Vaccinul eficient contra dependentei de heroina, pe cand si in Romania?

Luni, 27 Februarie 2012, ora 16:04
2378 citiri
Vaccinul eficient contra dependentei de heroina, pe cand si in Romania?
Foto: Arhiva

Agentia Nationala Antidrog (ANA) da asigurari ca, imediat ce "vaccinul eficient contra dependentei de heroina" va putea fi folosit si pe oameni, va crea toate premisele ca acest antidot sa ajunga si in Romania.

Mai exact, dupa ce va fi patentat si va trece testele pentru uz uman, dovedindu-si astfel eficienta, vaccinul va fi preluat si implementat si pe piata medicala din Romania, a declarat purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale Antidrog, Iulia Teodorescu, pentru Ziare.com.

"Dupa ce se vor termina testele care sunt facute, in prezent, pe animale, iar vaccinul se va dovedi eficient si in cazul oamenilor, Agentia Nationala Antidrog este dispusa sa-l introduca si sa-l foloseasca si pe piata medicala din Romania. Dupa se va dovedi eficient si pe oameni, ANA este dispusa sa-l introduca si in Romania", a declarat Iulia Teodorescu.

"In contextul noilor stiri publicate in mass-media, referitoare la aparitia in Mexic a unui 'vaccin eficient contra dependentei de heroina', in conditiile validarii acestuia pentru utilizarea pentru uz uman, Agentia Nationala Antidrog, in calitatea sa de coordonator si integrator al politicilor publice in domeniu, este deschisa pentru facilitarea demersurilor necesare introducerii acestuia pe piata farmaceutica", se arata si intr-un comunicat al ANA remis, luni, Ziare.com.

Vaccin pentru dependentii de heroina, patentat

Conform analizei comparative a rezultatelor Studiului National privind cunostintele, atitudinile si practicile populatiei generale (15-64 ani) referitoare la consumul de droguri (2004-2007-2010), se remarca o relativa stabilizare a prevalentei consumului de heroina de-a lungul vietii (0,2% in anul 2004, 0,1% in 2007 si, respectiv 0,3% in 2010).

Complementar, analiza comparativa a prevalentei consumului de heroina in Bucuresti reconfirma ipoteza stabilizarii consumului de heroina, in anul 2010, prevalenta fiind de 1,7%.

Stabilizarea acestui tip de consum este o consecinta, pe de o parte, a impactului si eficientei programelor si campaniilor de prevenire a consumului de droguri, serviciilor de reducere a riscurilor asociate consumului, dar si a schimbarilor intervenite, dupa anul 2008, in modelele de consum, prin aparitia substantelor noi cu proprietati psihoactive, impropriu denumite "etnobotanice", mai spun reprezentantii ANA.

Pastila care vindeca alcoolismul - mit sau realitate?

Romania, ca si alte state din spatiul comunitar si extracomunitar, este confruntata cu necesitatea unei modificari rapide de paradigma privind productia, traficul si consumul de droguri. Acest demers, in contextul noilor tendinte si modele de consum de droguri, necesita o reevaluare a strategiilor si interventiilor in aria prevenirii consumului de droguri si designului serviciilor integrate de asistenta acordate consumatorilor de droguri, se arata in documentul citat.

Aceasta reevaluare va reprezenta chintesenta elaborarii conceptului noilor politici publice in domeniu - Strategia Nationala Antidrog 2012 - 2020 si planurilor de actiune subsecvente - documente ce vor fi finalizate si supuse dezbaterii publice in ultima parte a anului 2012.

In concluzie, orice demers al unei tari privind problematica drogurilor este pozitiv, iar, daca rezultatele conduc la diminuarea fenomenului, solutiile vor fi preluate si implementate si in Romania.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#vaccin contra dependenta heroina, #ANA vaccin dependenta heroina, #dependent vaccin heroina , #consum de droguri