Au fost puse in dezbatere propunerile de relaxare: Cum ar putea functiona hotelurile, bisericile si saloanele de infrumusetare

Sambata, 09 Mai 2020, ora 13:34
21076 citiri
Au fost puse in dezbatere propunerile de relaxare: Cum ar putea functiona hotelurile, bisericile si saloanele de infrumusetare
Foto: Arhiva Ziare.com

Institutul National de Sanatate Publica a postat in transparenta decizionala propunerea privind setul de masuri de relaxare care vor fi aplicate dupa ridicarea starii de urgenta.

S-au stabilit astfel propuneri pentru desfasurarea activitatilor in saloanele de infrumusetare si in cabinetele stomatologice, dar si recomandari privind activitatea in lacasurile de cult.

Totodata, au fost stabilite masuri de prevenire si protectie pe perioada desfasurarii activitatilor de pregatire, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12-a si a 13-a) precum si pe perioada organizarii examenelor evaluare nationala si bacalaureat.

Ramane de vazut daca vor fi adoptate in aceasta forma.

Recomandari privind functionarea unitatilor de cazare in regim hotelier

Se propune ca fiecare membru al personalului sa respecte cu strictete masurile de baza pentru protejarea impotriva COVID-19, cum ar fi igiena mainilor, distantarea fizica, evitarea atingerii ochilor, nasului si a gurii, respectarea igienei respiratorii, si respectarea recomandarilor de a ramane acasa si de a solicita asistenta medicala, daca au simptome specifice bolii.

Nu vor functiona intr-o prima etapa restaurantele, barurile, cafenelele si cofetariile din incinta hotelului.

Servirea mesei se va face in regim room service. Este preferabil sa se foloseasca tacamuri si vesela de unica folosinta.

Locurile de joaca special destinate copiilor vor fi inchise. Locurile special amenajate pentru fitness, saune, piscina interioara etc, din incinta hotelurilor, in aceasta prima etapa, raman inchise.

Spalarea si dezinfectia suprafetelor din camere si spatii comune, se va face mai frecvent decat de obicei, cu solutii speciale biocide, avizate de catre MS in scopul acesta.

Folosirea lifturilor va fi facuta doar daca este strict necesar si numai de catre cel mult doua persoane o data, care vor purta masti de protectie in tot timpul folosirii liftului. Este recomandabil ca cele doua persoane sa fie din aceeasi familie.

Reguli de organizare si desfasurare a activitatilor in saloanele de infrumusetare

Accesul la aceste servicii se realizeaza cu programare prealabila, astfel incat sa nu existe persoane in asteptare in interiorul incintei, asigurandu-se o suprafata minima de 4 mp pentru fiecare client si o distanta minima de 2 m, intre oricare 2 persoane apropiate.

La efectuarea programarii, clientul va fi informat asupra faptului ca accesul in interiorul incintei se va realiza doar dupa verificarea temperaturii, care nu trebuie sa depaseasca 37 de grade, sub rezerva absentei simptomelor virozelor respiratorii si cu dezinfectia mainilor. Operatorul economic are obligatia de a pune la dispozitie materialele si substantele necesare.

Personalul angajat are obligatia de a purta in permanenta manusi si masca, iar dupa fiecare client se va proceda la dezinfectarea instrumentarului si suprafetelor de lucru.

Mastile de protectie utilizate de personal vor fi schimbate la un interval de cel mult 4 ore, iar manusile vor fi dezinfectate dupa fiecare client. Incinta va fi aerisita la un interval de cel mult 2 ore.

Reguli pentru desfasurarea activitatii in cabinetele stomatologice

Se recomanda evitarea pe cat posibil a contactului cu personalul (nu strangeti mana, mentineti o distanta de mai mult de 1,5 m in timpul unei discutii, etc).

In camera de tratament este permis accesul doar a pacientului, cu exceptia situatiilor speciale (copii, persoane dependente etc), caz in care se va limita accesul la o persoana insotitoare.

Nu se permite stationarea in sala de asteptare si se recomanda dezinstalarea oricarui aparat de cafea si/sau dozator de apa, eliminarea revistelor, pliantelor, jucariilor, etc.

La intrarea in cabinetele stomatologice vor fi amplasate dispensere cu solutii dezinfectante (antiseptice pe baza de alcool). Se va face dezinfectia regulata a manerelor usilor, salii de asteptare, receptiei, a toaletei dupa utilizarea acesteia de catre un pacient.

Este recomandata plata cu cardul si dezinfectia POS. Accesul la tratament se face doar cu programare telefonica/online prealabila. La momentul programarii pacientul va fi intrebat daca are simptome de raceala, stranut, tuse, dureri in gat, dificultati de respiratie si/sau febra, are membrii ai familiei cu aceste simptome, are varsta de 65 de ani sau mai mult, sufera de o patologie cronica sau o afectiune care ii reduce imunitatea, este sanatos si se simte in prezent sanatos?

