Bilantul COVID-19 in lume, dupa opt luni de pandemie: Tarile prelungesc starea de urgenta, sistemele sanitare sunt tot mai solicitate

Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 10:28
2897 citiri
Bilantul COVID-19 in lume, dupa opt luni de pandemie: Tarile prelungesc starea de urgenta, sistemele sanitare sunt tot mai solicitate
Imagine generica FOTO Pixabay

Dupa ce in primavara inchiderea granitelor si instaurarea carantinarii la nivel national parea solutia agreata la comun de majoritatea tarilor lumii pentru a opri raspandirea pandemiei, al doilea val al infectarilor este combatut prin strategii adaptate la situatia regionala sau nationala.

Cu sistemele de sanatate solicitate aproape la capacitatea maxima, evolutia COVID-19 in lume este mult mai alarmanta decat ne-am fi imaginat la inceput.

Ziare.com va prezinta un tablou al situatiei epidemice in lume dupa mai bine de opt luni de la izbucnirea crizei sanitare.

Cifrele referitoare la evolutia situatiei epidemice corespund zilei de 30 octombrie, asa cum au fost ele raportate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Romania

In ultimele 24 de ore au fost raportate 6.546 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare numar de imbolnaviri de la inceputul pandemiei. Alti 103 romani au murit, iar in sectiile de terapie intensiva din toata tara se afla internati 917 pacienti cu COVID-19.

Pana vineri, 30 octombrie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 235.586 de cazuri, in timp ce 167.897 de pacienti au fost declarati vindecati.

Cel mai mare numar de decese s-a inregistrat pe 28 octombrie 2020. Atunci autoritatile au transmis ca 107 de romani au murit din cauza coronavirusului.

In prima luna de la debutul epidemiei in Romania, pe 26 martie, 123 de persoane erau declarate ca purtatori ai virusului.

Evolutia cazurilor de SARS-CoV-2 de la noi din tara a fost una relativ lenta. In primele doua saptamani de la depistarea primului caz, in Romania nu erau raportate nici macar 50 persoane bolnave cu noul coronavirus, potrivit Digi24.

Daca la inceput persoanele infectate erau, in general, romani intorsi din Italia, pe parcurs s-au inmultit cazurile comunitare, iar odata cu acestea si numarul cadrelor medicale diagnosticate cu SARS-CoV-2.

In 11 martie au fost suspendate cursurile in invatamant, iar in 16 martie a fost decretata starea de urgenta.

Au fost impuse restrictii de circulatie, suspendate curse aeriene, s-au inchis localurile publice si s-au interzis adunarile si competitiile sportive.

Pe 24 martie, prin Ordonanta militara 3, circulatia tuturor persoanelor a fost restrictionata drastic.

In prezent, Romania se afla in stare de alerta pentru inca 30 de zile, incepand cu 15 octombrie.

Printre cele mai raspandite restrictii aplicate la nivel local se numara inchiderea restaurantelor (interiorul acestora) si purtarea mastilor de protectie in spatii aglomerate sau in apropierea unitatilor de invatamant.

Primele doze de vaccin anti-COVID ar putea ajunge in Romania in decembrie, sustine ministrul Sanatatii, iar medicii si asistentele vor fi printre primii vaccinati.

Romania se afla pe locul 30 in lume din punctul de vedere al numarului infectiilor, conform datelor centralizate pe platforma worldometers.info.

Franta

De la inceputul pandemiei s-au inregistrat 1.331.900 de cazuri si 36.565 de decese.

In ultimele 24 de ore, au fost raportate 47.637 de cazuri noi si 235 de decese.

Presedintele Emmanuel Macron a anuntat miercuri, 28 octombrie, reinstituirea carantinei generale incepand de vineri, 30 octombrie.

Similar masurilor adoptate in primavara, afacerile ne-esentiale vor fi inchise, inclusiv barurile si restaurantele, deplasarea in afara locuintei va fi limitata cu strictete, iar adunarile private si publice vor fi interzise.

Activitati precum serviciile publice, fabricile, fermele si sectorul constructiilor nu vor fi interzise, iar universitatile vor sustine cursurile exclusiv in mediul online.

