Tortionarul Alexandru Visinescu isi doreste "sa moara acasa"

Autor: Adelina Tintariu - expert stiinte politice
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 13:47
8774 citiri

Judecatorii examineaza cererea de eliberare a fostului comandant al Inchisorii de la Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu.

In august 2017, Alexandru Visinescu, in varsta de 92 de ani, cerea instantei eliberarea din penitenciar, motivand ca isi doreste "sa moara acasa". In 2016, renumitul comandant a fost condamnat definitiv la 20 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii, ispasindu-si in prezent pedeapsa la inchisoarea Jilava.

Un strain pentru opinia publica pana in 2013, Alexandru Visinescu a stat ascuns, timp de 25 de ani, intr-un bloc din centrul Capitalei, sperand ca dovezile activitatii sale de dinainte de 1989 sa dispara.

De altfel, pe casuta postala a fostului comandant apareau inscriptionate modest literele A.V., semn al izolarii sale fata de lume. Vecinii il vedeau rar pe scara, iar conversatiile cu acesta se rezumau la cateva cuvinte de complezenta.

Comandantul stia sa se fereasca. Se plimba prin parcurile bucurestene, bucurandu-se de libertate, iar din cand in cand isi mai aducea aminte de vremurile in care el decidea soarta detinutilor de la Ramnicu Sarat.

A fost convins in toti acesti ani ca nu va fi intrebat despre trecut, doar fusese uitat de sistemul post-decembrist. Pana in acel 30 iulie 2013, cand povestea tragica a detinutilor de la Ramanicu Sarat a fost mediatizata, Visinescu reusise sa traiasca linistit. Istoria il pusese intr-un sertar.

In dimineata zilei de 30 iulie 2013, anuntul privind sesizarea Parchetului cu privire la faptele comise de un fost comandant de penitenciar starnea rumoare in presa nationala.

Probabil, vestea l-a surprins chiar si pe Visinescu, dar nu se astepta ca numele lui sa fie scris pe documentul inaintat procurorilor de catre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

In doar cateva zile, Visinescu se transformase din anonimul A.V., care locuia intr-un apartament izolat din centrul Bucurestiului, intr-unul dintre cei mai cunoscuti calai ai perioadei comuniste.

Reactia virulenta a fostului comandant la aflarea vestii a facut inconjurul lumii. Istoria deschisese in sfarsit sertarul, iar acolo il gasise pe Alexandru Visinescu, temutul comandant al Inchisorii Tacerii.

Alexandru Visinescu s-a consacrat in spatiul concentrationar ca unul dintre cei mai duri comandanti de penitenciare, fiind cel care a hotarat destinele celor mai importanti oameni de stat ai Romaniei democratice, precum Ion Mihalache, Ilie Lazar sau Corneliu Coposu.

La Inchisoarea Tacerii, Alexandru Visinescu a practicat exterminarea detinutilor politici, ramanand in memoria supravietuitorilor ca o bruta. Documentele de arhiva pastreaza dovezile actiunilor sale, iar putinii supravietuitori au vorbit public despre excesul de zel al comandantului.

Dupa 25 de ani de liniste, Alexandru Visinescu a fost acuzat, anchetat si condamnat prin respectarea principiilor statului de drept. Aceleasi legi care, potrivit unora, nu permiteau investigarea crimelor trecutului in 2013 au oferit procurorilor argumentele necesare si suficiente pentru demararea investigatiilor in acest caz.

Dosarul Visinescu a schimbat paradigma juridica cu privire la investigarea crimelor comunismului. Din acel moment, aveam nume si prenume ale celor care savarsisera crime in numele comunismului, reusisem sa ii scoatem de sub anonimat.

Spre deosebire de victimele sale, aruncate in penitenciarele comuniste prin procese mascarada, acuzate fiind ca se impotriveau unui regim criminal, Alexandru Visinescu a beneficiat de un proces corect, avand posibilitatea sa isi construiasca apararea in fata magistratilor.

In comparatie cu regimul pe care il slujise cu atata devotament, Alexandru Visinescu a fost considerat nevinovat pana in momentul in care instanta a decis altfel.

Alexandru Visinescu a ajuns la inchisoare in urma unui probatoriu solid. Dosarul comandantului de la Ramnicu Sarat a avut nu mai putin de 13 volume, pline de documente si marturii ale crimelor sale.

