Ziare.com

Cat de grava este criza coronavirusului in mod real in Romania? Realitatile nemachiate din spitale si laboratoare Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 10 Martie 2020, ora 10:00

   

Cat de grava este criza coronavirusului in mod real in Romania? Realitatile nemachiate din spitale si laboratoare Interviu
Soarta Romaniei depinde foarte mult de responsabilitatea celor care vin din strainatate. "Cel mai important lucru pe care nu-l inteleg cei care ascund locul de unde vin este ca ei isi expun la risc in primul rand apropiatii. Primii care vor cadea victima infectiei vor fi cei din anturajul lor imediat, familiile lor, parintii, bunicii, carora le pun in pericol viata", spune prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Alexandru Rafila a aratat ca e nevoie de o organizare si mobilizare rapida de resurse, mai ales la nivelul sectiilor ATI. Acum exista in reteaua de boli infectioase in jur de 100 de paturi ATI, la care se adauga cateva mii de paturi in spitalele generale.

La nivelul laboratoarelor de testare, doar 6 in toata tara, e o lipsa acuta de specialisti.

In privinta inchiderii scolilor, prof. Rafila spune ca masurile trebuie introduse gradual, astfel incat sa raspunda situatiei epidemiologice de pe teren. "Numarul cazurilor pediatrice inregistrate este relativ mic in comparatie cu alte grupe de varsta, cazuri usoare, fara complicatii, fara mortalitate.

Inclusiv transmiterea infectiei de la copii la adulti e limitata. (...) Studiile OMS din 2009 si 2010 au aratat ca numarul de cazuri de gripa pandemica nu a scazut prin inchiderea scolilor, dimpotriva".

Cat de grava este situatia infectarilor cu COVID 19 in mod real in Romania?

Cazurile inregistrate in cadrul aceste epidemii cu coronavirus pot fi de trei feluri:

1. Cazuri din import, majoritatea celor pe care le-am avut noi, toate venite din Italia.

2. Cazuri cu transmitere locala, deci contacti ai cazurilor din import. Am avut si din acestea.

3. Transmiterea comunitara, cea mai periculoasa, care ar trebui evitata. Adica o transmitere sustinuta cu numar mare de cazuri intr-o perioada relativ redusa de timp, care afecteaza anumite grupuri sau comunitati si este provocata de anumiti transmitatori ai bolii, pe care fie nu reusim sa-i identificam, fie ii identificam foarte tarziu.

Din fericire, noi inca ne gasim in faza 1, cum a fost definita de DSU, cu un maximum de 25 de cazuri, toate cunoscute ca fiind din import sau transmise de cazurile din import. Deci nu pot spune ca in acest moment situatia in Romania este grava, cat timp nu discutam despre transmitere comunitara.

Italia era acum doua saptamani unde suntem noi acum.

Da, dupa un inceput timid, epidemia cu noul coronavirus a explodat si a afectat mai ales varstnici, cu o mortalitate foarte mare, 15%, in cadrul categoriei de varsta peste 80 de ani. S-a ajuns la aproape 4% din totalul cazurilor inregistrate.

Cum facem sa nu ajungem tot acolo?

Primul palier este reducerea cazurilor din import din zonele afectate, in primul rand din Italia, unde sunt multi romani care doresc sa se intoarca. Guvernul a facut foarte bine ca a suspendat transportul aerian si a limitat transportul rutier. Cei care vin de acolo sunt supusi unei proceduri de carantina 2 saptamani.

Dar trebuie sa ne uitam si la tarile care urmeaza, in care evolutia infectiei e serioasa: Spania, Franta, Germania, unde sunt comunitati importante de romani, care e bine sa evite deplasarea in Romania.

In privinta importului pe cale rutiera, aveti informatii ca exista cazuri in care romanii care vin cu masina isi ascund traseul, punctul de plecare?

Exista cu siguranta astfel de cazuri. Aici sunt doua probleme. Una poate fi calificata ca iresponsabilitate, chiar o zona de natura penala, dar cel mai important lucru pe care nu-l inteleg cei care ascund locul de unde vin este ca ei isi expun la risc in primul rand apropiatii. Primii care vor cadea victima infectiei vor fi cei din anturajul lor imediat, familiile lor, parintii, bunicii, carora le pun in pericol viata.

