A crescut numărul cazurilor noi de COVID-19 în zona Capitalei. ”Un mesaj de panică nu ar fi credibil”

Joi, 12 August 2021, ora 19:26
2767 citiri
A crescut numărul cazurilor noi de COVID-19 în zona Capitalei. ”Un mesaj de panică nu ar fi credibil”
Testarea este esențială în depistarea cazurilor de infectare FOTO Unsplash.com

Numărul cazurilor noi de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 raportat joi, 12 august, este în ușoară creștere față de cel din ziua precedentă, iar numărul pacienților internați la ATI, la fel. Cele mai multe infectări s-au înregistrat în București, Ilfov și Suceava. Specialiștii spun că se așteptau la această creștere, însă nu este momentul să ne panicăm.

Conform celui mai recent raport al autorităților, în doar 24 de ore s-au înregistrat 371 de cazuri noi de infectări cu SARS-COV-2, în urma efectuării a 27. 803 de teste RT-PCR și antigenice. Cele mai multe infectări sunt în București (101), Ilfov (35) și Suceava (24).

De ce a crescut numărul de îmbolnăviri în Capitală

Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului Român pentru Inovație în Medicină a explicat că era de așteptat ca numărul infectărilor să crească în această zonă.

”Am văzut o creștere a numărului de cazuri în Capitală, ceea ce este de așteptat, având în vedere că Bucureștiul și Ilfovul au avut întotdeauna cea mai mare pondere în numărul total de cazuri. Având în vedere și aglomerarea urbană și cifrele de mobilitate de aici și interacțiunea socială crescută, nu trebuie să ne surprindă această creștere”, a precizat medicul Marius Geantă pentru Ziare.com.

Specialistul spune că atunci când vorbim despre creșteri sau scăderi ale numărului de îmbolnăviri, trebuie să fie avuți în vedere idicatorii care țin de spitalizarea pacienților.

”Pe de altă parte, trebuie să punem aceste cifre în context. Avem un număr mic de cazuri, raportat cu valurile anterioare însă, desigur că este mai mare față de cel de acum o lună.

Dar ne putem raporta la paturile din terapie intensivă care sunt acum puțin ocupate. Fac această referire pentru că mă aștept ca și strategia luptei cu pandemie, în acest val patru, să fie aceeași cu cea din valurile anterioare, adică să se ducă la nivelul spitalelor, nu în societate și prin mijloacele de sănătate publică.

Cred că, în continuare, indicatorii cei mai importanți sunt spitalizările și spitalizările la terapie intensivă, ambii indicatori, în creștere, însă departe de ce știam, de valurile doi și trei”, a mai precizat Dr. Marius Geantă.

”Un mesaj de panică nu ar fi credibil”

Deși valorile pandemice încep să crească, specialistul spune că nu este cazul să intrăm în panică.

”Eu nu aș transmite un mesaj de panică, în acest moment, în primul rând pentru că un astfel de mesaj nu ar fi credibil, având în vedere că sistemul de sănătate și societatea au trecut prin situații mult mai complicate decât cele de acum.

Dar, deși INSP spune că nu este transmitere comunitară, nu am ieșit din situația în care prin mijloace de sănătate publică pandemia să fie controlată mai bine, iar aici mă refer la testare și identificarea contacților și anchetele epidemiologice.

De acum înainte, pe termen mediu și lung trebuie să ne obișnuim să trăim cu virusurile și să nu ne panicăm”, a mai explicat Dr. Marius Geantă.

Tot în raportul de joi, au mai fost raportate și trei decese, fiind vorba despre pacienți internați în spitale din Argeș, Constanța și Vaslui.

În prezent, în unitățile sanitare de profil sunt internați 751 de pacienți, iar 98 dintre ei sunt la ATI. De la începutul pandemiei până în prezent, în România, au fost confirmate 1.086.109 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 1.049.156 de pacienți au fost declarați vindecați însă 34.334 au decedat.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#panemie, #coronavirus 12 august 2021, #Marius Geanta, #crestere cazuri, #valul patru , #coronavirus 12 august 2021