"Brace yourselves": Iarna propagandei ruse abia incepe

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Joi, 19 Martie 2020, ora 22:59
18112 citiri

Secretul lui Polichinelle, acum oficial: Rusia duce un razboi informational in plina lupta a Europei cu epidemia de coronavirus.

"Scopul propagandei Kremlinului este sa agraveze criza sanatatii din statele Uniunii Europene", se arata intr-un document intern al Uniunii Europene.

Desigur, propaganda ruseasca isi face de cap de multi ani, mai ales dupa 2014. Mai putin la vedere si profitand mai ales de credulitatea oamenilor care distribuie informatii fara sa le verifice sau sa-si puna intrebarea daca nu cumva sunt instrumente de manipulare ei insisi.

Este timpul sa vorbim despre propaganda ruseasca si epidemie

De ce face Rusia asta? Care sunt obiectivele sale?

* Sa slabeasca din coeziunea Uniunii Europene si a NATO, ceva ce a incercat de la inceput. Blocuri mai slabe inseamna spatiu de manevra mai ridicat pentru Rusia.

* Sa influenteze evenimentele in directia dorita de ea, pentru a favoriza actorii mai potriviti scopurilor sale, asa cum s-a intamplat in alegerile prezidentiale americane, in cazul Brexit sau al crizei refugiatilor.

* Sa foloseasca forta sa in "razboiul informational" ca o amenintare pentru a fi tratata ca o superputere, asa cum isi doreste. Este si o forma de a compensa slabiciunea sa economica. Rusia pare puternica, si este din punct de vedere militar, insa trebuie sa retinem ca economia sa este cam la dimensiunea micilor tari din Benelux (Olanda, Belgia, Luxemburg), la o populatie de aproape 7 ori mai mare. Trebuie sa retinem si ca, in medie, rusii au un nivel de trai mai scazut decat romanii.

* Sa se prezinte ca superioara Vestului (in Vest incluzand si Romania), atat in ochii propriei populatii, cat si ai unor parti cat mai mari din cetatenii altor tari.

In timp ce statele europene si nord-americane sunt prezentate ca slabe din punctul de vedere al migratiei, al granitelor deschise, al organizarii, chiar al degradarii umane (pentru ca "se bat pe hartie igienica", nu?), Rusia trebuie sa "dea mai bine".

Putin e zugravit ca fiind ferm, corect (ciudat, intr-o tara macinata de coruptie), intelept si chiar bun, atunci cand e cazul.

Problema este ca Europa si America, dar si marile companii de tehnologie au neglijat prea mult razboiul informational pe care il duce Rusia. In primul rand, la nivel de resurse, daca ne gandim ca bugetul pentru dezinformare al Rusiei este de 1,3 MILIARDE de euro. In al doilea rand, la nivel politic, acolo unde Rusia nu a fost fortata sa dea inapoi in eforturile sale de dezinformare.

Europa a dat o lectie dureroasa despre cum aceasta criza NU trebuie gestionata. Cum apar stirile false - Interviu

Ei bine, acum deja propaganda rusa ameninta sa faca ravagii, intr-un moment extrem de greu pentru Europa si America. Se vorbeste despre ruperea coeziunii UE, ba chiar destramarea ei, iar panica a cuprins cetatenii fiecarui stat important.

Nu mai e vorba de a obtine avantaje politice, deja e vorba de multe vieti de oameni care ar putea fi pierdute daca societatile sunt cuprinse de haos, daca sunt facute sa nu ia in serios epidemia sau sa recurga la remedii care le pot afecta existenta.

COVID-19 si fake news: 10 intamplari, lectii si pericole mortale

Coronavirus aduce si alte pericole: Fake news, panica si distrugerea increderii

Si posibilitatile de a face rau ale propagandei Rusiei de abia se deschid larg cu adevarat.

In primul rand, populatia e speriata, adica mediul ideal pentru informatii maligne. Pe masura ce situatia evolueaza, sunt tot mai multe posibilitati de a le raspandi. Teama creste, nemultumirea creste. Exista si simptome fizice care pot fi speculate.

Goebbels, propagandistul lui Hitler, a inventat (sau impus ca norma) salutul nazist cu mana ridicata pentru ca oboseala si lipsa de oxigen provocate de pozitia incomoda ii facea pe oameni susceptibili la propaganda. In cazul nostru, izolarea ii face pe oameni nervosi, nerabdatori si de asemenea susceptibili la dezinformare.

In al doilea rand, e clar ca economia va fi lovita puternic de aceasta epidemie. Si nu pentru o luna-doua, ci pentru multe luni de acum incolo. Stim ce inseamna asta pentru ca am vazut ce s-a intamplat dupa criza din 2008-2010: O ascensiune a populismului, extremismului. Si o populatie susceptibila la dezinformari, solutii "radicale", ura preluata din stiri false si asa mai departe.

Un teren propice pentru propaganda ruseasca. Sa nu va mire daca apar tot mai multe asa-zise stiri de pe site-uri de care nu ati auzit sau postari cu "preluat" in care se imprastie informatii care mai de care mai "spectaculoase" sau infricosatoare. Vom sti sursa: Propaganda rusa.

Exista vreun remediu? Da. Mai ales ca acum suntem sub efectul starii de urgenta, statul poate interveni. In mod normal, e foarte periculos ca statul sa poata opri distribuirea de informatii pe care le considera false. Doar ca e si mai periculos ca site-uri obscure, conduse de personaje obscure, sa inunde spatiul public cu minciuni care pot crea panica sociala si duce la moartea unor cetateni romani.

La cum arata autoritatile si la cum arata societatea romaneasca, suficient de diversa si cu multe entitati capabile sa se opuna abuzurilor, nu cred ca interventii ale statului asupra unor site-uri obscure care imprastie informatii periculoase pot duce la pericole de tip autoritar.

Dar mai important e ca noi, cetatenii, sa deschidem ochii. Si sa ii ajutam si pe altii sa ii deschida.

* Vor urma efecte economice majore si o stare de nemultumire a populatiei.

Lucian Lumezeanu este fost jurnalist Ziare.com, specialist in comunicare si creatorul proiectului ThisPropaganda, care isi propune sa combata manipularile si stirile false

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#coronavirus propaganda Rusia , #coronavirus