The Times: Exista o "gaura in istoria Romaniei", o "rana colectiva" netratata de 25 de ani

Vineri, 26 Decembrie 2014, ora 16:24
9111 citiri
The Times: Exista o "gaura in istoria Romaniei", o "rana colectiva" netratata de 25 de ani
Foto: Alexandra Pandrea - Memorialul Sighet

Au trecut 25 de ani de la Revolutia din 1989 si crimele regimului Ceausescu inca nu au fost pedepsite, se arata intr-un comentariu aparut in publicatia britanica The Times.

Autorul articolului reaminteste modul in care au sfarsit sotii Elena si Nicolae Ceausescu si subliniaza faptul ca Revolutia romana a pus capat unei perioade crunte de 42 de ani, in care dictatorul si-a construit palate in timp ce populatia traia intr-o saracie de nedescris, sub asuprirea Securitatii.

"La fel ca toate revolutiile, de la cea franceza si pana la Primavara Araba, si aceasta a promis mai multe decat a putut sa infaptuiasca. Totusi, din momentul in care a murit Ceausescu si pana acum, Romania a intrat in NATO, in 2004, si in UE, in 2007. A cunoscut o impresionanta crestere economica dupa recesiune, iar standardele de viata s-au imbunatatit", se arata in articolul publicat de The Times, preluat de The Australian.

Noul presedinte, Klaus Iohannis, membru al comunitatii etnice germane, a promis legaturi mai stranse cu occidentul si o campanie impotriva coruptiei, mai scrie autorul articolului, in opinia caruia exista o "gaura in istoria Romaniei", o "rana colectiva" netratata de 25 de ani, cata vreme revolutia inca nu s-a incheiat, iar resorturile ei nu au fost explorate.

"Crimele regimului Ceausescu nu au fost pe deplin investigate. Faptasii nu au fost adusi in fata justitiei, iar victimelor nu li s-a facut dreptate. (...) In 1989, istoria comunista a fost spulberata fara o examinare atenta a trecutului - in buna masura pentru ca multi dintre autorii revolutiei fusese complici la ceea ce se intamplase inainte", se arata in articolul citat.

Spre deosebire de Republica Ceha, Polonia sau Ungaria, Romania nu le-a interzis fostilor lideri comunisti sa ramana in viata publica pentru o anumita perioada de timp. Procesul-spectacol al sotilor Ceausescu a fost opera catorva apropiati comunisti, iar Frontul Salvarii Nationale, venit la putere, includea multe nume care avusesera legaturi cu vechiul regim, scrie The Times.

Dintre cei circa 617.000 de romani incarcerati in inchisorile comuniste, circa 120.000 au murit in spatele gratiilor. Peste 1.000 de disidenti au fost ucisi de Securitate si totusi niciun oficial nu a fost vreodata condamnat pentru asta.

In 2006, presedintele Traian Basescu a condamnat formal crimele comunismului, iar peste un an Institutul de Invesigare a Crimelor Comunismului a dat publicitatii o lista cu 170 de vinovati. Insa un singur proces a inceput: cel al tortionarului in varsta de 88 de ani Alexandru Visinescu, mai scrie The Times.

"O generatie intreaga este in pericol sa uite de cenzura, opresiunea si supravegherea fostului serviciul secret, din cauza ca nu a fost niciodata incurajata sa tina minte aceste lucruri. Manualele scolare nu vorbesc despre ororile vietii sub Ceausescu. Aproape 40% dintre tinerii romani cred ca era mai bine in regimului comunist", subliniaza autorul articolului.

"Marea victorie obtinuta de comunism este creatia unui popor fara memorie", sta scris pe un monument din Romania. In aceste conditii, exista anumite asteptari de la noul presedinte Klaus Iohannis, care a primis ca va pune capat aceste "amnezii colective" si va cere investigarea evenimentelor de dinainte si din timpul caderii regimului Ceausescu, scrie The Times.

#Times crime comunism Ceausescu, #vinovati comunism pedepsiti, #procese comunism Ceausescu , #comunism