Dupa un an de inchisoare, Alexandru Visinescu cere clementa judecatorilor, invocand starea de sanatate precara in care se afla. Comandantul "uita" ca pe Ion Mihalache, atunci in varsta de 80 de ani, il batea cu bestialitate, desi era bolnav si suporta cu greu regimul pentenciar comunist.

Comandantul se foloseste de toate resorturile juridice ale unui regim democratic pe care il uraste, pentru a parasi penitenciarul. Comandantul nu si-a recunoscut nicio clipa faptele pentru care a fost condamnat si nici nu are de gand sa o faca. Pentru ca Alexandru Visinescu nu isi regreta trecutul, ci se gandeste nostalgic la el. Atunci el era cel care decidea destinele victimelor sale.

Cu siguranta, la fel ca in cazul procesului sau, instanta este singura care va analiza obiectiv dovezile prezentate de aparare si va decide daca Alexandru Visinescu isi va ispasi sau nu pedeapsa in continuare.

Adelina Tintariu este licentiata in Stiinte Politice la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Si-a continuat studiile prin programul de master in Comparative Politics din cadrul aceleiasi facultati. A contribuit la documentarea cazurilor de infractiuni contra umanitatii deschise impotriva fostilor comandanti de penitenciare din perioada comunista Alexandru Visinescu si Ioan Ficior, ambii condamnati. Un alt proiect important pe care l-a coordonat in perioada 2011-2014 a fost cel de transformare in Memorial a fostului penitenciar comunist de la Ramnicu Sarat. De asemenea, Adelina Tintariu este membra a Fundatiei Fundatiei CAESAR incepand cu luna mai a anului 2015.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Câți bani a câștigat George Simion în singurul loc de muncă pe care l-a avut toată viața. Un coleg de facultate l-a pus director în firma sa
Câți bani a câștigat George Simion în singurul loc de muncă pe care l-a avut toată viața. Un coleg de facultate l-a pus director în firma sa
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a fost întrebat în cadrul dezbaterii organizate de Antena 3 CNN cum a ajuns să ocupe poziția de director de marketing imediat după...
Cum vrea Ana Birchall, fost ministru al Justiției, să ajungă președinte al României: „Sunt singura care a lucrat îndeaproape cu administrația Trump”
Cum vrea Ana Birchall, fost ministru al Justiției, să ajungă președinte al României: „Sunt singura care a lucrat îndeaproape cu administrația Trump”
Candidat la raport. Primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pentru data de 24 noiembrie, iar cel de-al doilea, pe data de 8 decembrie. Până acum, din partea candidaților,...
#tortionar Visinescu eliberat , #comunism
  1. Ce se întâmplă cu condamnarea lui Donald Trump din procesul cu fosta actriță porno Stormy Daniels. Decizia luată de judecător
  2. Netanyahu vrea revoluție în Iran. A dezvăluit câte miliarde de dolari au spart ayatollahii ca să atace Israel, când țara suferă economic. „Lumea e alături de voi”
  3. Românii au în continuare printre cele mai mici venituri din Uniunea Europeană. Care este țara în care angajații câștigă, în medie, 6.750 de euro lunar
  4. Accident între o mașină și un microbuz școlar. S-a activat planul roșu de intervenție. Sunt victime
  5. Silviu Prigoană, despre pensia uriașă pe care o lua: ”Îmi dă din ăia de 500 așa, nu se pun pe card. Am fost deștept, nu prost, cum a zis Monica Tatoiu!”
  6. Liceul unde se învață ca în țările dezvoltate. Este primul din România unde s-a introdus Bacalaureatul Internațional
  7. Un tată și-a dus copilul de 6 ani în baruri, apoi l-a bătut pentru că a băut. Ce pedeapsă a primit de la tribunal
  8. Pediatră rusă condamnată la aproape 6 ani de închisoare pentru că ar fi criticat războiul din Ucraina. Cine a „turnat-o”
  9. Peste 100.000 de cereri de amnistie fiscală. Angajații ANAF nu mai fac față solicitărilor, ceea ce ar putea duce la modificarea termenelor
  10. Impas după audierile Roxanei Mînzatu, propunerea României de comisar european. Europarlamentarii cer explicații în legătură cu o proprietate a acesteia