Ziare.com

Cercetatorii galateni vor sa distruga virusul SARS-CoV-2 cu solzi de peste. "Este un lichid ce contine carbon-nanodots"

Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 06:45

   

Cercetatorii galateni vor sa distruga virusul SARS-CoV-2 cu solzi de peste. "Este un lichid ce contine carbon-nanodots"
Patru cercetatori galateni de la Universitatea Dunarea de Jos vor sa distruga virusul SARS-CoV-2 cu ajutorul unui lichid obtinut din solzi de peste.

Ei au facut un proiect care a fost deja premiat si care, printre altele, urmareste utilizarea solzilor de peste si in industria alimentara, si in cea cosmetica.

O echipa de masteranzi si profesori de la Universitatea "Dunarea de Jos", din Galati, a fost premiata la ROAgriFood Hacking - HAR 2020, un eveniment dedicat domeniului agroalimentar si organizat de Asociatia pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR).

Editia de anul acesta a avut scopul de a aduce laolalta cercetatorii romani, in lupta impotriva celei mai mari provocari mondiale a momentului: pandemia COVID-19.

Astfel, echipa de la Universitatea Dunarea de Jos, din Galati, a propus ca solutie inovativa un start-up integrat de valorificare inteligenta a deseurilor de peste.

Cercetatorii au stabilit ca din solzii de peste poate fi obtinut un lichid care ar putea ajuta la distrugerea virusului SARS CoV-2. De asemenea, poate fi obtinuta o pulbere cu numeroase potentiale intrebuintari: din procesarea viscerelor pestelui se pot obtine uleiuri bogate in Omega3, Omega 6 si Omega 9, iar srotul ramas in urma extractiei uleiului ar putea fi folosit ca ingrasamant bio, informeaza Descopera.ro.

"Este vorba despre o propunere de valorificare inteligenta a solzilor si viscerelor de peste, subproduse rezultate in urma industrializarii pestelui, care in mod normal se distrugeau prin ardere. Din solzii de peste (un produs inca nevalorificat suficient) se obtine, pe de o parte, o pulbere numita hidroxiapatita, care se poate folosi cu succes in zone de food, farma, cosmetica si medicina, iar pe de alta parte, un lichid ce contine carbon-nanodots, vehicule transportatoare pentru antimicrobieni, care ar putea ajuta la distrugerea virusului SARS CoV-2. Din viscerele procesate la instalatia de extractie cu fluide supercritice din cadrul S.I.A. se pot obtine uleiuri valoroase ce contin Omega 3-6-9, iar srotul rezultat din extractie poate fi un excelent ingrasamant bio", a explicat cercetatorul Maricica Stoica.

Competitia, desfasurata online, a avut loc in perioada 13-15 noiembrie si a reunit la start 44 de cercetatori din diverse domenii, adunati in 14 echipe. La final, au ramas 10 echipe in concurs, care au prezentat juriului 12 solutii complete, fiecare dintre acestea fiind un raspuns la efectele pandemiei COVID-19.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5530 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Terminati cu prostiile. Mai vor unii sa insface niste bani pentru

ca suntem speriati de virus ? Sa ne aducem aminte: la inceputul pandemiei uefis-cdi a dat niste banuti, primiti de la guvern, la doua universitati ca sa proiecteze si sa fabrice ventilatoare. Si nu putini, cred vreo jumatate de milion. Ati vazut vreun rezultat ??? Ati vazut vreun ventilator proiectat si realizat in Romania ??? Nu, absolut nimic. N-a fost decat o furaciune in stil balcanic pusa la cale de niste academici romanesti.

 

un lichid care ar putea, ajuta

la combaterea virusului. vise. noi avem nevoie de certitudini. nu de visele unora. moartea este in casa noastra. si nu iarta.

 

Abureli....

In Galati, nu mai este peste decat fara solzi:))

 

trebuie precizat,

ca tratamentul are efect daca se pupa un set de moaste inainte si altul dupa medicatie.Deci toate moatele trebuie sa fie alese de la un lacas sfant,si nu asa de pe strada la intamplare!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor