ANCOM: traficul de internet a crescut cu 26% in perioada starii de urgenta, in Romania

Luni, 15 Iunie 2020, ora 12:42
1700 citiri
ANCOM: traficul de internet a crescut cu 26% in perioada starii de urgenta, in Romania
Foto: Pixabay

Traficul de internet si date, inregistrat in Romania in perioada starii de urgenta, a crescut, in medie, cu 26% comparativ cu cele 60 de zile de dinaintea instaurarii intervalului cu restrictii, arata datele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), publicate luni.

Analiza de specialitate releva faptul ca, in perioada de referinta, traficul de internet si date a crescut cu 30% in retelele fixe si cu 5% in retelele mobile, in timp ce traficul de voce a inregistrat un salt mediu de 11%.

In ceea ce priveste volumul de voce si date consumate in perioada starii de urgenta (16 martie - 15 mai 2020), acesta a ajuns la 1,8 mii PB (+30% fata de perioada anterioara) in retelele fixe, respectiv de 0,2 mii PB (+5%) in retelele mobile. "Cresterea mai pronuntata a traficului de date in retelele fixe poate fi corelata cu faptul ca cei mai multi utilizatori s-au aflat la domiciliu in perioada starii de urgenta, folosind mai degraba conexiunea Wi-Fi a router-ului de internet fix decat internetul mobil, inclusiv pentru consumul de voce sau date pe dispozitivele mobile", precizeaza Autoritatea.

In cazul traficului de voce, traficul de apeluri efectuate a crescut, in acelasi interval, cu 11%, depasind 13 miliarde de minute, din care 97% a fost inregistrat in retelele mobile.

Estimarile ANCOM arata ca intervalele orare cele mai aglomerate, din punctul de vedere al utilizarii retelelor de comunicatii fixe si mobile (internet si telefonie), au fost: 18:00 - 19:00, in data de 22 martie 2020 (trafic de 2,3 PB, cel mai mare consum de internet si date in retelele fixe), intre orele 11:00 - 12:00, pe data de 23 martie 2020 - cu 35 de milioane minute vorbite (cel mai mare consum de voce), respectiv intre orele 20:00 - 21:00, in data de 25 martie 2020 - cu 0,25 PB, cel mai mare consum de internet si date in retelele mobile.

"Informatiile transmise de operatori arata ca, in general, acestia au respectat recomandarea ANCOM de a nu suspenda serviciile pentru neplata, astfel incat chiar si utilizatorii cu facturi restante si carora in conditii normale le-ar fi trebuit suspendate serviciile, sa poata beneficia in perioada starii de urgenta de acces la internet si telefonie", noteaza sursa citata.

ANCOM a analizat informatiile transmise de catre furnizori la finalul lunii mai 2020, comparand valorile de trafic din perioada starii de urgenta in Romania (16 martie - 15 mai 2020), cu cele din perioada de timp anterioara (16 ianuarie - 15 martie 2020).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amenințări cu arma în Constanța. Un șofer a scos pistolul din cauza șicanărilor în trafic
Amenințări cu arma în Constanța. Un șofer a scos pistolul din cauza șicanărilor în trafic
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au anunţat că poliţiştii din Eforie au fost sesizaţi, joi seara, cu privind la faptul că în timp ce se deplasa cu...
Utilizatorii TikTok, remunerați pentru timpul petrecut vizionând videoclipuri. Cum funcționează
Utilizatorii TikTok, remunerați pentru timpul petrecut vizionând videoclipuri. Cum funcționează
Rețeaua de socializare TikTok, operată de gigantul chinez ByteDance, și-a extins portofoliul în Europa prin lansarea aplicației TikTok Lite în Franța și Spania. Noua versiune promite o...
#Internet, #stare de urgenta, #trafic, #ANCOM , #coronavirus