Restrictiile in ceea ce priveste vizitele la caminele de batrani si ceremoniile de inmormantare nu vor fi la fel de dure ca in primavara.

Perioada de carantinare a inceput joi noapte, 29 octombrie, si va continua pana pe 1 decembrie cel putin.

Afacerile afectate si chiriasii vor primi sustinere financiara, a anuntat presedintele Macron.

In urma cu doua saptamani, autoritatile franceze au decis instaurarea starii de urgenta. Cu toate acestea, cazurile au continuat sa creasca: Franta a raportat marti, cu doua zile inaintea inceperii perioadei de carantina, 527 de decese cauzate de coronavirus, cel mai mare numar inregistrat la nivel national din luna aprilie.

Germania

De la inceputul pandemiei s-au inregistrat 499,694 de cazuri COVID-19 si 10.349 de decese.

In ultimele 24 de ore au fost raportate 18.681 de cazuri noi si 77 de decese.

In Germania, cancelarul Angela Merkel a anuntat miercuri, 28 ocotmbrie, ca restaurantele si barurile isi vor intrerupe activitatea incepand de luni, 2 noiembrie. Meciurile sportive se vor desfasura cu stadioanele goale, in timp ce teatrele, salile de sport si saloanele vor ramane inchise.

In schimb, supermarketurile, magazinele, scolile si centrele de ingrijire de zi vor ramane deschise.

Guvernul va compensa companiile mici si mijlocii afectate cu pana la 75 la suta din pierderi, a spus cancelarul. Ajutorul financiar pentru afacerile afectate va ajunge pana la 10 miliarde de euro.

In ultimele 10 zile, numarul pacientilor ajunsi in spitalele din Germania s-a dublat.

Belgia

De la inceputul pandemiei, aici au fost confirmate 392.163 de cazuri si 11.308 decese.

Belgia a intrat si ea din nou in carantina totala. In ultimele 24 de ore, in Belgia au raspuns pozitiv la infectia cu virusul doar 6 persoane dupa ce, cu o zi inainte, pe 29 octombrie, fusesera confirmate 5.187 de persoane. Inca 23 de decese au fost inregistrare de joi pana vineri.

Belgia inregistreaza una dintre cele mai mari rate de infectari cu COVID-19 pe cap de locuitor.

Oficialii din domeniul sanatatii au avertizat in decursul acestei saptamani ca Belgia ar putea ramane fara paturi de terapie intensiva in doar doua saptamani, iar unele spitale se confrunta cu lipsa de personal, potrivit CNN.

Guvernul a impus noi reguli populatiei saptamana trecuta, in incercarea de a incetini raspandirea virusului. In fiecare zi, de la miezul noptii pana la 5 dimineata, este impusa starea de asediu.

Restaurantele si cafenelele nu mai functioneaza la interior, iar oamenii trebuie sa lucreze de acasa, cu exceptia cazului in care acest lucru este imposibil. Evenimentele sportive pentru amatori au fost anulate, iar competitiile pentru categoria profesionistilor trebuie sa se desfasoare in absenta publicului.

Spania

De la inceputul pandemiei au fost raportate 1.160.083 de infectari si 35.639 de decese.

In ultimele 24 de ore, 23.580 de noi cazuri au fost confirmate si 173 de decese.

Parlamentul spaniol a votat prelungirea starii de urgenta la nivel national pentru inca sase luni, pe 29 octombrie, dupa ce Ministerul Sanatatii a raportat o noua evolutie record in privinta cazurilor de coronavirus - 23.580.

Declararea starii de urgenta permite guvernului national puteri extraordinare, inclusiv capacitatea de a restrictiona temporar libertatile garantate in constitutia spaniola.

Spania a devenit prima tara din Europa de Vest care a inregistrat peste 1 milion de infectari, in urma cu doua saptamani.

Aceasta este a doua oara cand Spania declara starea nationala de urgenta de la inceputul pandemiei.

Masurile au fost mai relaxate pe timpul verii, dar, ca multe alte tari europene, Spania a inregistrat un al doilea val in ultimele saptamani.

