Cum sunt folosite navele de transport ale animalelor vii pentru trafic de droguri, arme sau persoane

Joi, 19 August 2021, ora 09:44
2320 citiri
Cum sunt folosite navele de transport ale animalelor vii pentru trafic de droguri, arme sau persoane
Navele pentru animale pot fi folosite de contrabandiști FOTO Pixabay

Navele uriașe folosite pentru transportul animalelor vii au devenit o opțiune atractivă pentru traficanții droguri, arme și oameni, arată Digi24, citând o analiză The Guardian.

Potrivit sursei citate, căutând droguri de contrabandă, poliția spaniolă a descoperit mai multe cadavre de animale care se descompuneau pe două nave de transport maritim. Ca să analizeze situația animalelor putrezite și care zăceau în urină și fecale, autoritățile spaniole au trebuit să poarte echipament de protecție pentru a nu inhala agenți patogeni și metan.

Prima navă, denumită Neameh, a fost reținută anul trecut în portul Algeciras din sudul Spaniei, în baza suspiciunii de contrabandă cu cocaină din Columbia. Multe dintre cele aproximativ 4.000 de bovine aflate la bord au fost găsite moarte și zăcând în propriile excremente. Potrivit autorităților, mirosul generat de cadavrele animalelor era atât de puternic încât nu au putut fi folosiți nici măcar câinii special antrenați pentru detectarea drogurilor.

Cea de-a doua navă, denumită FM Spiridon, care transporta aproximativ 5.000 de bovine, a fost reținută anul trecut în Insulele Canare, tot în baza suspiciunii că ar fi fost folosită pentru traficul de droguri.

La bordul navei, poliția spaniolă a descoperit o scenă similară cu cea de pe nava Neameh, animalele fiind transportate în condiții deplorabile. Chiar dacă nu au descoperit nici pe această navă droguri, autoritățile spaniole au găsit, pe lângă cadavrele mai multor animale, bovine bolnave și aflate pe moarte, care nu primiseră hrană și niciun fel de îngrijire medicală.

„Navele maritime pentru transportul animalelor de fermă reprezintă o cutie a Pandorei pentru contrabanda internațională”, a declarat Charlotte Nithart, director al ONG-ului francez Robin des Bois, specializat în siguranța și poluarea maritimă, contrabandă, braconaj și bunăstarea animalelor. Aceste nave sunt „de neegalat” în ceea ce privește utilitatea lor pentru „transportul ilegal de mărfuri dubioase, cum ar fi narcoticele, armele, bunurile contrafăcute și subprodusele provenite de la animalele sălbatice”, mai precizează Charlotte Nithart.

Avantajele acestor nave pentru transportarea animalelor, explică Nithart, includ logistica descurajantă a locului de plasare a animalelor în cazul în care o astfel de navă este confiscată, dimensiunea foarte mare, echipajele prost plătite care muncesc foarte mult și integrarea într-o rețea globală care acoperă rutele din Columbia și Brazilia până în Europa și porturile mediteraneene de est, inclusiv cele din Turcia, Egipt, Liban și Iordania.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#nave, #animale, #contrabanda , #contrabanda