Cat de mult ajuta termoscanerele?

Ele nu fac decat screeningul persoanelor cu febra peste 38 de grade. Dar boala poate fi mai putin simptomatica, foarte rar cu totul asimptomatica, iar simptomele reduse pot scapa vigilentei termoscanerelor.

Sau poate ca persoana respectiva a luat un antipiretic inainte de calatorie si nu are febra. Sau ne aflam in cele una sau doua zile inainte de aparitia simptomelor, cand persoana poate raspandi infectia, dar temperatura corpului este nemodificata. Deci ele reprezinta un filtru, dar nu unul imbatabil.

Al doilea palier?

Identificarea rapida a persoanelor vulnerabile. Noi avem o populatie destul de imbatranita, cu foarte multe boli cronice, iar in mediul rural avem multe persoane ale caror rude mai tinere sunt plecate in strainatate.

Ei trebuie identificati pentru ca vor fi la risc de infectie cand trebuie sa iasa din casa, sa se deplaseze la farmacie, la cumparaturi. Cred ca este de datoria comunitatilor in care traiesc sa ii "inventarieze" si sa ii ajute sa traverseze perioada in care, probabil, infectia se va transmite mai intens si in Romania.

La aceasta categorie imbolnavirea implica doua tipuri de provocari: boala in sine, dar si asigurarea resurselor terapeutice la nivelul spitalelor, mai ales al sectiilor de Terapie intensiva (ATI), care nu sunt nelimitate.

Situatia din Lombardia a dovedit ca mortalitatea ridicata exact in randul acestei categorii este provocata de limitarea accesului in sectiile ATI.

Noi ce capacitate avem in sectiile ATI pentru acest tip de infectii?

Doar in reteaua de boli infectioase sunt in jur de 100 de paturi ATI, la care se adauga cateva mii de paturi in spitalele generale. S-a recomandat deja sa existe un disponibil de 10%, dar daca ai un numar mare de cazuri intr-un interval scurt pe o zona mica, suprasolicitarea va fi foarte mare si planificarea serviciilor de asistenta mediala, mai ales ATI, trebuie foarte bine organizata.

Din informatiile mele se achizitioneaza acum 300 de aparate de suport respirator.

Deci nu prea am face fata unui val ca in Italia.

Nu stiu, dar Lombardia, care este cea mai avansata zona din Italia, la un nivel comparabil cu zonele dezvoltate din Germania, este la limita capacitatii ATI. Cred ca aici trebuie o mare concentrare si planificare rapida, de transfer si alocare de resurse.

A aparut vreun tratament eficient?

Exista incercari terapeutice. Nu exista un tratament care sa fi incheiat testarea clinica si sa fi primit aprobarea pentru utilizare in cazul infectiei cu coronavirus. Pe de alta parte, exista tentative cu antivirale folosite in cazul infectiei HIV sau un nou antiviral testat pe pacienti cu coronavirus.

Exista si un antimalaric care nu are efect impotriva infectiei, dar amelioreaza simptomele pacientilor cu detresa respiratorie. La care se adauga tratamentul simptomatic si cel de sustinere a functiilor vitale.

Inchiderea scolilor era necesara? Ajuta?

Inchiderea scolilor in regiunile afectate din China a facut sa nu existe foate multe informatii privind transmiterea virusului in colectivitatile de copii sau de la copii catre adulti. Totusi, numarul cazurilor pediatrice inregistrate este relativ mic in comparatie cu alte grupe de varsta, cazuri usoare, fara complicatii, fara mortalitate. Inclusiv transmiterea infectiei de la copii la adulti e limitata.

Sigur ca este una dintre optiuni, dar ele trebuie introduse gradual incat sa raspunda situatiei epidemiologice de pe teren si sa previna raspandirea in colectivitati atunci cand exista semne ca transmiterea comunitara incepe sa prinda contur.

Este o masura preventiva, dar orice masura preventiva trebuie aplicata in asa fel incat sa previna infectia cand poate fi transmisa.

In 2009 ne-am confruntat cu o pandemie de gripa si una dintre solutii a fost inchiderea scolilor in mai multe state, insa studiile OMS din 2009 si 2010 au aratat ca numarul de cazuri de gripa pandemica nu a scazut prin inchiderea scolilor, dimpotriva, din cauza aglomerarii copiilor in alte spatii, mall-uri, locuri de joaca, unde intrau in contact cu adulti bolnavi. Diferenta e ca gripa se transmite cu usurinta la copii, in timp ce infectia cu coronavirus mai putin.

Poti sa suspenzi activitatea acolo unde apar cazuri de infectii, dar nu sunt situatii generale, ci se refera la o unitate de invatamant.

Cum se face ca in Romania au fost teste cu rezultat negativ dupa numai o zi de la testul pozitiv? Pot fi erori ale testelor?

Nu. Probabil momentul diagnosticului infectiei a fost spre finalul bolii, care poate fi inaparenta, cand nu apar simptome ale pacientului, sau sunt forme foarte usoare, mai ales la tineri. Exact asta s-a intamplat.

Exista o explicatie pentru care avem norocul sa inregistram doar forme usoare?

Si in Germania, cu toate ca exista un numar important de cazuri, numarul deceselor e foarte mic, probabil datorita faptului ca autoritatile germane reusesc sa identifice la timp pacientii si sa le asigure tratamentul in sectiile ATI. Desi au cateva sute de cazuri, mortalitatea e cu mult mai mica decat in Italia. In Germania nu exista o concentrare a cazurilor similara cu cea din Italia.

Poate si nemtii sunt mai disciplinati decat italienii?

Si asta e o varianta.

De ce credeti ca Italia este tara cea mai lovita din Europa?

Probabil ca a fost un soi de lentoare in luarea unor masuri cand erau semne de transmitere intracomunitara. Ei s-au concentrat pe 11 localitati care nu aveau decat 50 de mii de locuitori, iar in vecinatate cazurile au explodat pur si simplu, probabil si din cauza miscarilor de populatie. Poate ca si nivelul de constiinta civica e diferit intre diverse tari europene.

Virusul a suferit vreo mutatie care sa agraveze infectia?

Pana acum, nu. OMS nu are elemente care sa arate ca au avut loc mutatii majore, care sa produca efecte mai grave.

Cate centre de testare avem in Romania?

In Bucuresti exista 2, la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" si la Spitalul "Victor Babes", iar in tara avem centrele universitare Cluj, Iasi, Timisoara si Constanta. La "Matei Bals" lucram in ture si putem face cateva zeci pana la o suta de teste zilnic. Celelalte centre lucreaza intr-o tura, din cauza lipsei de personal specializat si atunci pot face cateva zeci de teste zilnic.

Ceea ce e suficient sau nu?

Trebuie sa dezvoltam capacitatea de diagnostic, dar nu e vorba doar de echipamente, ci, in primul rand, de personal calificat. Si aici ar fi doua paliere de suport. Unul legat de laboratoarele de biologie moleculara din diferite institutii medicale, altul ar fi Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara care are laboratoare foarte bune unde testeaza curent patogenii care produc infectii la animale, inclusiv coronavirusuri.

Spuneti ca e nevoie de mai multi microbiologi in laboratoare, dar specialitatea aceasta inteleg ca a primit recent o noua lovitura printr-un ordin de ministru emis in februarie.

Tinerii specialisti in microbiologie care vor sustine examenul anul acesta, dupa patru ani de pregatire, inclusiv pregatire clinica de boli infectioase, vor fi pusi in "antiteza" cu specialitatea medicina de laborator, care, de la hematologie si biochimie, cu o extensie de 10 luni, va avea dreptul de libera de practica al microbiologilor care au studiat 4 ani.

Nu o sa putem sa fructificam experienta unor generatii de microbiologi pentru ca s-a gasit solutia de 3 in 1. Acordam competente suplimentare unei specialitati care s-a stabilit in 2016 ca se va ocupa de hematologie si biochimie. Nu poti sa pui semnul de egalitate intre o pregatire de peste 1.000 de ore si una de 120 de ore.

In loc sa imbunatatim pregatirea profesionala a oamenilor care lucreaza pentru o problema de sanatate publica, renuntam la principiu si ne intoarcem la o situatie care nu ne plaseaza pe un loc onorant in UE.

