Cine si cum isi poate recupera banii pe calatoriile platite in avans, compromise acum de epidemia de coronavirus

Miercuri, 11 Martie 2020, ora 10:22
49884 citiri
Cine si cum isi poate recupera banii pe calatoriile platite in avans, compromise acum de epidemia de coronavirus
Foto: Arhiva Pixabay

In conditiile in care regiuni si chiar tari intregi au inceput sa intre in carantina din cauza epidemiei de coronavirus, romanii care au in plan o calatorie in strainatate, in 2020, stau acum cu sufletul la gura.

Nimeni nu le spune ce urmeaza si nici daca mai merita sa isi asume riscul unui drum international. Companiile aeriene le promit deja unora dintre ei ca le vor restitui banii pe biletele nefolosite. Dar in cazul altora, inca nu se stie ce va fi.

Dupa deciziile luate de Guvernul Romaniei inca de duminica si dupa ce intreaga Italie a intrat in carantina, era limpede ca o vreme zborurile dintre tara noastra si Peninsula se vor suspenda.

Iar prima intrebare care se punea, in acest context, era: ce vor face romanii care au apucat deja sa cumpere bilete pentru zborurile din zilele urmatoare spre sau dinspre Italia?

Ce poti recupera daca se anuleaza un zbor pe care l-ai platit deja

Companiile aeriene, de la TAROM si pana la cele care vand zboruri low-cost, au anuntat ca s-au pregatit pentru a le oferi turistilor rambursarea banilor pe bilete sau alte beneficii, in compensatie.

Mai exact, TAROM a anuntat ca "toti pasagerii (care cumparasera bilete pe rute Bucuresti - Roma si/sau retur - n.red.) pot opta pentru rambursarea integrala a biletelor sau pentru emiterea unui voucher la contravaloarea biletelor platite, utilizabil pentru o calatorie ulterioara".

Ulterior, dupa ce si autoritatile israliene au anuntat ca tara intra in carantina, TAROM a transmis ca, la cererea pasagerilor afectati, va reprograma zborurile sau va rambursa contravaloarea biletelor de pe ruta Bucuresti-Tel Aviv.

Si companiile private s-au adaptat noilor conditii de calatorie, impuse de coronavirus.

Spre exemplu, intr-un comunicat transmis redactiei Ziare.com, Wizz Air a anuntat ca isi suspenda zborurile spre Tel Aviv.

In plus, operatorul a informat ca le va suspenda si pe cele spre Italia, dar nu doar pana pe 23 martie (data pana la care, din decizia Guvernului Romaniei, zborurile directe intre cele doua tari sunt interzise), ci pana pe 3 aprilie.

Pasagerii care urmau sa zboare in aceasta perioada vor fi reprogramati gratuit pentru o data la care se va putea zbura, sustine Wizz Air. Sau vor primi inapoi banii pe bilete. De asemenea, pasagerii vor putea primi credit in cuantum de 120% din valoarea biletelor pentru zborurile anulate, pentru a-si cumpara alte zboruri.

Si Blue Air a anuntat ca le poate rambursa banii clientilor ale caror zboruri spre Italia s-au anulat. Sau ca le poate reprograma acestora zborurile pentru o data ulterioara celei de 23 martie.

De asemenea, la solicitarea Ziare.com, Blue Air a transmis ca, daca zborurile spre Israel se anuleaza, pasagerilor li se vor returna banii pe bilete.

Nu in ultimul rand, Ryanair a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca va suspenda zborurile spre si dinspre Italia pana pe 8 aprilie. Pasagerii pagubiti pot alege intre returnarea banilor pe bilete sau folosirea acelei sume pentru a plati partial sau total alte zboruri, in urmatoarele 12 luni.

Daca nu e carantina, calatorim, totusi, in tarile cu coronavirus? Sau ne pierdem banii pe bilete?

Pana acum am vorbit doar despre zboruri catre sau dinspre zone aflate in carantina.

Ce se va intampla, oare, cu romanii care, in zilele urmatoare, ar trebui sa zboare spre Spania, spre Germania, spre Elvetia sau spre alte state in care - desi nu e carantina la nivel national - imbolnavirile de coronavirus se inregistreaza cu sutele, tot mai multe de la o zi la alta?

In astfel de cazuri, un roman prudent ar putea foarte bine sa refuze sa mai plece in calatorie, ca sa nu contracteze si sa nu raspandeasca, apoi, temutul Covid-19.

Intr-o situatie delicata se afla si miile de romani stabiliti in strainatate care si-au cumparat deja bilete de avion pentru a veni in tara, la jumatatea lunii aprilie, de Paste. Si ei, prudenti si responsabili fiind, ar putea renunta la intoarcerea acasa, in conditii de epidemie.

Dar daca vor refuza zborul, le va returna cineva banii pe bilete, in conditiile in care nici Romania si nici tara din care vin nu vor fi in carantina?

La solicitarea Ziare.com, Blue Air a anuntat ca monitorizeaza situatia, care se schimba de la o zi la alta si ca va lua masurile necesare, de indata ce se vor impune.

Wizz Air a informat ca va transmite, cat mai curand posibil, raspunsuri la intrebarile adresate de Ziare.com.

De asemenea, asteptam cat mai curand de la TAROM un raspuns cu privire modul in care se pregateste sa gestioneze situatia calatorilor romani care circula intre tari afectate de coronavirus, dar care nu sunt in carantina. Daca oamenii responsabili refuza deplasarile, li se vor returna sau nu banii pe bilete?

In teorie, problema pare simpla: daca romanul nu zboara din cauza epidemiei de coronavirus, sa faca bine sa isi ceara banii inapoi pe bilet. In realitate, insa, lucrurile sunt ceva mai complicate de atat.

Potrivit legii, operatorul de zbor are si el niste drepturi. Pentru ca, fara ele, orice calator ar putea invoca diverse motive pentru a nu se mai imbarca si a cere returnarea banilor pe bilet. Si cum o epidemie virulenta de tipul celei de coronavirus n-a existat in ultimele zeci de ani, nici legile si nici procedurile nu sunt tocmai bine puse la punct.

In plus, daca epidemia se tot extinde, blocand destinatie dupa destinatie, la un moment dat compania aeriana s-ar putea sa nu mai aiba fonduri suficiente pentru a tot rambursa bani pasagerilor.

Cine ne spune ce ne asteapta si cum sa procedam

In acest moment, nu exista nicio institutie a statului care sa-i spuna romanului cum vor evolua lucrurile in perioada urmatoare, daca isi va pierde banii pe biletele de avion deja cumparate sau daca merita sa isi mai cumpere zboruri, pentru perioada de vara sau pentru toamna.

La Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (care are in portofoliu si Turismul) s-a format o celula de criza, dar din intelegerea noastra aceasta se ocupa de sustinerea, in vremea epidemiei, a domeniului, pe plan intern.

Surse din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au precizat pentru Ziare.com inca din dupa-amiaza zilei de luni, 9 martie, ca epidemia de coronavirus este o premiera si, in consecinta, se cauta acum mecanisme pentru a-i proteja pe turistii romani. Dar cand vor fi gata mecanismele respective, inca nu stim.

Iar oamenii care stau cu biletul de avion in mana, intrebandu-se daca va mai fi sau nu valabil maine sau poimanine, nici atat nu stiu!

Poate stie Ministerul Transporturilor ce urmeaza? Nu neaparat, din pacate.

Surse din sistem au explicat ca nu se poate interveni, cu una, cu doua, pe o piata ca cea a transporturilor aeriene. Ceea ce trebuie sa faca toate companiile este sa respecte legea. Dar asta nu inseamna ca ministerul le poate impune unor privati sa returneze banii unui pasager care, din varii motive, refuza sa calatoreasca.

Pana si asociatiile de consumatori, care de regula au raspunsuri si propun solutii clare pentru diverse probleme, spun ca e greu de prevazut ce va fi.

"Din pacate, nu cred ca vreo autoritate poate veni cu un mesaj clar, in acest moment. Pentru ca suntem intr-o zona de exceptional si nu stim cat va dura si ce se intampla.

Cine ar fi spus, in urma cu o saptamana, ca se vor inchide scolile in Bucuresti? Sau cine ar fi zis, acum trei saptamani si jumatate, ca Italia va intra in carantina?

Nu stim ce se va intampla nici in Romania, nici in strainatate. Depinde si de noroc. Iti poti cumpara acum o vacanta ieftina, pe fondul panicii. Dar e posibil si sa nu poti pleca spre destinatie niciodata, din cauza epidemiei.

Singurul lucru clar este ca - si in aceasta situatie exceptionala - nimeni nu ne anuleaza drepturile si obligatiile de consumatori.

Si atunci cand ne cumparam bilete de avion si cand ne luam pachete turistice, trebuie sa nu mai dam un simplu accept sau sa semnam contacte, cum se spune ca primarul. Si ulterior sa vedem ca nu mai stim ce sa facem.

Este momentul sa constientizam ca trebui sa citim cu atentie ce semnam si sa facem alegeri in cunostinta de cauza", a precizat pentru Ziare.com Sorin Mierlea, presedintele Asociatiei InfoCons.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#coronavirus bilete avion returnare bani, #Tarom Blue Air WizzAir coronavirus , #coronavirus