Programarea pacientilor cu risc crescut (peste 65 de ani sau care sufera de o patologie cronica) se va face pentru inceputul programului de lucru.

La prezentarea in cabinet se va efectua termometrizarea pacientului si se va solicita dezinfectia mainilor. Inainte de inceperea tratamentului, medicul stomatolog va obtine acordul informat al pacientului.

Recomandari privind activitatea in lacasurile de cult

Autoritatile se pregatesc si pentru redeschiderea bisericilor. Astfel, accesul persoanelor in lacasul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafete de 8 mp per persoana.

Atat personalul care deserveste lacasul de cult, cat si persoanele care intra in lacasul de cult vor purta masca. Pentru a oferi o protectie eficace, masca trebuie sa acopere gura si nasul.

Persoanele isi vor dezinfecta mainile cu dezinfectat pe baza de alcool care va fi pus la dispozitie la intrarea in lacasul de cult. La intrarea in lacasul de cult se va efectua un triaj observational si nu se va permite accesul persoanelor prezinta simptome de infectie respiratorie (tuse, stranut, rinoree).

Se va evita atingerea sau sarutarea obiectelor sacre de cult, in locul acestor gesturi rituale se va indica ingenuncherea sau inclinarea. Binecuvantarea se va oferi/primi de la o distanta de cel putin 1 m.

Se va evita oferirea/primirea impartasaniei in conditile in care nu se pot asigura lingurite si pahare de unica folosinta. Se vor dezinfecta periodic, o data la 4 ore, obiectele frecvent atinse: minerele usilor, obiectele de cult, icoanele, suprafetele. Slujbele se vor oficia de catre slujitorii bisericesti/religiosi, numai in aer liber cu mentinerea distantei intre persoane. Nu se recomanda organizarea de pelerinaje sau calatorii religioase.

Reguli generale de organizare si desfasurare a transportului de persoane

Accesul in mijloacele de transport este conditionat de purtarea obligatorie a unei masti medicale sau non-medicale, care sa acopere gura si nasul. Numarul maxim de pasageri permis va fi limitat la cel mult jumatate din capacitatea maxima de transport a autovehiculului si cu respectarea distantei de minim un metru intre calatori.

Angajatii vor fi instruiti sa ramana acasa daca au fost expusi direct la virus si/sau prezinta simptome (febra, dificultati de respiratie, tuse uscata). Se va efectua triajul zilnic al angajatilor mentinand distantarea de 1 metru, prin interviu si termometrizare inainte de intrarea in tura.

Se va asigura maximizarea ratei de ventilatie a sistemului de aer conditionat (fara recircularea aerului din interior) si se vor mentine ferestrele deschise (cand este posibil) in timp ce vehiculul este in functiune.

Se va efectua obligatoriu curatenia si dezinfectia vehiculului inainte de intrarea in traseu, precum si ulterior, la un interval de cel mult 4 ore. Pentru vehiculele care parcurg un traseu cu durata mai mare de 4 ore, se va efectua curatenia si dezinfectia vehiculului la inceputul si la finalul cursei. Va fi evitata maturarea uscata si alte actiuni mecanice pe suprafete potential contaminate pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusul. Se vor utiliza in schimb metode de curatare umeda.

Prin statiile de difuzare din cadrul mijloacelor de transport, acolo unde acestea exista, se vor comunica permanent informatii cu privire la masurile de prevenire a infectiei COVID - 19.

Conducatorii vehiculelor au obligatia de a pastra distanta sociala in timpul pauzelor si perioadelor de repaus pe drum, evitandu-se contactele cu alte persoane (soferi, pasager, persoane adiacente parcursului, etc).

La imbarcare/debarcare, cat si pe timpul deplasarii, pasagerii vor respecta o distanta de minim un metru unul de celalalt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Emilia Șercan, despre comportamentul lui Adrian Cioroianu: "Grosolănie inimaginabilă" De ce spune că directorul BNaR ar trebuie să își dea demisia
Emilia Șercan, despre comportamentul lui Adrian Cioroianu: "Grosolănie inimaginabilă" De ce spune că directorul BNaR ar trebuie să își dea demisia
Emilia Șercan a explicat, într-un interviu acordat paginademedia.ro, că Adrian Cioroianu (directorul Bibliotecii Naţionale a României) a făcut publice materialele cerute spre consultare de...
"De ce își șterge Adrian Cioroianu comentariile cu iz interlop?" Ministrul Culturii, Raluca Turcan, prinsă în scandalul momentului
"De ce își șterge Adrian Cioroianu comentariile cu iz interlop?" Ministrul Culturii, Raluca Turcan, prinsă în scandalul momentului
ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - ApTI şi CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică solicită, într-o scrisoare deschisă...
#masuri relaxare , #coronavirus