Ce au scos la iveala autopsiile facute pacientilor ucisi de COVID la Spitalul Colentina: Infectia produce afectiuni la nivelul tuturor organelor, principalele afectiuni sunt la nivel pulmonar si cardiac

Marti, 30 Iunie 2020, ora 22:06
136240 citiri
Ce au scos la iveala autopsiile facute pacientilor ucisi de COVID la Spitalul Colentina: Infectia produce afectiuni la nivelul tuturor organelor, principalele afectiuni sunt la nivel pulmonar si cardiac
Foto: Pixabay (Arhiva)

Noul coronavirus afecteaza toate organele, este concluzia specialistilor de la Spitalul Colentina. Conform acestora: chiar si pacientii cu boli grave ar mai fi trait 20-30 de ani daca nu ar fi fost infectati cu noul coronavirus.

Declaratiile au fost facute de profesorul de anatomopatologie Sabrina Zurac, directorul medical al spitalului Colentina, intr-un interviu pentru postul Digi 24.

Sabrina Zurac: Infectia cu SARS-CoV-2 nu alege. Povestile initiale, ca sunt doar persoanele foarte varstnice sau foarte bolnave afectate, asta a fost o poveste. Am facut mai multe autopsii. Au fost pacienti cu stare de sanatate absolut buna.

Infectia cu SARS-CoV-2 produce afectiuni la nivelul tuturor organelor, principalele afectiuni sunt la nivel pulmonar si cardiac. La nivel pulmonar produce afectare alveolara si formare de mici cheaguri de sange in vase mici, in urma cheagurilor apar zone de moarte a tesutului care era irigat cu sange de vasul respectiv, la nivel cardiac inflamatia pe care o produce virusul si afectarea directa a fibrelor musculare cardiace produce tulburari de contractie a peretelui inimii si tulburari de functionare, la nivelul ficatului.

Se constata o acumulare de grasime care duce la o tulburare a functiei celulei hepatice si la afectarea capacitatii de detoxifiere a organismului, la nivelului rinichiului apar zone de necroza, care fac ca deseurile toxice din organism sa nu se mai elimine asa cum trebuie, iar in restul organelor peste tot unde apar microtromboze apar si zone de necroza, de moarte celulara care duce la disfunctia fiecarui organ in parte si de asemenea in ganglionii limfatici si in splina. Am constatat o scadere a numarului de limfocite. Este un efect demonstrat al infectiei cu SARS-CoV-2.

Digi24: Daca acesti oameni nu erau infectati cu SARS-CoV-2, mai aveau o sansa?

Sabrina Zurac: Daca nu ar fi avut COVID, supravietuirea, rata de viata era peste 20, 30 de ani. Am avut un caz, un tanar de 35 de ani cu insuficienta renala cronica. La insuficienta renala cronica se face dializa, transplant, deci omul avea in fata multi ani de viata, celelalte trei persoane au avut supraponderalitate, au avut cateva kilograme in plus, dar niciun obez, unul avea hipertensiune, unul diabet care necesita insulina si doamna avea diabet zaharat, dar controlat doar prin alimentie. Acesti oameni care aveau varste intre 40 si 57 de ani, erau oameni care ar mai fi trait minim 20, 30 de ani.

Le-am facut autopsia tocmai pentru a stabili leziunile pe care infectia cu SARS-CoV-2 le produce la nivelul tesutului, la pacientii din Romania. In fiecare tara exista niste predispozitii genetice si in functie de bagajul genetic al fiecarei populatii, modificarile ce apar pot sa fie diferite.

Virusul SARS-CoV-2 este incadrat ca un patogen extrem de periculos in categoria HIV, Ebola, Rabie si necesita masuri de precautie pentru personalul medical de nivel 3, si, din ce stiu eu, nu exista nicio morga care sa indeplineasca aceste conditii. Practic, riscul la care personalul medical s a supus pentru a obtine niste raspunsuri este imens. In momentul in care examinam plamanii, lichidul care se scurge din tesutul pulmonar are nivelul de infectiozitate maxim, practic in acel moment anatomopatologul atinge riscul pe care il are anestezistul cand intubeaza pacientul, sau pneumologul cand face endoscopie.

Este pacat sa nu respectam niste reguli minimale care inseamna purtarea de masca, spalatul pe maini si distantarea sociala. In fond ce poate sa strice? Ce poate sa fie rau sa pastrezi igiena, ce poate sa fie rau sa nu-i tusesti in fata celui cu care vorbesti, ce poate sa fie rau sa nu te inghesui la cozi interminabile? Este o mare greseala sa consideram ca virusul nu exista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#colentina spital, #autopsii infectii COVID, #coronavirus Colentina , #coronavirus