A inceput colectarea de plasma pentru tratarea pacientilor cu coronavirus

Marti, 28 Aprilie 2020, ora 12:25
3832 citiri
A inceput colectarea de plasma pentru tratarea pacientilor cu coronavirus
Foto: Arhiva Ziare.com

A fost demarat procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacientilor infectati cu noul coronavirus, anunta Ministerul Sanatatii.

Marti dimineata au avut loc primele 3 recoltari de plasma de la donatori vindecati de COVID-19, in cadrul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti, conform unui comunicat remis marti Ziare.com.

"Plasma va fi testata si dupa calificarea biologica va fi pusa la dispozitie spitalelor", precizeaza ministerul.

Plasma de la donator vindecat se va administra doar pacientilor critici infectati confirmati cu COVID-19, cu varsta de cel putin 18 ani, care indeplinesc urmatoarele criterii:

- se afla intr-o sectie de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului Sanatatii pentru tratamentul pacientilor COVID-19 si avizat de Comisia de A.T.I.

- prezinta o progresie rapida a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% in 24-48 ore), in ciuda tratamentului administrat.

- sunt ventilati mecanic de mai putin de 10 zile sau in pragul intubatiei si ventilatiei mecanice (dispnee severa, frecventa respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe masca faciala, paCO2 > 55 mmHg la pacientii fara BPCO).

In acest moment, sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasma a pacientilor cu coronavirus donate Ministerului Sanatatii in Bucuresti, Timisoara si Iasi.

Ministerul Sanatatii incurajeaza donarea voluntara de sange si produse de sange si prin toate actiunile intreprinse urmareste sa imbunatateasca modul de donare in randul populatiei, in beneficiul pacientilor.

In acest context, pacientii vindecati vor fi contactati, cu respectarea regulilor nationale si ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguina in vederea donarii de plasma.

Citeste si Cand si cum se va aplica tratamentul cu plasma luata de la persoane vindecate de COVID-19. Date oficiale

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cătălin Drulă, despre racolarea cu amenințări a primarilor USR de către PSD: „Ciolacu se comportă ca un golan politic”
Cătălin Drulă, despre racolarea cu amenințări a primarilor USR de către PSD: „Ciolacu se comportă ca un golan politic”
Președintele USR Cătălin Drulă l-a acuzat pe premierul PSD Marcel Ciolacu că racolează primari USR, sub amenințarea controalelor venite de la instituțiile statului. Acesta îl acuză pe...
Exod al liberalilor din cabinetul Ciolacu. Până la jumătate din miniștri ar putea părăsi portofoliile din guvern
Exod al liberalilor din cabinetul Ciolacu. Până la jumătate din miniștri ar putea părăsi portofoliile din guvern
Cabinetul Marcel Ciolacu ar putea să rămână fără aproape jumătate din totalul miniștrilor. Guvernanții, în special din partea PNL, se pregătesc pentru alegerile comasate, astfel că...
#tratament plasma coronavirus, #colectare plasma pacienti coronavirus , #coronavirus