Momentul reținerii traficanților care pilotau avionul de contrabandă cu țigări ce se întorcea din România VIDEO

Joi, 16 Septembrie 2021, ora 10:43
4408 citiri
Momentul reținerii traficanților care pilotau avionul de contrabandă cu țigări ce se întorcea din România VIDEO
Au fost legitimați doi cetățeni ai Ucrainei și unul al Republicii Belarus FOTO captura Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

Autoritățile din Republica Moldova au publicat noi imagini cu momentul reținerii piloților implicați în contrabanda de țigări cu o aeronavă AN-2 care trecuse granița în România.

În urma operațiunii desfășurate, 4 cetățeni străini au fost reținuți pentru 72 de ore, transmite Știri.md.

Potrivit unui comunicat de presă emis de IGPF, oamenii legii au acționat ”în baza unor date operative, dar și ca urmare a unui schimb de informații cu omologii din Ucraina, în data de 11 septembrie curent a fost lansată o operațiune pe linia prevenirii și combaterii contrabandei cu țigări. Există o informație precum că în anumite perioade, ilegal, un avion ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, din Ucraina cu destinație România, iar ulterior să revină în Moldova, într-o regiune necunoscută la acea dată.

În cadrul măsurilor de studii pe teren ale fenomenului survolării și formelor acestuia, în noaptea de 13 septembrie spre 14 septembrie, pe perimetrul frontierei de nord a țării a fost posibilă depistarea avionului AN-2 și reținerea echipajului acestuia.

Astfel, în jurul orei 01:40, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Cuhnești, antrenată în serviciu pe direcția localităților Chetriș – Tabăra, a observat un aparat de zbor de dimensiuni mici, la înălțimea de aproximativ 100 de metri, care a traversat frontiera din Republica Moldova în România. După o oră, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Valea Rusului a raportat deja despre survolarea unui avion pe direcția localităților Drujineni – Zaboloteni, doar că la intrarea în Republica Moldova.

Între timp, un grup de investigație pe informațiile existente a identificat în regiunea localității Hlinaia Mică o pistă de aterizare improvizată. La scurt timp a putut urmări aterizarea avionului și doar în momentul când s-a constatat că acesta deja se alimenta pentru o nouă cursă, s-a intervenit în forță. Trei bărbați au fost reținuți, iar alte două persoane au reușit să fugă de la fața locului. Operativ a fost solicitat suportul Inspectoratelor de Poliție din regiune în vederea depistării și reținerii persoanelor fugare.

La fața locului au fost legitimați doi cetățeni ai Ucrainei și unul al Republicii Belarus, cu vârste cuprinse între 41 și 63 de ani.

Totodată, ca urmare a măsurilor de căutare pe caz, s-a depistat încă un cetățean al Ucrainei, cazat într-un hotel din orașul Edineț. Acesta este suspectat de complicitate la ilegalitatea comisă.

În prezent a fost inițiată o cauză penală pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 362 și art. 262 ale Codului Penal al Republicii Moldova. Cei patru bărbați sunt reținuți pentru 72 de ore și plasați în izolatorul de detenție temporară din cadrul Inspectoratului de Poliție Briceni.

Avionul a fost indisponibilizat pe teritoriul Aeroportului Internațional Mărculești până la finalizarea cercetărilor și luarea măsurilor legale impuse.

De menționat că cercetările continuă, fiind în acest sens efectuate percheziții în diferite locații suspecte. Totodată, investigațiile pe caz sunt realizate și de autoritățile de competență ale statelor vecine.

În repercusiune, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a dispus inițierea unor cercetări interne pe faptul dacă polițiștii de frontieră au fost sau nu implicați în această infracțiune”.

Citește și:
Rusia a redus cu 30% livrările de gaze către Republica Moldova. Motivele invocate de Gazprom
Rusia a redus cu 30% livrările de gaze către Republica Moldova. Motivele invocate de Gazprom
Gazprom a redus sâmbătă, 1 octombrie, cu 30% livrările de gaz către Republica Moldova motivând o problemă tehnică. Furnizorul de la Chișinău, MoldovaGaz, consideră că motivul ar fi...
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...