Italia

616.595 de cazuri au fost raportate de la inceputul pandemiei si 38.122 de decese.

In ultimele 24 de ore, 26.829 de noi cazuri au fost confirmate, iar 217 persoane au murit.

Weekendul trecut, prim-ministrul italian Giuseppe Conte a semnat o noua serie de masuri ca raspuns la noul val de cazuri COVID-19 care a lovit Italia.

Decretul stabileste ca toate barurile si restaurantele trebuie sa isi termine programul la ora 18:00. Cinematografele, teatrele, salile de sport, piscinele si salile de concerte nu isi vor mai putea desfasura activitatea.

Cel putin 75% dintre elevii de liceu vor urma cursurile online.

Premierul italian a spus ca nu doreste sa instaureze o carantina nationala precum cea din primavara, din cauza efectelor devastatoare pe care le-ar putea avea asupra economiei.

Cehia

De la inceputul pandemiei au fost raportate 310.068 de imbolnaviri cu coronavirus si 2.862 de decese.

In ultimele 24 de ore, 13.055 de infectari cu COVID-19 au fost confirmate si 187 de decese.

Cehia este una dintre cele mai afectate tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul deceselor si al infectarilor la mia de locuitori.

Miercuri, 28 octombrie, guvernul ceh a impus inchiderea magazinelor ne-esentiale. Au ramas deschise doar supermarketurile, aprozarele, farmaciile, magazinele pentru animale si serviciile esentiale pentru economie, precum cele din industria IT.

Este interzisa functionarea restaurantelor, cafenelelor si pub-urilor la interior, iar livrarile la domiciliu sunt permise pana la ora opt seara.

Toate scolile isi desfasoara activitatea online. Spre deosebire de primavara, restrictiile la frontiera nu au fost reintroduse, desi turismul este interzis.

Parlamentul ceh a aprobat un plan guvernamental care sa creasca capacitatea sistemului sanitar in lupta cu coronavirusul. Astfel, efectivul de personal medical al Cehiei s-ar putea intregi cu pana la 300 de medici militari ai NATO si ai altor tari europene.

In doar sase saptamani, Cehia a schimbat doi ministri ai sanatatii. Al treilea, Jan Blatny, care il inlocuieste pe Roman Prymula - concediat dupa ce a fost fotografiat parasind un restaurant care ar fi trebuit sa fie inchis conform restrictiilor, nu are experienta politica, scrie euronews.

Peste 13.200 de membri ai personalului medical au fost infectati, inclusiv 6.000 de asistenti medicali si 2.600 de medici, potrivit sindicatului medicilor, transmite Abc News.

Portugalia

De la inceputul pandemiei au fost raportate 132.616 cazuri noi de la si 2.428 de decese.

In ultimele 24 de ore, 4.224 de persoane au fost confirmate cu COVID-19, iar 33 au murit din cauza bolii.

Purtarea mastii in spatiile deschise, acolo unde nu poate fi respectata distanta sociala, a devenit obligatorie in Portugalia incepand de miercuri, 28 octombrie.

Deplasarea intre localitati va fi interzisa intre 30 octombrie si 3 noiembrie.

Masurile au fost implementate la o zi dupa ce tara a inregistrat a doua cea mai mare crestere zilnica a numarului de cazuri de la inceputul pandemiei.

Statele Unite ale Americii

De la inceputul pandemiei au fosr raportate 8.763.682 de cazuri COVID-19 si 266.132 de decese.

In ultimele 24 de ore, 80.384 de persoane au fost confirmate cu COVID-19, iar 1.059 au murit.

Statele Unite au raportat o inregistrare de peste 500.000 de cazuri noi de coronavirus in ultima saptamana, in contextul in care statele si orasele au recurs la masuri noi mai stricte, informeaza The New York Times.

In Chicago s-au inregistrat in medie de doua ori mai multe internari zilnice in spitalm, in comparatie cu luna trecuta. Afacerile din zona HoReCa vor fi lasate sa isi continue activitatea doar prin distantarea meselor la aproximativ doi metri si doar pana la ora 11 noaptea. Toate adunarile sociale din oras sunt limitate la 25 de persoane sau la 25% din capacitatea locatiei.