OMS va declara pandemie?

Cu siguranta va fi declarata, pentru ca transmiterea sustinuta in comunitate pe cel putin 3 continente la asta duce. Deocamdata vedem ce se intampla in Europa si Asia, cand se vor convinge ca se intampla acelasi lucru in America de Nord, pandemia va fi declarata.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 40122 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vai, vai, vai.....Ce ne facem fetelor?

Ca PSD-ul ramine fara electorat.

Gluma, gluma, dar *** din cotet e pe moarte.

 

Așa ceva ...

In Buzău, fiul femeii infectate, fost lider USR Buzău și activist gen Ceaușescu, a pus orașul pe jar. Nu a respectat nicio regulă pentru a impiedica răspandirea virusului. Doamne ajută !

ati amputat bugetul sanatatii

ati taiat 23$ de la sanatate pt a pute mari salariile nesimtite si pensiile speciale ale securisto-SRI-stilor ....securisto-SRI-ul are buget mai mare decat serviciul secret german.....mai securisto-liberalilor nu va este rusine sa va plangeti acum ca nu aveti resurse in sanatate?....

P.S. pt securisto-liberalii care intra de pe zeci de conturi renuntati la tactica securista de denigrare si veniri cu cifre concrete referitor la bugetul sanatatii gandit de voi....apoi dati stelute ca sa pareti credibili

sica si friz nu dadeau 2 bani pe COVID-19 poate cu putin noroc COVID-19 ne scapa de ei...

https://www.digi24.ro/stiri/economie/primele-cifre-ale-noului-buget-ce-ministere-vor-avea-mai-multi-bani-si-cine-pierde-1232729

Ho, ca data vitoare te alegem pe tine, ba !

.

Bengosu de Ferrentary /Baronu maro@ pai de ce nu

se foloseste Otet de Mizil la Buzau ???
inca Albanezul de Gorj l-a ieftinit puternic, impreuna cu Berea la Pet ,se intelege !!

China a avut rezultate cu ... vitamina C !!!

intrand aici https://youtu.be/NTZ1NBcji1k veti gasi alte link-uri utile inainte de sectiunea de comentarii a respectivului videoclip ... e vorba de administrare injectabila de vit. C , se pare ca in China a functionat, cateodata solutiile simple ....

 

Am inteles cum este

sa stai cu sabia lui Damocles agatata de un fir de par de cal deasupra patului.
Dincolo de bravura ori bascalie,dincolo de panica ori iresponsabilitate,ramane o mare uimire.
Cum a fost posibil ca in secolul xxI sa ne surprinda epidemia la fel de nepregatiti ca acum un secol,la gripa spaniola?
Din ce film p.rost a facut parte izolarea pasagerilor pe vasul Diamond Princess,transformat intr-o plutitoare insula a leprosilor,dar unde s-a hotarat sa se stea de-a valma sanatosi cu bolnavi?
Razbate,mai prin toate tarile,un ascuns rasuflet de usurare,m.or mai mult oameni batrani.
Mi se pare explicabil,intr-o vreme in care empatia devine un termen exotic ori total necunoscut.
Suntem intr-o lupta cu timpul,asteptand primul vaccin,asteptand caldura,asteptand sfarsitul acestui cosmar.
Si zilnic,fetele mele merg la serviciu,si daca as avea libertatea de a hotari,le-as spune :
Stati acasa.Stati in casa.
Asa-i ca nu este posibil?Suntem rotitele care trebuie sa se invarta,in masinaria aceasta cotidiana,ce ni se pare a fi viata noastra.

 

trebuie sa mearga economia sa se plateasca impozite

pt ca statul sa plateasca salarii nesimtite si pensii speciale.....securisti pensionati la 39 de ani au pensii ce depasesc uneori 10 mii EURO.....deci pune-ti fetele la treaba

De unde stii cine e securistii si ce vrea ei ?

.

Ii destul ca te stim pe tine Salamcusoia!!!

.

