Anuntul lui Octavian Jurma: "Tulpina Delta va deveni dominanta cel tarziu in septembrie"

Vineri, 18 Iunie 2021, ora 23:25
3628 citiri
Anuntul lui Octavian Jurma: "Tulpina Delta va deveni dominanta cel tarziu in septembrie"
Epidemiologul sustine ca tulpina indiana va castiga competitia cu varianta braziliana FOTO Pixabay

Octavian Jurma afirma ca tulpina Delta (indiana) a coronavirusului se afla deja in circulatie comunitara in Romania si in crestere exponentiala chiar daca tulpina Alpha (britanica) se afla in scadere accelerata.

"La rata curenta de crestere tulpina Delta (indiana) va castiga competitia cu varianta Gamma (braziliana) si va deveni dominata cel tarziu in luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august", considera el. Jurma adauga ca la tineri infectia cu tulpina Delta se poate confunda cu o raceala, iar in acest fel se poate raspandi boala. "In aceasta perioada orice raceala trebuie tratata ca infectie COVID-19 si testata de preferinta cu RT-PCR", afirma Octavian Jurma.

"Nu doar ca tuplina Delta (indiana) a fost confirmata oficial in Romania inca din luna aprilie 2021, dar se afla deja in circulatie comunitara si in crestere exponentiala chiar daca tulpina Alpha (britanica) se afla in scadere accelerata. Asa cum se vede din graficul de mai jos ponderea variantei Delta sa in totalul variantelor VOC (variante care produc ingrijorare) creste rapid. Astfel numarul total de infectari cu tulpina Delta a ajuns sa fie de 2x mai mare decat tulpina Gamma (braziliana) desi este in circulatie de 2x mai putin timp", afirma Octavian Jurma, intr-o postare pe Facebook.

El adauga ca aceasta este "o confirmare rudimentara", intrucat se testeaza si se secventiaza foarte putin, ca "la adapostul retragerii tulpinii Alpha (britanice) care ne-a lovit in valul 3, pandemia introduce pe front o arma semnificativ mai periculoasa".

"La rata curenta de crestere tulpina Delta (indiana) va castiga competitia cu varianta Gamma (braziliana) si va deveni dominata cel tarziu in luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august. Este o ipoteza confirmata si de Germania unde tulpina indiana reprezinta acum doar 6% din cazuri, dar institul Robert Koch avertizeaza ca va deveni dominanta cel tarziu in toamna. In SUA situatia este similara, acolo tulpina Delta a crescut de la o pondere de 6% la una de 10% intr-o saptamana", explica Jurma.

El mentioneaza ca tulpina Delta este deja dominanta in Moscova (Rusia are o rezistenta ridicata la vaccinare similara cu Romania) si este un pericol mai mare decat varianta britanica (Alpha) pe care o inlocuieste.

Potrivit epidemiologului, tulpina indiana (Delta) infecteaza mai usor adultii care au deja imunitate naturala sau vaccinala superficiala, dar si tinerii nevaccinati din zona 18-24 de ani.

"Tabloul clinic este de asemenea usor diferit la tineri decat pana acum. "Racelile" de care se plang tot mai multi tineri pot fi de fapt infectii cu tulpina Delta, care la tineri evolueaza cu dureri de cap, dureri de gat, rinoree (curge nasul) si febra.

Simptomele clasice persista, dar pierderea mirosului nu mai este asa comuna. Tinerii pot confunda usor o raceala cu infectia cu Delta si astfel vor participa la evenimente sociale si raspandi boala, mai ales daca nu sunt vaccinati. Subliniez asta pentru ca am auzit deja stiri ca, dupa renuntarea la masca, la noi in tara a crescut numarul de raceli sezoniere, dar ca nu e cazul sa ne ingrijoram. In aceasta perioada orice raceala trebuie tratata ca infectie COVID-19 si testata de preferinta cu RT-PCR", considera Octavian Jurma.

Numarul cazurilor confirmate, in Romania, cu varianta Delta a noului coronavirus - cea descoperita in India - a ajuns la 35, pana in 13 iunie, au anuntat specialistii din cadrul Institutului National de Sanatate Publica (INSP). Acestia au precizat ca, in acest moment, nu se poate vorbi de transmitere comunitara a acestei variante in tara noastra.

Citește și:
Proteste fără precedent în China ultimilor zeci de ani: „Daţi-mi libertatea sau daţi-mi moartea!"
Proteste fără precedent în China ultimilor zeci de ani: „Daţi-mi libertatea sau daţi-mi moartea!"
Pentru prima dată după zeci de ani, mii de oameni au sfidat autorităţile chineze pentru a protesta în universităţi şi pe străzile marilor oraşe, cerând să fie eliberaţi nu numai de...
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...