Casa de Asigurari de Sanatate impune noi reguli, pe perioada starii de urgenta. Iata ce se schimba

Luni, 16 Martie 2020, ora 20:19
14367 citiri
Casa de Asigurari de Sanatate impune noi reguli, pe perioada starii de urgenta. Iata ce se schimba

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat, luni seara, o serie de modificari referitoare la acordarea serviciilor medicale si tratamentelor pe perioada starii de urgenta.

Potrivit CNAS, pe perioada starii de urgenta, vor fi aplicate o serie de modificari ale prevederilor legale referitoare la modul de acordare si decontare a serviciilor medicale si farmaceutice.

Astfel:

a) serviciile medicale pentru tratarea cazurilor COVID-19 si complicatiile acestora se acorda tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Romaniei si se suporta din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS);

b) serviciile medicale si medicamentele pot fi acordate si validate si fara semnarea cu cardul national de asigurari sociale de sanatate si fara termen de raportare in 3 zile lucratoare de la data acordarii serviciilor;

c) decontarea pentru unitatile sanitare cu paturi aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate a sumelor contractate si decontate din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate sau din bugetul Ministerului Sanatatii, indiferent de numarul de cazuri realizate sau dupa caz la nivelul activitatii efectiv realizate, in conditiile in care aceasta depaseste nivelul contractat;

d) decontarea serviciilor medicale in unitatile sanitare din asistenta medicala primara si ambulatoriul de specialitate clinica la nivelul activitatii efectiv realizate, cu maximum 8 consultatii/ora;

e) prescrierea de medicamente de catre medicii de familie, inclusiv a medicamentelor restrictionate din Lista de medicamente, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 720/2008, pentru pacientii cronici.

De asemenea, CNAS are in vedere ca in perioada imediat urmatoare sa aplice o serie de masuri care sa faciliteze accesul bolnavilor la tratamente.

Astfel, pentru pacientii cu boli cronice cu tratament stabilizat, medicii de familie vor putea elibera prescriptie medicala fara a mai fi necesara o noua reevaluare la medicul specialist in aceasta perioada.

"Pentru pacientii cu boli cronice aflati in tratament cu medicamente care in mod normal sunt prescrise de catre medicii specialisti, inclusiv pentru medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum si cost-volum-rezultat ce se elibereaza prin farmaciile cu circuit deschis, in baza documentelor medicale (bilet de iesire din spital, scrisoare medicala) si/sau a confirmarii inregistrarii formularului specific de prescriere, in aceasta perioada medicul de familie va putea emite prescriptie cu aceste medicamente", a transmis CNAS.

Potrivit sursei citate, se vor suspenda temporar limitarile de prescriere prevazute in HG 720/2008 si in protocoalele terapeutice.

Exceptie fac medicamentele utilizate in cadrul Programelor Nationale de Sanatate (PNS) curative, care se elibereaza exclusiv prin farmaciile cu circuit inchis ale unitatilor sanitare cu paturi.

Pentru pacientii care necesita deplasarea in unitatile sanitare pentru continuarea tratamentelor in cadrul PNS curative mai sus mentionate, masurile instituite in unitatile sanitare asigura circuite speciale pentru acestia, cu interactiune limitata cu alte persoane - personal medical sau pacienti.

Medicamentele ce fac obiectul limitarilor de prescriere prevazute in protocoalele terapeutice pot fi consultate in dinamica pe site-ul CNAS, in sectiunea "Informatii pentru furnizori - medicamente - protocoale terapeutice".

"In mod particular, informam pacientii cu afectiuni oncologice, cu amiotrofie musculara spinala sau cu alte boli rare care au inceput tratamentul specific ca trebuie facute toate eforturile pentru continuarea tratamentului, deoarece intreruperea terapiei anuleaza efectele terapeutice obtinute pana in prezent, cu implicatii asupra starii de sanatate a pacientului", a mai transmis CNAS.

Presedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenta pentru 30 de zile.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre criza provocata de coronavirus in Romania si in lume

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...