Ziare.com

Dupa model strain: Dependentii de droguri din Bucuresti ar putea avea camere de consum - Unde se amplaseaza

Joi, 21 Mai 2015, ora 19:44

   

Dupa model strain: Dependentii de droguri din Bucuresti ar putea avea camere de consum - Unde se amplaseaza
Consumatorii de droguri din Capitala ar putea beneficia de o camera de consum, in care sa fie asistati de o echipa multi-disciplinara, astfel de spatii fiind deja functionale in mai multe tari, unde infractionalitatea si numarul infectiilor cu HIV sau cu virus hepatic C (VHC) au scazut.

Asociatia Carusel lucreaza in mod direct cu consumatorii de droguri din Bucuresti, asigurandu-le consiliere pentru reducerea riscurilor, schimb de seringi, prevenirea supradozelor si insotire catre alte servicii de suport (tratament cu metadona, consiliere si testare HIV/Hepatita C, ingrijire medicala) si militeaza pentru deschiderea camerelor de consum, sustinand ca acestea ar fi utile atat pentru cei care consuma droguri, dar si pentru comunitate.

Camerele de consum sunt facilitati sanitare sterile, amenajate in zonele afectate de consumul de droguri, cu scopul de a stabili contactul cu populatia consumatoare pentru a o putea asista medical si social. De asemenea, in aceste spatii, persoanele dependente vor putea consuma droguri intr-un mediu sigur pentru sanatatea lor, in prezenta unei echipe multi-disciplinare formata din medic, asistent social si un consilier care anterior a fost dependent si a reusit sa se reabiliteze.

"Camerele de consum fac parte, alaturi de schimbul de seringi, din conceptul mai larg al reducerii riscurilor asociate consumului de droguri. Desi initial au reprezentat un raspuns la problema consumatorilor de droguri injectabile, acestea se adreseaza si persoanelor care fumeaza sau inhaleaza substante interzise prin lege", se arata intr-un studiu de fezabilitate facut de organizatia neguvernamentala.

Pe langa cabine de injectare, pentru fumat sau prizat, in aceste spatii se vor oferi si programe de tratare a dependentei de droguri, servicii aditionale de consiliere medicala, sociala, de integrare in comunitate, de identificare a unei locuinte. De asemenea, in astfel de locuri se vor putea face testari pentru HIV si hepatita C si se vor oferi servicii medicale de urgenta, pentru cazurile de supradoze.

Asociatia Carusel a avut, numai in 2014, 1.000 de beneficiari unici, aproximtiv 50-60 de persoane solicitand zilnic serviciile oferite in centrul pe care organizatia il are in Ferentari.

Ferentari si Gara de Nord

Prima camera de consum ar putea fi deschisa in Ferentari, iar Gara de Nord ar putea fi o alta zona in care ar fi necesare astfel de servicii.

Ioan Petre, program coordonator la Asociatia Carusel, a spus ca un astfel de spatiu se deschide destul de anevoios si nu este prea bine "tolerat" de catre autoritatile publice. In plus, este nevoie de schimbarea legislatiei in vigoare care prevede ca posesia de droguri, consumul si punerea la dispozitie a unui spatiu sunt total interzise.

Acesta a mai aratat ca astfel de servicii si-au dovedit deja utilitatea in tarile care au decis deja sa asigure spatii sigure pentru consumul de droguri.

Elvetia, Germania, Olanda, Franta, Norvegia, Danemarca, Spania, Canada si Australia sunt printre tarile care au deja camere pentru consumul de droguri, iar acestea au fost organizate urmarind specificul comunitatii de utilizatori carora li se adreseaza, dar si al comunitatii generale in care sunt asezate geografic.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 800 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hai sa finantam acum si drogatii

..asa cum facem cu toti infractorii si trintorii din tara:parlamentari,cadre militare/politie/securitate care ies la 40 de ani cu pensii de mii de euro si compensate de alte mii dupa ce n-au dat un ban impozit,revolutionari,tigani,copii de tigani ,boschetari,etc.Noi in schimb,avem dreptul sa muncim 80 de ore 50-60 ore pe saptamina,fara concedii,sa fim taxati de 100 de ori,fara asitenta medicala,etc.Muriti bai!

 

calea spre civilizatzie

este presarata cu sacrificii. pentru cate taxe platesti ce mai conteaza catziva lei sa faci pe cineva fericit.

asta nu e civilizatie

civilizat ar fi ca traficantii de droguri sa fie condamnati la moarte iar drogatii care nu se reabiliteaza sa fie bagati in lagare de munca militarizate. altfel sint pierduti pentru societate.
de ce platesc impozite? ca sa le ofer locuri unde sa si-o traga in vena? destul sustinem armate de tigani si de betivi care traiesc din alocatiile copiilor si din ajutoare sociale (socialiste)
Ajunge.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor