The Times: Exista o "gaura in istoria Romaniei", o "rana colectiva" netratata de 25 de ani

Vineri, 26 Decembrie 2014, ora 16:24
9358 citiri
The Times: Exista o "gaura in istoria Romaniei", o "rana colectiva" netratata de 25 de ani
Foto: Alexandra Pandrea - Memorialul Sighet

Au trecut 25 de ani de la Revolutia din 1989 si crimele regimului Ceausescu inca nu au fost pedepsite, se arata intr-un comentariu aparut in publicatia britanica The Times.

Autorul articolului reaminteste modul in care au sfarsit sotii Elena si Nicolae Ceausescu si subliniaza faptul ca Revolutia romana a pus capat unei perioade crunte de 42 de ani, in care dictatorul si-a construit palate in timp ce populatia traia intr-o saracie de nedescris, sub asuprirea Securitatii.

"La fel ca toate revolutiile, de la cea franceza si pana la Primavara Araba, si aceasta a promis mai multe decat a putut sa infaptuiasca. Totusi, din momentul in care a murit Ceausescu si pana acum, Romania a intrat in NATO, in 2004, si in UE, in 2007. A cunoscut o impresionanta crestere economica dupa recesiune, iar standardele de viata s-au imbunatatit", se arata in articolul publicat de The Times, preluat de The Australian.

Noul presedinte, Klaus Iohannis, membru al comunitatii etnice germane, a promis legaturi mai stranse cu occidentul si o campanie impotriva coruptiei, mai scrie autorul articolului, in opinia caruia exista o "gaura in istoria Romaniei", o "rana colectiva" netratata de 25 de ani, cata vreme revolutia inca nu s-a incheiat, iar resorturile ei nu au fost explorate.

"Crimele regimului Ceausescu nu au fost pe deplin investigate. Faptasii nu au fost adusi in fata justitiei, iar victimelor nu li s-a facut dreptate. (...) In 1989, istoria comunista a fost spulberata fara o examinare atenta a trecutului - in buna masura pentru ca multi dintre autorii revolutiei fusese complici la ceea ce se intamplase inainte", se arata in articolul citat.

Spre deosebire de Republica Ceha, Polonia sau Ungaria, Romania nu le-a interzis fostilor lideri comunisti sa ramana in viata publica pentru o anumita perioada de timp. Procesul-spectacol al sotilor Ceausescu a fost opera catorva apropiati comunisti, iar Frontul Salvarii Nationale, venit la putere, includea multe nume care avusesera legaturi cu vechiul regim, scrie The Times.

Dintre cei circa 617.000 de romani incarcerati in inchisorile comuniste, circa 120.000 au murit in spatele gratiilor. Peste 1.000 de disidenti au fost ucisi de Securitate si totusi niciun oficial nu a fost vreodata condamnat pentru asta.

In 2006, presedintele Traian Basescu a condamnat formal crimele comunismului, iar peste un an Institutul de Invesigare a Crimelor Comunismului a dat publicitatii o lista cu 170 de vinovati. Insa un singur proces a inceput: cel al tortionarului in varsta de 88 de ani Alexandru Visinescu, mai scrie The Times.

"O generatie intreaga este in pericol sa uite de cenzura, opresiunea si supravegherea fostului serviciul secret, din cauza ca nu a fost niciodata incurajata sa tina minte aceste lucruri. Manualele scolare nu vorbesc despre ororile vietii sub Ceausescu. Aproape 40% dintre tinerii romani cred ca era mai bine in regimului comunist", subliniaza autorul articolului.

"Marea victorie obtinuta de comunism este creatia unui popor fara memorie", sta scris pe un monument din Romania. In aceste conditii, exista anumite asteptari de la noul presedinte Klaus Iohannis, care a primis ca va pune capat aceste "amnezii colective" si va cere investigarea evenimentelor de dinainte si din timpul caderii regimului Ceausescu, scrie The Times.

Va fi Călin Georgescu premier? Politolog: „Simion și Gavrilă au deschis șampania când a fost scos din cursă”
Va fi Călin Georgescu premier? Politolog: „Simion și Gavrilă au deschis șampania când a fost scos din cursă”
Călin Georgescu se află într-o perioadă de tăcere. În contextul alegerilor prezidențiale, însă, numele său este vehiculat în continuare prin încercările lui Victor Ponta și ale lui...
"Le-aș crește vârsta de pensionare la 65 de ani". Atac dur la magistrații din România. "Ai investit în ei ca stat și te lasă baltă la 50 de ani"
"Le-aș crește vârsta de pensionare la 65 de ani". Atac dur la magistrații din România. "Ai investit în ei ca stat și te lasă baltă la 50 de ani"
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat, luni, 24 martie, că, dacă ar fi după el, ar decide creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru fiecare magistrat din România, pentru că...
#Times crime comunism Ceausescu, #vinovati comunism pedepsiti, #procese comunism Ceausescu , #comunism
  1. Erdogan profită de momentul geopolitic pentru a înăbuși opoziția democratică din Turcia - Politico
  2. Trump, întrebat despre deconspirarea în presă a planurilor de război: "O revistă care se îndreaptă spre faliment" VIDEO
  3. Zelenski, despre confruntarea cu Trump și Vance din Biroul Oval: „Am apărat demnitatea Ucrainei“
  4. S-a încheiat summit-ul ruso-american de la Riad. Când se anunță rezultatul negocierilor de pace VIDEO
  5. Când află românii dacă vor călători în SUA fără vize. Bolojan: "Administrația Trump a venit cu niște abordări noi, la care trebuie să facem față"
  6. Arhiepiscopul ortodox care l-a comparat pe Trump cu Sfântul Împărat Constantin cel Mare, în timpul unei ceremonii la Casa Albă. Apoi i-a dăruit o cruce de aur
  7. Putin le-ar fi ordonat diplomaților ruși să tergiverseze cât mai mult negocierile pentru pace în Ucraina. "Timpul este acum de partea noastră"
  8. Groenlanda nu prea vrea să-i deschidă ușa soției lui JD Vance, Usha Vance, care vine în vizită. "Nu e o vizită inofensivă. Vine să pună presiune". Reacția lui Trump
  9. Nicușor Dan l-ar lua consilier pe Iohannis. CTP îl ironizează: "Dan nu părea să fi suferit o zdruncinare la cap"
  10. Casa Albă a recunoscut că s-a făcut de râs și a trimis planuri secrete de război unui jurnalist. Este cel mai răsunător eșec de securitate din istoria recentă