Arafat: Se recomanda purtatul mastii in spatiile publice. Nu trebuie sa fie medicala, puteti improviza

Duminica, 05 Aprilie 2020, ora 19:56
9420 citiri
Arafat: Se recomanda purtatul mastii in spatiile publice. Nu trebuie sa fie medicala, puteti improviza

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, spune ca autoritatile au inceput sa recomande purtatul mastii sau al altor forme de material de protectie pentru nas si gura, in spatiile publice, intrucat dovezile recente arata ca acest comportament poate reduce raspandirea virusului in comunitate.

"Cand am vorbit la inceputul pandemiei despre purtarea mastii de persoanele din strada, ideea generala pe plan mondial a fost ca acest lucru nu are rost si au existat explicatii pertinente de ce sa nu devina purtatul mastii o practica generala, aceasta fiind recomandata numai persoanelor cu simptome", aminteste Raed Arafat, duminica, intr-o postare pe Facebook.

El spune ca unul dintre considerente a fost si lipsa majora a mastilor si necesitatea de a le asigura in primul rand personalului medical.

"Recent insa, luand in considerare modul de raspandire a virusului inclusiv de la persoane infectate, dar asimptomatice, mai multe autoritati pe plan international au inceput sa recomande purtatul mastii, sau a orice alta forma de material de protectie pentru nas si gura, oriunde mergem in spatiile publice, in mijloacele de transport in comun sau cand suntem la intalnire cu altii. Dovezile recente arata ca acest comportament poate reduce raspandirea virusului care cauzeaza COVID 19 in comunitate", afirma Arafat.

El adauga ca, in conditiile in care mastile nu se gasesc sau au preturi foarte mari, exista alternative care pot fi facute acasa.

"Este cunoscut faptul ca nu prea gasim masti simple in piata si faptul ca, in cazul in care gasim, preturile pot fi exorbitante. De aceea au inceput sa apara alternative ce pot fi realizate acasa de oricine ca sa le poarte cand iese din casa. Va dura pana ne vom obisnui cu aceasta practica, dar din ce vad si din informatiile pe care le avem, ar fi bine sa incepem sa aplicam aceasta practica cat de repede posibil, indiferent de cine ar rade de noi si cat de haios sau ciudat am arata", spune Raed Arafat.

Potrivit acestuia, masurile luate pana acum de autoritatile din Romania au fost unele cu impact pozitiv.

"(...) purtarea mastii sau a orice material care poate impiedica ca particulele care se raspandesc cand vorbim, tusim sau stranutam, sa ajunga la altii sau la noi si sa duca la raspandirea virusului, ar fi o masura suplimentara care sa vina in sprijinul celor care se lupta cu acest virus si in sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja si a proteja pe altii.

Aduceti-va aminte, nu este nevoie de masca medicala ca sa va protejati si sa protejati pe altii... puteti improviza! Totodata daca faceti acest lucru si va confectionati o masca acasa, nu uitati sa o spalati zilnic cand va intoarceti acasa, si sa o calcati. Nu uitati ca numai impreuna putem invinge acest virus!", mai spune Arafat.

Citeste si:
Istoria guvernelor României
Istoria guvernelor României
O fi bimilenară istoria ceaușistă a poporului român, dar istoria documentată a guvernelor României nu este mai veche de 159 de ani. În tot acest timp, Principatele Unite, apoi Regatul...
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea a anunțat luni, 18 octombrie, că proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze va ajunge astăzi în Senat. Astfel, potrivit proiectului social democraților,...
Sursa: NEWS.RO