelor, creind oameni apatici (asteptad sa le asigure statul atot-puternic) si oportunisti, scopul nefiind cel de a crea si de a produce ceva pentru prosperitatea proprie care sa duca la prosperitatea societatii (ca in capitalism), ci o lupta continua, surda si brutala de a ocupa o pozitie in sistem.
Comunismul are marele defect ca baga toti oamenii in aceeasi oala (cu putine exceptii – nomenclatura, activistii politici la nivel inalt), netinand cont de faptul ca oamenii nu sunt egali din punctul de vedere al capacitatilor intelectuale si de munca, al temperamentelor, al nazuintelor si, pana la urma, al intereselor.

Problema in Romania de astazi este ca exista majoritati importante de oameni care nu inteleg caracteristicile celor doua sisteme si nu realizeaza consecintele lor. In consecinta, nu sunt capabili sa aleaga constient, cu hotarare si fermitate, intre cele doua sisteme.
Traim intr-un ocean de confuzii, avand pretentia, de exemplu, ca statul de astazi (capitalist) sa rezolve toate problemele economice si sa ne asigure locuri de munca. Pai daca este asa, atunci sa ne intoarcem la comunismul eglitarist, n-are nici un rost sa tanjim la viata din capitalism si la Uniunea Europeana.
Cati romani se duceau in timpul comunismului macar pana in Bulgaria in concedii sau de sarbatori? Iata un simplu exemplu de diferenta intre sisteme.

 

Stafia a fost ,,alungata", iar lumea s-a impartit in miliardari

(in crestere ca numar) si saraci, in aceeasi crestere ca numar!Asa ca, adio MARX!

 

In ultima instanta, in orice tara, nivelul de civilizatie...

...si bunastare este conditionat de existenta unei mase critice de cetateni cinstiti, inteligenti si preparati profesional. Chiar si comunismul criminal a avut forme de tipul Pol Pot si forme de tipul Dubcek!
Exista destule popoare unde NIMIC NU MERGE, nici capitalism, nici comunism, nici regimuri hibride!
Adevarat insa ca nu merge comunismul cam nicaieri, decat - poate - la un popor semi-salbatec si numai pe termen scurt, pana ii faci sa nu se mai manance unii pe altii la propriu!

 

SE POATE SI ASA!

Felicitari, stimate Domn! P.S. Un singur amendament: "primul ales de catre Dumnezeu"???? Hai sa fim seriosi! Daca tot am ajuns la propaganda marxista!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor