20 de mituri despre noul coronavirus. Teoria potrivit careia copiii nu se pot infecta

Marti, 07 Iulie 2020, ora 06:30
4963 citiri
20 de mituri despre noul coronavirus. Teoria potrivit careia copiii nu se pot infecta
Foto: Hepta.ro

Pe masura ce pandemia de coronavirus avanseaza, apar tot mai multe mituri care alimenteaza stirile false ce apar in jurul bolii, astfel ca oamenii ajung sa creada in teoriile conspiratiei si sa nu mai respecte normele pentru prevenirea raspandirii virusului.

Medicalnewstoday a facut o selectie a celor mai raspandite mituri, pe care le-a demontat si le-a explicat.

1. Pulverizarea clorului sau alcoolului pe piele distruge virusurile din organism. Fals

Este periculos sa aplicam alcool sau clor pe piele, fiind substante periculoase, mai ales daca ajung in ochi sau in gura. Oamenii pot folosi aceste substante chimice pentru a dezinfecta suprafetele, dar nu este recomandat sa le foloseasca pe piele.

2. Doar batranii sunt expusi riscului imbolnavirii cu Covid-19. Fals

Toate categoriile de varsta se pot infecta cu Covid-19. Cu toate acestea, varstnicii si persoanele care au afectiuni de sanatate preexistente, precum diabetul sau astmul, au un risc mai mare de a dezvolta forme agresive ale bolii.

3. Copiii nu se pot infecta cu Covid-19. Fals

Cum este mentionat anterior, toate categoriile de varsta pot contracta virusul. Chiar daca, pana in momentul actual, au existat mai multe cazuri in randul adultilor, copiii nu sunt imuni. Singura diferenta dovedita pana acum ar fi ca simptomele sunt mai putin severe in randul celor mici.

4. Covid-19 este ca gripa. Fals

Noul coronavirus provoaca o afectiune cu simptome asemanatoarei gripei, cum ar fi dureri, febra sit use. De asemenea, atat Covid-19, cat si gripa, pot fi usoare, severe, sau, in cazuri rare, fatale. In plus, ambele pot provoca pneumonie. Cu toate acestea, Covid-19 este mai grav din punct de vedere al ratei mortalitatii in functie de grupa de varsta la care ne referim.

5. Toata lumea care contracteaza Covid-19 moare. Fals

Nu toata lumea care ia virusul moare, este fatal doar pentru un procent mic de oameni. Potrivit unui raport al Centrului Pentru Prevenirea Bolilor din China, 80,9% dintre cazurile din tara lor au fost forme usoare. Organizatia Mondiala a Sanatatii a raportat ca aproximativ 80% dintre oameni vor experimenta o forma relative usoara a bolii, fara sa necesite interventii de specialitate. Simptomele usoare pot include febra, tuse, dureri in gat si oboseala.

6. Pisicile si cainii raspandesc virusul. Fals

In prezent exista putine dovezi care sa confirme ca noul coronavirus poate infecta pisicile si cainii. Au existat, de-a lungul timpului, mai multe animale testate pozitiv, cum ar fi un caine Pomeranian din Hong Kong, al carui proprietar a avut Covid-19. Cainele nu a prezentat niciun symptom.

"Trebuie sa facem diferenta intre o infectie reala si detectarea prezentei virusului. Adevaratul focar este in randul oamenilor", a declaratJonathan Ball, professor de virologie moleculara la Universitatea Nottingham, din Regatul Unit.

7. Uscatorul de maini distruge virusul. Fals

Uscatoarele de maini nu distrug coronavirusul. Cea mai buna metoda de a va proteja este spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun.

8. Covid-19 este o mutatie a racelii comune. Fals

Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri, toate prezentand aceleasi proteine pe suprafata. Unele dintre ele folosesc oamenii ca gazda pricipala si provoaca raceala comuna. Alte coronavirusuri, precum Covid-19, infecteaza in primul rand animalele. Atat MERS, cat si SARS, au inceput la animale si au trecut la om.

9. Trebuie sa stam 10 minute cu o persoana infectata ca sa contractam virusul. Fals

Cu cat perioada este mai lunga, cu atat riscul este mai mare, dar este posibil sa ne infectam si daca timpul este sub 10 minute.

10. Clatirea nasului cu solutie salina protejeaza impotriva coronavirusului. Fals

Nu exista nicio dovada conform careia clatirea nasului cu solutie salina protejeaza impotriva infectiilor respiratorii. Unele cercetari sugereaza ca aceasta tehnica ar putea reduce simptomele infectiilor acute ale tractului respirator, dar nu reduce riscul de infectare.

11. Antibioticele distrug coronavirusul. Fals

Antibioticele distrug doar bacteriile, nu si virusurile.

12. Scanerele termice pot diagnostica coronavirusul. Fals

Scanerele termice pot detecta daca cineva are sau nu febra. Cu toate acestea, si alte afectiuni, precum gripa sezoniera, pot produce febra. In plus, simptomele Covid-19 se pot manifesta si la 2-14 zile din momentul infectarii, ceea ce inseamna ca o persoana infectata ar putea avea o temperature normala in primele zile.

13. Usturoiul protejeaza impotriva Covid-19. Fals

Unele cercetari sugereaza ca usturoiul ar putea incetini cresterea unor specii de bacterii. Covid-19 este un virus, deci usturoiul nu ajuta.

14. Coletele provenite din focare pot raspandi Covid-19. Fals

Potrivit cercetarilor anterioare asupra altor virusuri din familia coronavirusurilor, cum ar fi SARS si MERS, virusul nu poate supravietui pentru o perioada lunga pe scrisori sau colete.

15. Remediile facute in casa pot vindeca Covid-19 sau preveni infectarea. Fals

Remediile precum vitamina C, uleiurile esentiale, uleiul de susan, salvia sau clatirea gurii cu apa la fiecare 15 minute, nu ajuta cu nimic.

16. Vaccinurile impotriva gripei si pneumoniei pot proteja impotriva Covid-19. Fals

Noul coronavirus este diferit de celelalte virusuri, astfel ca niciun vaccin existent nu protejeaza impotriva infectiei.

17. Virusul isi are originea intr-un laborator din China. Fals

In ciuda zvonurilor de pe internet, nu exista dovezi care sa sugereze asta. Un studio recent demonstreaza ca virusul este un produs natural al evolutiei. Anumiti cercetatori considera ca virusul a trecut de la pangolini la oameni, iar altii considera ca transmiterea s-a facut de la lilieci, cum a fost in cazul SARS.

18. 5G-ul ajuta Covid-19 sa se raspandeasca. Fals

Din ce in ce mai multe regiuni dezvolta tehnologie mobile 5G, astfel ca au aparut teorii ale conspiratiei, una dintre ele fiind ca 5G-ul este responsabil de raspandirea rapida a virusului pe glob. Covid-19 a avut un impact semnificativ si asupra tarilor cu o acoperire foarte mica 5G, cum ar fi Iranul, astfel ca teoria nu se confirma.

19. Consumul de alcool reduce riscul infectiei. Fals

Alcoolul poate dezinfecta pielea si suprafetele, dar nu functioneaza in interiorul corpului. Consumul de alcool este riscant pentru sanatate, iar alcoolul cu continut ridicat de etanol poate avea consecinte severe asupra sanatatii, inclusive decesul. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, consumul excesiv de alcool slabeste sistemul imunitar si reduce capacitatea organismului de a face fata bolilor infectioase. Alcoolul este asociat cu o serie de boli, astfel ca poate face anumiti oameni mai vulnerabili la Covid-19.

20. Covid-19 se poate raspandi in piscina. Fals

Nu exista dovezi conform carora Covid-19 se raspandeste in apa, in bazinele de into, in cazile cu hidromasaj, sau in parcurile acvatice. In mod normal, apa este dezinfectata cu clor, iar acesta distruge virusul.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#coronavirus, #mituri, #fals , #coronavirus
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Nicio conspirație! Dacă se scapă de pensiile de boală și de limită