Analiza Ziare.com. Doina Azoicai, epidemiolog: cand vom iesi din primul val al Covid-19 si ce presupune, pe cifre, acest lucru

Luni, 29 Iunie 2020, ora 18:45
8729 citiri
Analiza Ziare.com. Doina Azoicai, epidemiolog: cand vom iesi din primul val al Covid-19 si ce presupune, pe cifre, acest lucru

Medicul Doina Azoicai, presedintele Societatii Romane de Epidemiologice, a declarat, pentru Ziare.com, ca din punct de vedere epidemiologic, nu am depasit primul val al epidemiei de Covid-19. Asta ar fi insemnat, spune Azoicai, sa ajungem la sub 100 de cazuri si zero decese, in 24 de ore, lucru care nu s-a intamplat. De asemenea, medicul iesean sustine ca numarul ridicat de cazuri inregistrat in ultima saptamana este cauzat de faptul ca o mare parte din populatie nu respecta restrictiile impuse, percepand relaxarea treptata ca fiind una totala.

"Din punct de vedere epidemiologic, nu am epuizat primul val, trebuia sa ajungem la sub 100 de cazuri si 0 decese. Lucrul acesta nu s-a intamplat. Am inregistrat o crestere a numarului de cazuri pentru ca masurile de relaxare au fost interpretate de o parte a populatiei ca fiind o relaxare toala", a declarat Doina Azoicai.

Blocarea completa nu este o solutie

Epidemiologul este de parere ca nu putem sta blocati, relaxarea treptata a masurilor fiind necesara: "Masurile de relaxare au fost luate corect si erau absolut necesare". Nu putem sta intr-o blocare completa", spune Doina Azoicai.

Romania, printre tarile cu o crestere accelerata a cazurilor dupa relaxare

"Era de asteptat. In toate tarile, dupa relaxarea masurilor, cazurile au crescut, dar la noi aceasta crestere este una dintre cele mai mari din tarile din Europa care au aplicat masurile de relaxare", declara Doina Azoicai.

Epidemiologul atrage atentia asupra faptului ca masurile trebuie sa fie respectate in continuare si daca vom fi de partea descendenta a evolutiei pandemiei: evitarea aglomeratiilor, purtarea corecta a mastii ori de cate ori este nevoie, dar mai ales in spatiile inchise, igiena generala si in special spalarea mainilor cu apa si sapun.

Crestere semnificativa a cazurilor: focare active si transmitere comunitara

Doina Azoicai sustine ca aceasta crestere a cazurilor este cauzata de aparitia unor focare si de existenta transmiterii comunitare.

"Cresterea, la noi, a fost cauzata de aparitia unor focare. Focarul este un teritoriu, o zona, o locatie, unde numarul de cazuri creste. Sunt focare de familie, institutionale, zonale, de exemplu in anumite localitati. La noi focarele au aparut in institutii de ingrijire a pacientilor varstnici, in unele institutii cu caracter lucrativ, la niste fabrici. Pe de alta parte este transmiterea comunitara. Acestea, cumulate, au facut sa creasca numarul de cazuri", concluzioneaza Doinca Azoicai.

Citeste si:
Capitala mai are doar două locuri libere la ATI pentru pacienții cu COVID-19. Situația în țară
Capitala mai are doar două locuri libere la ATI pentru pacienții cu COVID-19. Situația în țară
Nu mai puțin de 1.116 persoane infectate cu coronavirus sunt internate în secțiile de terapie intensivă din toată țara vineri, 24 septembrie. Locurile libere sunt tot mai puține pe zi ce...
Monica Anghel are Covid: "Sunt vaccinată cu ambele doze și cu toate acestea..."
Monica Anghel are Covid: "Sunt vaccinată cu ambele doze și cu toate acestea..."
Monica Anghel a scris pe Facebook că are Covid. "Sunt vaccinată cu ambele doze și cu toate acestea tot am făcut covid ........ aveți grijă de voi", a scris Monica Anghel pe pagina ei....
Sursa: Ziare.com