Cazul completurilor specializate, a 6-a oara pe masa CCR: Sefa Inaltei Curti cere suspendarea discutiilor, Iordache castiga

Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 10:59
13021 citiri
Cazul completurilor specializate, a 6-a oara pe masa CCR: Sefa Inaltei Curti cere suspendarea discutiilor, Iordache castiga

Curtea Constitutionala avea programat sa discute, miercuri, pentru a sasea oara, sesizarea privind conflictul dintre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pe tema constituirii completurilor specializate in cazurile de coruptie, sesizare facuta de Florin Iordache.

CCR a amanat pana acum de 5 ori dezbaterea pe aceasta sesizare, ultima data pe 5 iunie.

UPDATE 10:44 In deschiderea sedintei de miercuri, Valer Dorneanu a aratat ca dosarul a fost repus pe rol deoarece, de la pronuntare si pana in prezent, au aparut acte si documente noi.

Sefa Inaltei Curti, Cristian Tarcea, a ridicat mai multe exceptii, iar Curtea Constitutionala a suspendat sedinta pentru 30 de minute. Tarcea a pus in discutie schimbarea componentei CCR, a judecatorului raportor, a sefului Camerei Deputatilor si a sesizarii CJUE.

Cristina Tarcea sustine ca primele concluzii care au fost puse in acest caz, au fost sustinute in fata altui Plen, iar intre timp s-a schimbat componenta CCR. In plus, a fost schimbat judecatorul raportor din acest caz.

"Am vazut ca prin rezolutia presedintelui CCR s-a dispus un nou judecator raportor. Nu am vazut noul raport. La dosar exista un raport realiziat de un judecator raportor care nu mai afce parte din CCR. Nu am vazut ca noul judecator sa-si fi insusit raportul fostului judecator CCR", spune Tarcea.

Tarcea spune ca magistratul asistent i-a spus ca noul judecator raportor este presedintele CCR, Valer Dorneanu, si a invocat o exceptie, potrivit careia presedintele CCR nu poate fi judecator raportor, cu atat mai mult cu cat nu si-a insusit raportul anterior.

Tarcea ridica o alta exceptie, a lipsei inadmisibilitatii. Ea arata ca exceptia a fost ridicata in dosarul fostului presedinte al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea. Cum acesta nu putea sa faca sesizarea, deoarece "era intr-un vadit conflict de interese", sesizarea a fost facuta de vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache.

"Intre timp s-a schimbat conducerea Camerei Deputatilor, sa faceti o adresa la Camera Deputatilor, sa vedem daca isi insuseste sesizarea formulata de vicepresedintele Camerei Deputatilor", solicita Tarcea.

Camera Deputatilor este condusa in acest moment de Marcel Ciolacu (PSD, care l-a inlocuit pe Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare).

Sefa Inaltei Curti mai arata ca un complet de 5 judecatori a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la deciziile CCR, daca acestea incalca legislatia europeana in cazul deciziilor privind componenta completurilor de judecata. Cristina Tarcea citeste si alte decizii ale instantelor din Romania, care au sesizat CJUE cu privire la deciziile CCR.

"Pe rolul CJUE se afla 3 intrebari prealabile care vizeaza compatibilitatea CCR de a stabili compunerea instantelor, va rugam sa dispuneti suspendarea cauzei pana se va pronunta CJUE", mai cere Cristina Tarcea.

Sefa Inaltei Curti spune ca CCR a dat o decizie similara, de suspendare, intr-un caz mediatizat, privind recunoasterea casatoria unor persoane de acelasi sex.

Iordache cere respingerea, CCR aproba

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, a cerut insa respingerea exceptiilor ridicate de sefa Inaltei Curti, Cristina Tarcea. El sustine ca este punctul de vedere al Camerei Deputatilor si nu al sau personal, in momentul in care a sesizat CCR cu acest caz.

"Poate CJUE sa ne spuna ca niste prevederi dintr-o lege in vigoare nu trebuiesc respectate?", intreaba retoric Florin Iordache.

"Cerem respinegrea celor trei puncte de vedere", spune Iordache. Solicitarea sa a fost aprobata in unanimitate si sedinta continua cu pledoaria fostului ministru al Justitiei.

UPDATE 11:30 Florin Iordache si Cristian Tarcea si-au sustinut pledoariile timp de aproape o ora.

Sefa Inaltei Curti a arata ca ca problema completurilor de judecata a fost rezolvata pe cale jurisprudentiala, o decizie in acest sens a fost luata inclusiv in dosarul in care s-a facut aceasta sesizare. Este vorba de dosarul fostului sef al PSD, Liviu Dragnea. Avocatii politicianului au ridicat fara succes aceasta exceptie.

Iata cum a fost inventata povestea completurilor specializate pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de condamanare.

Cristina Tarcea a insistat ca toti magistratii de la Inalta Curte sunt specializati sa judece dosare de coruptie si a prezentat o situatie a acestor completuri la nivelul Curtilor Supreme din Europa, astfel de completuri existand doar in Austria.

Citeste si:
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în opinia sa România nu va intra într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar şi nu a dorit să comenteze informaţiile neoficiale privind...
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Politologul Andrei Țăranu a declarat pentru RFI că votul împotriva lui Dacian Cioloș era unul pre previzibil, dar cele 10 voturi obținute din afara partidului sunt, cel mai probabil de la PNL...
Sursa: Ziare.com