Biblioteca de cinci milioane de euro la Braila

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 21:58

   

Biblioteca de cinci milioane de euro la Braila
Secretarul de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Razvan Murgeanu, a fost prezent la Braila pentru a semna un nou contract cu Consiliul Judetean, pe Programul Operational Regional.

Contractul poate fi privit ca o veritabila mina de aur in materie de proiecte axate pe exploatarea potentialului turistic al patrimoniilor culturale, daca e sa tinem seama ca Regiunea de Sud-Est are alocat un fond de 40 milioane euro pentru valorificarea elementelor de patrimoniu.

Noul contract se refera la punerea in aplicare a proiectului care consta in construirea unei noi cladiri, dupa ultimele standarde europene, in Piata Poligon nr.4, in centrul vechi al urbei, unde urmeaza a fi mutata, din Casa Tineretului, Biblioteca Judeteana "Panait Istrati", contract ce are o valoare de 5 milioane de euro, mai precis 212,61 miliarde lei vechi reprezentand fonduri europene, din care 39,3 miliarde lei vechi reprezinta contributia locala la fondul investitiei, iar 167,50 miliarde lei vechi valoarea finantarii nerambursabile alocate de MDRL.

La subsolul noii cladiri, dupa cum a mentionat directorul Adrian Dragos Neagu, se va construi un depozit de carte, pe toata suprafata, iar la etaj vor fi sectiile si birourile. Aici vor avea loc expozitii cu caracter permanent, expozitii de carte si nu numai, totul pentru ca Braila sa devina un adevarat punct turistic. Cladirea va reproduce sediul demolat al bibliotecii brailene, monument istoric de arhitectura din care se mai pastreaza doar o parte.

Constructia poate incepe imediat, fiind deja finalizata descarcarea de sarcina arheologica. n Piata Poligon a fost atestata prezenta unor morminte din epoca medievala a urbei brailene. Biblioteca "Istrati", care mai are un sediu in calea Calarasilor si altul in strada Belvedere, este una dintre cele mai vechi din tara, fiind infintata prin decret al regelui Carol I la 23 august 1881 impreuna cu muzeul local.La Braila este al treilea contract de profil implementat prin POR, primele doua fiind extinderea pe verticala, adica mansardarea, scolii cu clasele I-VIII Vlaicu Voda, in valoare totala de 46,1 miliarde lei vechi si cel purtand genericul "O poarta spre patrimoniul cultural brailean", anume realbilitarea cladirii de patrimoniu din strada Ana Aslan nr.27-29, renumita "Casa cu stafii", un proiect de 100 miliarde lei vechi.

Curand acestora li se va alatura si reabilitarea platoului din fata Palatului Administrativ, iar in viitorul apropiat se va trece si la semnarea contractultui de reabilitare a Pietei Traian.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2782 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
atitudini.wordpress.com
rank 5
Titlu corect: PARANDARAT de 2 milioane la o biblioteca de 5 milioane de euro...
Sa fim solidari!

http://atitudini.wordpress.com/2010/06/03/niste-tampiti-i-am-ciuruit/
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor