Arafat anunta masuri nationale dupa ce un ambulantier a refuzat sa duca epidemiologii acasa la un suspect de coronavirus

Vineri, 28 Februarie 2020, ora 17:54
8038 citiri
Arafat anunta masuri nationale dupa ce un ambulantier a refuzat sa duca epidemiologii acasa la un suspect de coronavirus
Foto: captura video

Mai multe anchete se desfasoara in Gorj, judetul unde a fost depistat primul roman infectat cu coronavirus. Secretarul de stat in MAI si sef al DSU, Raed Arafat, a anuntat, vineri, masuri la nivel national, dupa ce un ambulantier din Gorj a refuzat sa transporte echipa de epidemiologi la casa unui pacient suspect de coronavirus.

Presa relatase vineri dimineata ca ar fi fost vorba de un echipaj, insa Arafat a precizat ca este vorba de o singura persoana. Seful DSU a precizat ca s-au luat masuri pentru ca astfel de situatii sa nu mai fie posibile si a dat asigurari ca este asigurata protejarea personalului medical si de interventie.

"Este vorba de un singur angajat si astazi liderul de sindicat al serviciului de ambulanta si-a cerut scuze pentru cele intamplate. Noi am dat ordin si astazi se va aproba si in Comitetul National pentru Situatiile de Urgenta ca serviciile de ambulanta pentru transportul probelor si pentru sprijinirea DSP sa poata sa asigure ambulante de tip A in sprijinul lor.

Aici nu este timp ca oricare persoana sa vina si sa refuze sau sa spuna 'nu ma duc' sau 'nu-mi fac misiunea'. Suntem toti intr-un sistem unde stim ca exista riscuri, expunere. Asiguram protectia personalului, dar nu avem timp pentru astfel de manifestari. Daca au probleme, usa este deschisa, sa vina sa ne spuna care sunt problemele si le rezolvam.

Nu exista niciun motiv din punctul nostru de vedere ca sa nu isi execute misiunea respectiva. Misiunile cu risc inalt sau transportul lor este asigurat de masinile ISU, SMURD, cele de multiple victime, pentru ca acolo cabina medicala este separata de cea a soferului", a spus Arafat, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Nelu Tataru, in care cei doi au anuntat ca exista inca 2 cazuri confirmate in Romania.

Diplome de merit pentru echipajul care l-a adus in Bucuresti pe primul roman cu coronavirus

Pe de alta parte, tot vineri, cei doi angajati ai ISU Dolj care l-au adus la Bucuresti pe tanarul din Gorj, primul pacient cu coronavirus, au primit multumiri, apaluze si diplome de merit in cadrul unei festivitati organizate de Ziua Protectiei Civile.

"Pentru profesionalismul de care ati dat dovada pe timpul interventiei de transport a unei persoane suspecte de coronavirus, va adresez multumiri si recunostinta deosebita", le-a spus col. Constantin Florea, seful ISU Dolj, potrivit Mediafax.

Cei doi pompieri militari spun ca situatiile de risc sunt uzuale in meseria lor si ca au respectat indicatiile si protocoalele si totul s-a desfasurat in siguranta.

"E o activitate normala, sunt activitati pe care le desfasuram aproape zilnic, suntem pregatiti. Disconfortul, timpul mare de deplasare, in rest... (...) Am respectat protocoalele, indicatiile medicului coordonator, am fost in siguranta tot timpul, a fost ok", a declarat plutonier major Dragos Ifrim, unul dintre pompierii premiati.

"A fost o misiune noua pe care am dus-o la bun sfarsit, ca de altfel toate misiunile noastre. Familia mea, ca fiecare familie, e ingrijorata, e normal. I-am linistit, am fost foarte bine protejati si noi si echipa medicala si pacientul, toata lumea", a spus si cel de-al doilea, plutonier adjutant Cristian Aspra.

Tanarul de aproximativ 25 de ani din Gorj a fost adus joi dimineata la Institutul Matei Bals din Bucuresti, unde a fost plasat in carantina. El nu a prezentat niciun fel de simptom si vineri, un nou test la care a fost supus a aratat ca nu mai are virusul in organism. Medicii ii vor face si a treia testare si, daca si acest rezultat va iesi negativ, el va putea sa plece acasa, fara a mai fi nevoie sa stea in carantina sau izolare la domiciliu.

A.S.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#coronavirus ambulantier Gorj refuzat transport , #coronavirus