Scrisoarea de intentie a Romaniei a ajuns la FMI

Vineri, 27 Martie 2009, ora 12:28
2109 citiri
Scrisoarea de intentie a Romaniei a ajuns la FMI

Guvernul a trimis, vineri, scrisoarea de intentie pentru contractul de imprumut extern Fondului Monetar International si Comisiei Europene.

Documentul urmeaza sa fie analizat de catre departamentul juridic al institutiei, urmand sa fie trimis inapoi autoritatillor romane la inceputul lunii aprilie, in vederea semnarii acordului, potrivit unor reprezentanti ai Guvernului.

Guvernul a aprobat, miercuri, in sedinta, scrisoarea de intentie care va fi inaintata Fondului Monetar International si Comisiei Europene, pentru contractarea unui imprumut extern, a anuntat premierul Emil Boc.

''Guvernul Romaniei se pregateste sa semneze un acord de imprumut in valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro cu CE si FMI. Astazi (miercuri - n.r.) am adoptat in Guvern continutul scrisorii de intentie, care va fi inaintata atat CE, cat si FMI'', a spus Boc.

Acesta a aratat ca din cele 20 de miliarde de euro, 12,95 miliarde de euro vin de la FMI si vor merge direct la BNR pentru ''consolidarea rezervelor valutare ale tarii, astfel incat sa fim in stare sa avem un curs euro-leu stabil sau cat se poate de stabil in conditiile economiei de piata si ale crizei economice''.

De asemenea, Boc a precizat ca UE va da Romaniei 5 miliarde de euro, care vor merge la Trezoreria statului pentru a acoperi deficitul bugetar, Banca Mondiala va da 1 miliard de euro, iar un miliard de euro va veni de la BEI si BERD.

''Acest ultim miliard de euro va sta la dispozitia bancilor pentru sustinerea activitatii de creditare pe diverse componente'', a mai spus premierul.

Primul-minstru a subliniat ca este un acord stand-by, pe o durata de 2 ani. Boc a reaminitit ca acordul de imprumut pe care Romania se pregateste sa-l semneze are un caracter preventiv.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#scrisoare intentie, #fmi, #imprumut extern , #contracte
Comentarii