Ziare.com

NASA cumpara praf de pe Luna cu 1 dolar

Sambata, 05 Decembrie 2020, ora 00:34

   

NASA cumpara praf de pe Luna cu 1 dolar
Agentia spatiala americana (NASA) a semnat joi, 3 decembrie, contracte cu patru companii care propun aducerea pe Terra a unor esantioane prelevate de pe Luna la preturi cuprinse intre 1 dolar si 15.000 de dolari, documente ce vizeaza in special stabilirea unui precedent juridic in privinta exploatarii de resurse extraterestre de catre sectorul privat, informeaza AFP joi.

"Este extraordinar ca vom putea sa cumparam regolit lunar de la patru companii cu o suma totala de 25.001 de dolari", a declarat Phil McAlister, coordonatorul acestui program demarat de NASA.

In schimbul acestor sume, companiile in cauza - Lunar Outpost (contract de 1 dolar), iSpace Japan si iSpace Europe (contracte de 5.000 de dolari fiecare) si Masten Space Systems (contract de 15.000 de dolari) - vor trebui sa se descurce pe cont propriu pentru a organiza misiuni de aselenizare, pentru a preleva cateva zeci sau sute de grame de esantioane, pentru a le fotografia si pentru a realiza un transfer de proprietate la fata locului in favoarea NASA.

Aceste companii vor trimite roboti in misiuni de aselenizare deja programate, finantate de alte entitati decat NASA, si care sunt prevazute pentru anii 2022 si 2023.

Aducerea esantioanelor pe Terra nu este prevazuta in acest stadiu, intrucat obiectivul principal al initiativei este acela de a demara o noua faza a explorarii spatiale, la care sectorul privat participa pentru a gasi minereuri si alte resurse, precum apa, necesare vietii si productiei de carburanti in afara Terrei - toate aceste operatiuni fiind protejate din punct de vedere juridic.

"Este foarte important sa stabilim precedentul in baza caruia entitatile din sectorul privat vor putea sa extraga si sa obtina aceste resurse", a explicat Mike Gold, un inalt oficial de la NASA, care coordoneaza departamentul de relatii internationale.

"Acest fapt va crea un precedent pe plan intern si pe plan extern", a adaugat el.

Statele Unite doresc sa stabileasca un precedent, intrucat nu exista un consens international in ceea ce priveste drepturile de proprietate in afara Terrei. Puterile spatiale rivale, Rusia si China, au pareri divergente fata de cele sustinute de administratia de la Washington.

Tratatul spatiului extra-atmosferic din 1967 este vag din acest punct de vedere, continand doar interdictia ce vizeaza "orice dobandire nationala prin proclamarea suveranitatii, nici pe calea utilizarii, nici prin oricare alt mijloc". Americanii spun ca nu isi doresc sa isi infiga drapelul intr-un nou teritoriu.

Totusi, reprezentantii Statelor Unite au spus in cadrul acordurilor incheiate pentru misiunea Artemis ca isi rezerva dreptul de a crea "zone de securitate" pentru protejarea activitatilor pe un corp celest. Artemis este programul ce vizeaza revenirea oamenilor pe Luna, cu o misiune programata in 2024, la care vor participa doi astronauti.

Mike Gold a dat asigurari spuna ca aceste noi activitati vor fi realizate "cu respectarea tratatului spatiului".

"Este important ca Statele Unite sa fie lider nu doar din punct de vedere tehnologic, ci si din punct de vedere politic", a adaugat oficialul american.

CITESTE SI: Declaratia controversata a unei candidate USR-PLUS despre romi: "Totusi, mentalitatea aceasta de sclav nu cumva exista in mentalul romilor?"
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Luna NASA spatiu
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2570 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor