Directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, "foarte dezamagit" dupa ce China nu a autorizat accesul unor experti care sa analizeze originea COVID-19

Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 12:20
2915 citiri
Directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, "foarte dezamagit" dupa ce China nu a autorizat accesul unor experti care sa analizeze originea COVID-19
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS FOTO Twitter

Directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marti ca este "foarte dezamagit" deoarece China nu a autorizat inca accesul unei echipe de experti internationali pentru a analiza originile coronavirusului, relateaza Reuters.

Echipa formata din zece persoane urma sa plece la inceputul lunii ianuarie in cadrul unei mult asteptate misiuni de cercetare a primelor cazuri de infectare cu noul coronavirus, raportat initial in urma cu peste un an in orasul Wuhan din China.

"Astazi (marti - n.a.) am aflat ca oficialii chinezi nu au finalizat inca demersurile necesare pentru sosirea echipei in China", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, la o conferinta de presa online la Geneva. "M-am aflat in contact cu inalti oficiali chinezi si am reiterat faptul ca misiunea reprezinta o prioritate pentru OMS", a spus el in legatura cu aceasta calatorie despre care a precizat ca a fost organizata impreuna cu Beijingul.

Misiunea ar urma sa fie condusa de Peter Ben Embarek, expert al OMS in zoonoze, care a efectuat o calatorie in China in luna iulie a anului trecut, intr-o misiune preliminara.

Doi membri ai echipei internationale isi incepusera deja calatoria in China. Unul dintre ei s-a intors, iar celalalt este in tranzit intr-o alta tara, a declarat directorul Programului pentru urgente sanitare al OMS, Mike Ryan. Cu toate acestea, el a adaugat: "Suntem increzatori si speram ca este doar o problema logistica si birocratica, ce poate fi rezolvata foarte repede".

Inaintea acestei calatorii a expertilor OMS, Beijingul a cautat sa modeleze discursul privind momentul si locul in care a inceput pandemia, un inalt diplomat chinez, Wang Yi, spunand ca "din ce in ce mai multe studii" au aratat ca aceasta a aparut in mai multe regiuni. Ryan a descris anterior aceasta pozitie drept "foarte speculativa".

China a respins criticile referitoare la modul in care au fost gestionate primele cazuri care au aparut la sfarsitul anului 2019, desi unele voci - inclusiv presedintele american Donald Trump - au pus sub semnul intrebarii actiunile Beijingului in timpul epidemiei.

Washingtonul, care si-a anuntat intentia de a parasi OMS, a solicitat o ancheta "transparenta" si a criticat modul in care expertii chinezi au desfasurat prima faza a cercetarii.

China a declarat miercuri ca negocierile cu OMS continua, intrucat o echipa care urma sa investigheze originea pandemiei nu are inca toate vizele necesare, relateaza AFP.

"Pandemia este inca foarte grava, iar China face la randul sau tot posibilul pentru a o preveni si a o controla", a declarat presei purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe, Hua Chunying. Nu este vorba "doar despre o problema de viza", a precizat Hua.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#Tedros Adhanom Ghebreyesus, #OMS, #Covid 19, #China , #coronavirus