Odata cu apropierea datei alegerilor prezidentiale, Donald Trump a minimizat cresterea brusca a cazurilor, asociind cifrele cu capacitatea mare de testare. Numarul de persoane spitalizate cu COVID-19 contrazice insa scenariul actualului presedinte. O coparatie a situatiei de acum o luna indica o crestere cu aproximativ 46% a numarului pacientilor infectati din spitale si creeaza teama cu privire la capacitatea sistemelor sanitare regionale de a raspunde cererii coplesitoare, mai arata The New York Times.

Marea Britanie

De la inceputul pandemiei au fost raportate 965.344 de cazuri si 45.955 de decese.

In ultimele 24 de ore s-au inregistrat 23.065 de noi cazuri si 280 de decese.

Guvernul prim-ministrului Boris Johnson a incercat pana acum sa evite carantinarea la nivel national, optand in schimb pentru un sistem de restrictii pe diferite niveluri de alerta - risc mediu, risc ridicat si risc foarte ridicat, menit sa inaspreasca masurile in regiunile afectate, lasand in acelasi timp altele mai putin restrictionate.

In zona de risc mediu intra o mare parte a Angliei, inclusiv orasul Londra. In cazul zonelor de risc ridicat, oamenii din familii diferite nu vor avea permisiunea de a se intalni in spatii inchise. Acest regim se aplica in zona metropolitana Manchester si in Birmingham.

Mai multe regiuni au trecut in scenariul de risc foarte ridicat, vineri, 30 octombrie, dupa ce au fost inregistrate 24,405 cazuri noi in ultimele 24 d eore.

Planul are rolul uniformizarii normelor anticoronavirus in Anglia, dat fiind ca regulile variau in functie de localitate.

Guvernele din Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord iau propriile decizii antiepidemice.

Fiecare zona a Angliei se afla acum in una din cele trei categorii de alerta coronavirus. Scotia are cinci niveluri de restrictii.

Numarul de reproducere sau valoarea R a transmiterii coronavirusului in Marea Britanie ramane peste 1 - cu date care arata ca estimarea este cuprinsa intre 1,1 si 1,3.

Rusia

De la inceputul pandemiei au fost raportate 1.599.976 de cazuri si 27.656 de decese.

In ultimele 24 de ore s-au inregistrat 18.283 de noi infectari si 355 de decese, un record in ultimele 8 luni.

1.2 milioane de pacienti s-au vindecat.

Guvernul rus a ordonat marti, 27 octombrie, barurilor si restaurantelor din intreaga tara sa se inchida intre orele 23:00 si 6:00 ca masura de precautie impotriva raspandirii virusului.

Mastile medicale au devenit obligatorii in toate locurile publice aglomerate, in mijloacele de transport in comun, dar si in taxiuri si in ascensoare.

Presedintele rus Vladimir Putin a cerut respectarea masurilor de precautie, insa a respins impunerea unor masuri mai stricte, cum ar fi o alta perioada de carantina, dupa ce prima a afectat economia tarii la inceputul acestui an.

Elicea uriașă amplasată pe legendarul cabaret Moulin Rouge s-a prăbușit. Fațada a fost avariată, dar nu sunt victime VIDEO
Elicea uriașă amplasată pe legendarul cabaret Moulin Rouge s-a prăbușit. Fațada a fost avariată, dar nu sunt victime VIDEO
Elicea amplasată pe legendarul cabaret Moulin Rouge, situat în cartierul Pigalle din Paris, s-a desprins şi a căzut în noaptea de miercuri 24 spre joi 25 aprilie, între orele 2.00 şi 3.00,...
"Răzgândescu" din Spania: decizia anunțată de Xavi, antrenorul Barcelonei
"Răzgândescu" din Spania: decizia anunțată de Xavi, antrenorul Barcelonei
Antrenorul Barcelonei, Xavi, va rămâne la club cel puţin până la finalul contractului său, în iunie 2025, după ce s-a răzgândit că acesta va fi ultimul său sezon, relatează BBC....
#coronavirus, #pandemie, #Germania, #Franta, #Spania, #decese, #stare de urgenta , #coronavirus