Arhitectul sef al unei primarii din Sibiu, in conflict de interese. Aproba proiecte pentru firma sotiei

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 10:15
3916 citiri
Arhitectul sef al unei primarii din Sibiu, in conflict de interese. Aproba proiecte pentru firma sotiei
FOTO: Unsplash

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul in vedere cercetarii lui Radu Constantin Hotoran, arhitect sef in cadrul Primariei Comunei Selimbar, judetul Sibiu, pentru savarsirea infractiunii de folosire a functiei pentru favorizarea unor persoane, dupa ce in cazul sau s-a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese, prin aprobarea de proiecte depuse de o firma a sotiei sale.

Potrivit unui comunicat al ANI, desi avea un interes personal de natura patrimoniala, Radu Constantin Hotoran a participat la luarea unor decizii cu privire la aprobarea si semnarea unor documentatii depuse de o societate comerciala detinuta de catre familia acestuia.

In fapt, mai multe persoane fizice sau juridice care solicitau eliberarea unor documente de la Primaria Comunei Selimbar (certificate de urbanism, autorizatii de construire, certificate de atestare a edificarii constructiei, avize de oportunitate) au incheiat 13 contracte prestari servicii de proiectare cu H&H Proiectare si Arhitectura SRL, societate detinuta de sotia lui Radu Constantin Hotoran.

Aceste servicii de proiectare presupuneau, printre altele, obtinerea de semnaturi si avize aferente din partea lui Radu Constantin Hotoran, in calitate de arhitect sef al Primariei.

Cu scopul de a evita conflictul de interese in materie administrativa, H&H Proiectare si Arhitectura SRL a subcontractat (in baza contractelor de comanda/subproiectare) proiectele persoanelor fizice si juridice care au solicitat eliberarea acestor documente de la Primaria Selimbar catre o alta societate comerciala detinuta de familia Hotoran - SC Unu Punct SRL, societate infiintata in ziua in care Radu Constantin Hotoran a fost numit in functia de arhitect, firma fiind detinuta formal de G.L.I. - finul de cununie al familiei.

Astfel, documentatia era depusa de catre SC Unu Punct SRL la Primaria Selimbar in vederea semnarii si avizarii de catre arhitectul sef, respectiv Radu Constantin Hotoran, care a semnat si avizat 25 de acte administrative generand un folos patrimonial pentru sotia sa in cuantum de 266.927 lei, constand in sumele obtinute de H&H Proiectare si Arhitectura SRL in calitate de beneficiar al celor 13 contracte de prestari servicii de proiectare.

Desi avea obligatia sa se abtina de la luarea deciziei, Radu Constantin Hotoran a semnat/avizat certificate de urbanism, autorizatii de construire, certificate de atestare a edificarii constructiei, avize de oportunitate, fara a informa seful ierarhic caruia ii este subordonat direct in vederea masurilor care se impun pentru exercitarea cu impartialitate a functiei publice.

Conform ANI, intrucat in exercitarea atributiilor de serviciu a indeplinit acte prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru sotia sa, constand in incasarea sumei totale de aproximativ 266.927 lei ca urmare a incheierii contractelor de prestari servicii de proiectare dintre SC H&H Proiectare si Arhitectura SRL, societate la care sotia acestuia detine calitatea de asociat unic si functia de administrator, si persoane fizice sau juridice care au solicitat Primariei comunei Selimbar certificate de urbanism, autorizatii de construire, certificate de atestare a edificarii constructiei, avize de oportunitate, s-au conturat elemente privind incalcarea legislatiei penale, respectiv ale art. 301 alin. (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

Eveniment Quarterly Report

Adio despăgubiri de milioane de dolari pentru Simona Halep: "Instanța a decis asta!"
Adio despăgubiri de milioane de dolari pentru Simona Halep: "Instanța a decis asta!"
Simona Halep a decis să acționeze în judecată compania care a produs suplimentul despre care se spune că ar fi contaminat, visând să obțină despăgubiri de zece milioane de dolari....
Câți bani a primit Ana Bogdan pentru că a câștigat turneul de la Parma
Câți bani a primit Ana Bogdan pentru că a câștigat turneul de la Parma
Ana Bogdan a câştigat turneul WTA 125 de la Parma (Italia), dotat cu premii totale de 100.000 de euro, sâmbătă, după ce a învins-o în finală pe slovaca Anna Karolina Schmiedlova, cu 7-5,...
#bani, #primarie , #conflict