Arafat, mesaj ingrijorator: Suntem pe un trend crescator. Daca nu respectam regulile, situatia poate scapa de sub control

Sambata, 04 Iulie 2020, ora 08:17
9080 citiri
Arafat, mesaj ingrijorator: Suntem pe un trend crescator. Daca nu respectam regulile, situatia poate scapa de sub control
FOTO: Hepta.ro

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, spune ca "suntem pe un trend crescator" privind numarul cazurilor de infectare cu coronavirus. "Daca sunt respectate regulile de baza", situatia poate fi controlata, a subliniat secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne.

"Noi acum suntem pe un trend crescator din pacate si totul depinde de cum ne raportam la acest virus. Daca ne izolam de aglomeratii, daca purtam masca, daca igiena este respectata, daca sunt respectate regulile de baza putem controla situatia. Daca nu, este posibil ca situatia sa scape de sub control. (...)", a declarat Raed Arafat, la Digi24.

"Sa nu expunem alte persoane la risc! Sa nu ascultam dezinformarile care pun problema ca si cum cel autizolat este in puscarie. Incercam sa protejam comunitatea si chiar pe persoana respectiva. Sa respecte mai departe regulile de izolare din simt civic, daca se poate, si sa lase la o aprte toate aceste dispute pe linie politica. Aici vorbim de o boala care se transmite, care ii poate pune pe unii in risc vital, sa-si piarda viata, sa ajunga la terapie intensiva si sa nu iasa de acolo", a mai spus Raed Arafat.

Autoritatile au anuntat ca suspenda temporar masura izolarii la domiciliu sau a carantinei institutionalizate, in conformitate cu decizia CCR. Decizia a fost luata dupa publicarea in Monitorul Oficial a motivatiei Curtii.

Pe 25 iunie, Curtea Constitutionala a admis sesizarea Avocatului Poporului in legatura cu art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenta medicala, precum si unele masuri aferente instituirii carantinei.

Curtea Constitutionala explica in motivarea deciziei publicata in Monitorul Oficial ca textele de lege privind internarea obligatorie si carantina in timpul epidemiei sunt neconstitutionale, deoarece sunt lipsite de claritate si previzibilitate, au un caracter incert si dificil de anticipat si nu ofera garantii privind respectarea unor drepturi si libertati fundamentale.

De asemenea, CCR sustine ca instituirea carantinei in Romania prin OUG reprezinta o veritabila privare de libertate si o restrangere a drepturilor fundamentale.

Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
Un arbitru român va oficia la Jocurile Olimpice de la Paris 2024
Un arbitru român va oficia la Jocurile Olimpice de la Paris 2024
Dan Ardelean a fost inclus pe lista arbitrilor care vor oficia în probele de înot la Jocurile Olimpice de la Paris, din această vară, a anunţat Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon...
#coronavirus, #Romania, #Raed Arafat, #pandemie, #CCR, #covid , #coronavirus