Romania se numara printre tarile europene cu cel mai scazut consum de droguri

Joi, 02 Iunie 2016, ora 12:00
3907 citiri
Romania se numara printre tarile europene cu cel mai scazut consum de droguri
Foto: Pixabay

Romania se numara printre tarile europene cu cel mai scazut consum de droguri, sub media europeana pentru majoritatea substantelor interzise, arata "Raportul european privind drogurile 2016: Tendinte si evolutii" al Observatorului European pentru Droguri si Toxicomanie (EMCDDA).

In tara noastra, cat si in celelalte state membre UE, canabisul este cel mai consumat drog, mai ales in randul tinerilor: 16,6 milioane de tineri (cu varste intre 15 si 34 de ani) din UE declara ca l-au consumat in ultimul an, arata raportul prezentat de Agentia Nationala Antidrog si citat de Mediafax.

Mai putin de unul din 10 romani, bulgari, maghiari, turci si maltezi (15 - 64 de ani) a consumat canabis de-a lungul vietii, fata de aproximativ 4 din 10 adulti in Franta si o treime dintre cei din Danemarca si Italia. In medie, au consumat canabis un sfert dintre europeni.

Drogurile in Romania: Orasele in care se consuma cel mai mult si stupefiantul preferat

Cocaina ramane cel mai consumat drog stimulant ilegal in UE, 2,4 milioane de tineri declarand ca l-au consumat in ultimul an.

In Romania au spus ca au consumat cocaina de-a lungul vietii 0,8% dintre adulti, mai putini fiind doar in Malta, Slovacia si Grecia. Media europeana este de 5,1%, iar tarile care au raportat cele mai mari prevalente ale consumului sunt Spania - 10,3%, Marea Britanie - 9,8% si Irlanda - 6,8%.

Si MDMA (denumit adesea ecstasy) a devenit tot mai popular in randul tinerilor: aproximativ 2,1 milioane dintre ei au declarat ca l-au consumat in ultimul an. Acest drog nu mai este unul de nisa, fiind tot mai des intalnit in baruri si la petreceri.

Adultii romani care spun ca au consumat ecstasy sunt in proportie de 0,9%, media europeana fiind de 3,9%. Cei mai multi adulti care spun ca au consumat drogul de-a lungul vietii sunt din Marea Britanie - 9,2%, Olanda - 7,4%, Irlanda - 6,9% si Cehia - 6%.

Consumul de droguri injectabile este responsabil pentru sub 8% dintre cazurile de infectare cu HIV pe cale de transmitere cunoscuta din Europa. Cu toate acestea, au fost raportate rate mai mari pentru Lituania (32%), Letonia (31%), Estonia (28%) si Romania (25%).

La nivelul Uniunii Europene au fost raportate 1.236 de noi cazuri de infectare cu HIV in randul persoanelor care isi injecteaza droguri in 2014, acesta fiind cel mai mic numar de peste un deceniu. Cu toate acestea, in 2015 au fost raportate focare de infectii cu HIV in randul unor categorii marginalizate ale populatiei din Irlanda, Luxemburg si Scotia.

Despre consumul de opiacee pe cale injectabila, in Raportul european se afirma ca, "in Grecia si Romania, tari in care au existat anterior focare locale, ratele noi de imbolnaviri raportate au scazut din 2012".

Substantele psihoactive (SNP) au atins perioada de consum maxim in Romania in anul 2009. Ulterior s-a inregistrat o scadere a interesului pentru consum, insa in 2014 s-a observat o usoara crestere, vizibila atat in cererea de tratament pentru consum de droguri, cat si in numarul urgentelor medicale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#consum droguri Romania , #consum de droguri