Ziare.com

COVID-19 in Romania: Mai multe femei s-au infectat, dar au murit mai multi barbati. Cum ne afecteaza pe varste si pe judete (Harti si infografice)

de Andreea Ghinea
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 16:00

   

COVID-19 in Romania: Mai multe femei s-au infectat, dar au murit mai multi barbati. Cum ne afecteaza pe varste si pe judete (Harti si infografice)
Ministerul Sananatii a facut o analiza a cazurilor de COVID-19 inregistrate in Romania in perioada 26 februarie - 5 aprilie 2020, cand au fost raportate 4.051 de infectii.

Conform raportului, primul caz de infectie confirmat a fost inregistrat in data de 26 februarie 2020, iar in urmatoarele doua saptamani s-a mentinut caracterul sporadic al bolii, fiind confirmate cate 1-2 cazuri zilnic.

Apoi, din 10 martie numarul zilnic de cazuri confirmate a urmat un trend ascendent, cu o medie de 55 de cazuri/zi in saptamana 16-22 martie, 200 cazuri/zi in saptamana 23-29 martie, ajungand la o medie de 300 cazuri/zi in ultima saptamana.

Iata evolutia zilnica a cazurilor confirmate de infectii cu coronavirus:Iata evolutia cumulata a cazurilor confirmate de infectii cu coronavirus:Iata evolutia saptamanala a cazurilor confirmate:In perioada 23 martie - 5 aprilie rata incidentei aparente la nivel national este de 18.24 cazuri la 100.000 de locuitori si cea mai ridicata incidenta aparenta se inregistreaza in judetul Suceava.Distributia cazurilor pe grupe de varsta si sex

In totalul cazurilor raportate se observa o usoara predominanta a genului feminin. 56% sunt femei si 44% barbati - raportul masculin/feminin este de 0.77.

Cazurile confirmate sunt concentrate la varstele adulte, 78% din cazuri fiind inregistrate la persoane cu varste cuprinse intre 30-69 ani.Conform Ministerului Sanatatii, au fost inregistrate 127 de cazuri la grupa de varsta peste 80 de ani. Distributia pe varste este comparabila pe genuri (p=0,078, test Mann Whitney U).

Varsta medie este de 47.6 ani, iar varsta mediana de 47 ani, din nou, fara diferente semnificative pe genuri.Situatia in privinta deceselor

Pana la data de 5 aprilie s-au inregistrat 181 de decese. Iata evolutia cumulata a deceselor:Varsta medie a cazurilor decedate a fost de 66.6 ani (varsta mediana 69 ani). Varsta medie a deceselor este semnificativ mai mare decat varsta media a cazurilor. Toate cazurile soldate cu deces aveau boli cronice asociate. Cea mai tanara persoana decedata a avut 27 ani si cea mai varstnica 94 ani.

S-a evidentiat o predominenta a deceselor in randul barbatilor. Astfel:

- Din totalul celor decedati, 63.5% au fost barbati, iar raportul masculin/feminin in randul celor decedati a fost de 1.74.
-Fatalitatea aparenta (procentul celor decedati in randul celor bolnavi) a fost semnificativ mai ridicata la barbati.-Fatalitatea aparenta pe grupe de varsta (procentul celor decedati in randul celor bolnavi) creste exponential la grupele de varsta inaintate, fara diferente dupa 70 de ani.41.1% din totalul cazurilor confirmate au fost inregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite in Romania sau cu contactii acestora.Din totalul de 4.051 de cazuri confirmate in aceasta perioada, 471 au fost inregistrate la persoane care au revenit in Romania din strainatate, ponderea cazurilor de import pentru intreaga perioada analizata fiind de 11.6%. Ponderea cazurilor de import este in scadere in fiecare saptamana. Cea mai frecventa tara de import a cazurilor ramane Italia, urmata de Spania, Marea Britanie, Franta si Germania.

Care este situatia personalului medical

Ministerul sustine in analiza ca 16,3% din totalul cazurilor confirmate au fost inregistrate in randul personalului sanitar. Iata ponderea cazurilor confirmate in randul personalului sanitar:In ultimele 14 zile, media probelor pozitive pentru SARS-COV-2 a fost de 13%.In concluzia analizei, ministerul transmite ca ponderea cazurilor de import este in continua scadere. De asemenea, pnderea cazurilor fara link epidemiologic identificat este crescuta in judetele in care s-au inregistrat mai multe cazuri in ultima saptamana (Suceava, Bucuresti, Timis si Neamt).

Ponderea scazuta de probe pozitive arata ca situatia infectiilor este in faza de transmitere locala si inca nu exista o situatie epidemica extinsa.

"Fatalitatea ridicata in cadrul persoanelor in varsta de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabila cu cea inregistrata in celelate tari afectate. Decesele din aceste grupe de varsta au fost inregistrate la persoane spitalizate sau aflate in centre de ingrijire sau dializa, ceea ce impune suplimentarea masurilor de prevenire a infectiei in aceste institutii", noteaza ministerul.

In prezent numarul mortilor in Romania a ajuns la 265.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronaviru
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5177 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De unde are MS datele?

Ca daca sunt prelucrate cifrele primite de la DJS sau GCS, atunci totul e doar vrajeala - statistici icongruente realizate de cațiva indivizi platiti gras ca sa prelucreze date false, raportari politizate sau aiuritoare, din alea cu care instituiile cu pricina (populate de nulitati profesionale indolente) ne bombardeaza in fiecare zi (preluate de mass-media cu copy-paste cu tot cu greselile de gramatica si ortografie care ar face de cacao chiar si un elev de gimnaziu).

 

De la Federatia de Badminton.

De unde au datele...Dumnezeule!?

Federatia de Badminton

... sigur are situatii mai precise decat harababura de la Grupu de Dezinformare Strategica sau Directiile de Sanatate Publica (acestea din urma fiind sinecuri politice recunoscute).

Comentariu preluat:

Asta nu este o postare politica, e vorba strict despre date, e daca vreti o analiza strict statistica: Suceava - conducere PNL, Timisoara - conducere PNL, Deva-conducere PNL, ARAD-conducere PNL, Brasov-conducere PNL! Toate aceste orase(judete) au baroni galbeni! Bineinteles, baronii cei mai rai si cei mai ticalosi sunt de la #ciumarosie, am convenit asta, am stabilit, am batut-o-n cuie, e fixata, stie toata lumea, da?! Dar cu astia ce facem? Ca baronii galbeni au facut numirile managerilor de spital, ei i-au girat, ei sunt ordonatorii de credite, ei sunt direct implicati in situatia data ca sa nu zic vinovati? Isi face PNL o analiza interna zilele astea, cu ei va merge in continuare? Pe ei ii intreb ca ei au promis altfel de politica, fara baroni, pe baze meritocratice bla-bla?! Tot cu astia? Si inca o chestiune, daca in locul zonelor mentionate se intamplau nenorocirile in, sa luam asa aleatoriu: Craiova, Buzau, Teleorman, Neamt, fiefuri rosii cum ar veni... nu ma intreb ce s-ar fi intamplat! Va zic direct, din experientele noastre anterioare foarte recente, erau linsati PSD-istii! Lapidati! Asa, liniste si pace si “toata lumea face tot posibilul sa fie bine"!#MinunataTara

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor