Boris Johnson sustine incheierea unui tratat global referitor la pandemie, intre toate puterile mondiale, pentru a asigura transparenta informatiilor

Marti, 16 Februarie 2021, ora 08:54
2077 citiri
Boris Johnson sustine incheierea unui tratat global referitor la pandemie, intre toate puterile mondiale, pentru a asigura transparenta informatiilor
Boris Johnson, premierul Angliei, sustine ideea unui tratat global privind pandemia de COVID-19 FOTO Facebook

Premierul britanic Boris Johnson a afirmat luni ca puterile mondiale trebuie sa incheie un acord global referitor la pandemii, pentru a asigura o transparenta adecvata a informatiilor, in urma epidemiei cu noul coronavirus originara din China, transmite Reuters.

Johnson a spus ca ar fi nerabdator sa incheie un tratat global referitor la pandemii, in cadrul caruia tarile sa convina sa faca schimb de date, in contextul ingrijorarilor britanice si americane referitoare la accesul acordat de China unei misiuni a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Intrebat de Reuters despre doreste vreo actiune pentru imbunatatirea transparentei, Johnson a spus:" Cred ca lumea are nevoie sa vada un acord general referitor la modul in care urmarim datele legate de pandemiile zoonotice...si dorim un acord comun referitor la transparenta".

"Cred ca una dintre ideile atractive pe care le-am vazut in ultimele luni a fost o propunere pentru un tratat global privind pandemiile, astfel incat tarile semnatare sa se asigure ca contribuie cu toate datele pe care le detin si suntem capabili sa ajungem la ceea ce s-a intamplat si sa nu mai se intample ", a spus premierul intr-o conferinta de presa.

Ca parte a presedintiei Marii Britanii a Grupului celor Sapte (G7) natiuni bogate, Johnson doreste sa conduca eforturile pentru o abordare globala a pandemiilor, inclusiv un sistem de avertizare timpurie.

Dar o declaratie din weekend, inainte de reuniunea liderilor G7 de vineri, nu a intrat in detalii cu privire la vreun tratat privind transparenta.

Pandemia de Covid-19, boala care a fost detectata pentru prima data in China la sfarsitul anului 2019, a ucis 2,4 milioane de oameni, a impins economia globala in cea mai grava criza pe timp de pace de la Marea Depresiune si a dat peste cap viata normala pentru miliarde de oameni.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a declarat duminica ca a impartasit preocuparile SUA cu privire la nivelul de acces acordat unei misiuni a OMS de cercetare a circumstantelor aparitiei Covid-19 in China, in timp ce Johnson a spus ca il sustine pe presedintele american Joe Biden referitor la nevoia de a obtine mai multe date in cadrul investigatiei.

Intrebat de Reuters despre cine a considerat responsabil pentru orice lipsa de transparenta cu privire la originile pandemiei Covid-19, Johnson a spus: "Cred ca este destul de evident ca majoritatea dovezilor par sa indice faptul ca boala isi are originea in Wuhan. Prin urmare, cred ca trebuie sa aflam cu totii cat de multe putem despre cum s-ar fi putut intampla, intrebarile zoonotice pe care oamenii le pun. Cred ca avem nevoie de cat mai multe date posibil ", a spus el.

Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
#Boris Johnson, #Covid 19, #pandemie, #China, #tratat global , #coronavirus
Comentarii