Medicii de familie, nemultumiti din nou de contractul cadru pe 2012

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 18:12
2332 citiri
Medicii de familie, nemultumiti din nou de contractul cadru pe 2012

Medicii de familie sunt nemultumiti de normele de aplicare a contractului cadru pentru anul viitor. Motivul nemultumirilor este reprezentat de bugetul alocat asistentei medicale primare care este mai mare decat cel pentru 2011, lucru care nu se regaseste in respectivele norme.

"Ne-am asteptat ca, dupa votarea bugetului de stat, sa ne intalnim institutional cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Avand in vedere ca bugetul alocat asistentei medicale primare a crescut in anul 2012 fata de 2011, ne-am asteptat sa regasim cresterea si in norme, dar acest lucru nu s-a intamplat.

Unde va ajunge suplimentarea de buget promisa de decidenti, daca normele nu contin nicio modificare prin care aceste fonduri sa ajunga la furnizori? Este neclar si din ce fonduri se vor plati garzile pe care le fac medicii de familie in cele peste 100 de centre de permanenta din intreaga tara", spun reprezentantii Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si ai Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Reprezentantii celor doua federatii mai spun ca normele de aplicare a contractului-cadru pentru 2012, aprobate de CNAS si de Ministerul Sanatatii, se afla la Monitorul Oficial pentru a fi publicate "fara niciun fel de consultare serioasa cu organizatiile reprezentative ale medicilor de familie".

Medicii de familie cer retragerea normelor de la Monitorul Oficial

"Cerem pe aceasta cale retragerea normelor de la Monitorul Oficial, pentru a fi discutate cu reprezentantii furnizorilor de servicii medicale.Suntem din nou pusi in fata faptului implinit in lipsa unui dialog real, a unor consultari constructive, si nu formale asa cum a fost cea din 10 octombrie, singura intalnire cu CNAS, de altfel.(...)

Normele pentru anul 2012 anuleaza mult din ce s-a obtinut pentru pacienti in 2011 si, prin urmare, cei care vor suferi cel mai mult vor fi tot cetatenii Romaniei, pacientii nostri, care contribuie la strangerea fondului pentru sanatate si care, de acum,vor suporta si coplata", spun medicii de familie.

Tot medicii de familie sustinca, intrucat le sunt acceptate doar 20 de consultatii pe zi, conform noilor norme, cel de-al 21-lea pacient va fi considerat neasigurat, pentru canu va beneficia de consultatii gratuite si nici de retete compensate, bilete de trimitere si alte facilitati rezervate statutului de platitor de asigurari de sanatate.

Medicii de familie au fost nemultumiti si de contractul cadru pentru 2011. Ei au reclamat sumele care le-au fost alocate, considerate insuficiente, precum si faptul ca informatizarea cabinetelor medicale ar fi urmat sa se faca pe banii lor.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#medici familie contract cadru, #norme contract cadru medici , #contracte