Lipsa informatiilor corecte si frica de o pandemie mondiala

a dus la luarea de decizii incorecte, care au dus la raspidirea rapida a acestui virus, care are origini de laborator!
"Gripa spaniola" a fost deasemenea raspindita datorita ordinilor generalilor din primul razboi care au trimis soldati bolnavi, spre cimpurile de lupta cu navele si imposibilitatea izolarii bolnavilor de regimentele de lupta. Soldatii care au murit de boala, depaseste numarul celor ce au pierit pe cimpul de lupta! Cine a dus infectia din Europa, in India, unde au murit 17 milioane, cel mai mare numar intr-o tara infectata.
Saracia si lipsa mijloacelor de orice natura, poate duce la o catastrofa nationala. Abia in 1963 s-a descoperit adevarata fata a acestui virus ce nu are nimic cu Spania, care a fost tara neutra razboiului. Aveti grija cum folositi aspirina, deoarece fiind un vasodilatator puternic, poate duce rapid infectia virala in plamini, de unde apar complicatiile si in special diabeticii si batrinii sunt cei mai afectati.
Avind in vedere numarul de romani ce traiesc i Italia, acesta poate fi factorul cel mai mare de a produce o pandemie in ROU si avind in vedere ca tara nu are resursele medicale italiene, atunci pericolul raspindirii virusului este foarte mare.
Politicienii nu pot face nimic, este datoria fiecarui cetatean sa respecte informatiile Ministerului sanatatii si de interne, care pina acum au dat informatii necesare a prevenii acest scenariu negru.
Raspunsul pericolului il gasiti in masura Israelului, care pun in carantina orice strain ce apare intr-un punct de frontiera!

Inainte de a intra in pat serviti un ceai fierbinte si intrebuintati un inhalant olie mentol in apa fierbinte de peste 30 grade C.

La ora actuala nici o tara europeana nu are capacitatea necesare de izolare si tratare in carantina in spitalele lor!

Cei ce calatoresc cu metroul, autobuzul si tramvaiul, fac parte din grupa ce poate fi infectata cel mai rapid. Ca si in India anului 1919, vai de noi saracii si nu de cei, care ca si medici fiind, sau dus si operat si tratat in vestul occidental!
Dumnezeu cu noi si vai de poporul mincinos.

Ca uri de import, ca uri de import.... Pai Romani importa tot

Nu mai sunt capabili de nimic singuri!

 

Alooo...Agintul Coloidal

Este efectiv impotriva Coronavirusului...la fel Nigella Sativa care e cel mai puternic AntiViral este efectiv...Cu placere!!!

 

Din pacate

acest coronavirus arata inca o data - daca mai era nevoie- cat de educat este poporul roman, cat de prompte si sigure sunt autoritatile romane si in fine, cat de sigura este viata in tara noastra!
Vedeti unde duce lipsa de educatie ? Vedeti unde duce un vot iresponsabil si cum ne prostesc asazisii "politicieni" cu uite guvernu nu-i guvernul, in Parlamentul tarii ???
Asadar, aveti mare grija la urmatoarele scrutine, nu de alta dar vedeti cum declara Cioloacu, ca raspunderea pentru coronavirus e la PNL, cu un guvern interimar! Ori asta, nu este o iresponsabilitate si mai ales o crima tocmai acum in plina criza ? Nu merita executati dupa legea martiala ?

 

cand tai bugetul sanatatii cu 23%

pt a mari bugetul securisto-SRI este o crima partidul securist liberal este mai iresponsabil decat ciuma rosie

luciandr

Am o rugaminte: imi poti enumera cate surse de alimentare a bugetului sanatatii stii? Si sa stii ca astea nu le-a legiferat PNL-ul!

La nivel mondial: dominarea prin frica,

la nivel national, inca o metoda de a invrajbi romanii intre ei

 

Deci ..DIASPORA..!

Vă rugăm..!
Știu că va invățat Băsescu să ne urați..!
Dar totuși este prea mult..!
După ce ni l-ați numit pe post pe Presedintele ăsta mutălău.. și mai tot timpul(absent)..!
După ce i-ați ridicat la scor pe vechii PDL-iști ..mascați și tupilați in PNL-iști..!
..vă rugăm..!
..nu ne aduceți și Virusul COVID19..!
Ajunge cate nenorociri ne-ați făcut cu primii..!..mai sus amintiți.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor