Cipru interzice accesul turistilor romani pe teritoriul sau: Romania a fost inclusa pe lista statelor din categoria C

Sambata, 25 Iulie 2020, ora 21:32
3456 citiri
Cipru interzice accesul turistilor romani pe teritoriul sau: Romania a fost inclusa pe lista statelor din categoria C
Foto: Unsplash.com

Autoritatile cipriote au pus Romania pe "lista neagra" a statelor ai caror cetateni nu pot intra in tara in scop turistic, informeaza un comunicat al Ministerului roman de Externe, dat publicitatii sambata seara.

Romania a fost inclusa pe lista statelor din categoria C, alaturi de Luxemburg, Muntenegru, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Serbia si Suedia.

Cetatenii proveniti din statele incadrate la categoria C nu pot calatori in scop turistic in Republica Cipru, anunta Digi 24.

In ce conditii pot intra in Cipru cetatenii romani

Conform noilor masuri, accesul pe teritoriul Republicii Cipru este permis cetatenilor care vin din statele incluse in categoria C, dupa cum urmeaza:

- Cetatenii ciprioti si cetatenii straini cu rezidenta legala in Cipru pot intra cu conditia prezentarii documentelor care atesta rezidenta, a autorizatiei de calatorie obtinute prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy cu 24 de ore inaintea deplasarii si testului molecular RT-PCR negativ pentru infectia cu COVID-19. Testul poate fi efectuat fie in Romania, intr-un laborator acreditat, fie in aeroport, la sosire.

- Alte categorii de persoane (posesori de pasapoarte diplomatice aflati in misiune, oameni de afaceri sau de stiinta care trebuie sa calatoreasca din motive profesionale, sportivi care au contracte incheiate la cluburi din Cipru, specialisti cu contracte de munca, cazuri umanitare etc.) pot intra doar cu conditia obtinerii unui permis special eliberat de Ministerul de Interne cipriot. Cererile, insotite de documente doveditoare, vor fi transmise prin intermediul postei electronice la e-mail-ul: covid19@crmd.moi.gov.cy. Pe langa permisul special, la intrarea pe teritoriul Republicii Cipru trebuie prezentata autorizatia de calatorie obtinuta prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy cu 24 de ore inaintea deplasarii si un test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infectia cu COVID-19. Pentru cei cu permise speciale, testul poate fi efectuat doar in Romania cu maximum 72 de ore anterior momentului intrarii pe teritoriul Republicii Cipru si atestat printr-un certificat redactat in limba engleza.

Conform informatiilor comunicate de autoritatile cipriote, necompletarea autorizatiei de calatorie pe portalul www.cyprusflightpass.gov.cy poate conduce la blocarea imbarcarii sau, la aterizarea in Cipru, la o amenda de 300 de euro.

De asemenea, toate persoanele care sosesc in Republica Cipru din state incluse la categoria C trebuie sa se autoizoleze pentru o perioada de 14 zile.

Restrictii pentru cetatenii romani care se afla in partea de nord a Ciprului

Totodata, MAE reaminteste ca, incepand cu data de 17 iulie a.c, autoritatile cipriote nu mai permit turistilor sa traverseze in partea de nord a insulei.

Cetatenii romani care se afla in partea de nord a insulei nu vor primi autorizatia de trecere decat in cazuri umanitare (deces al unui membru de familie, situatii medicale de urgenta), deplasarea urmand a avea loc exclusiv prin punctul de trecere Metehan.

MAE reitereaza, de asemenea, ca lista statelor din care este permisa intrarea in Republica Cipru este actualizata saptamanal de catre Ministerul cipriot al Sanatatii, in functie de datele epidemiologice din fiecare tara.

Unde se poate cere ajutor consular

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Nicosia: 00357 22495333, 00357 22517333, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta.

De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie telefonul de urgenta al ambasadei: 00357 97812277.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51906, http://nicosia.mae.ro, http://www.mae.ro/, https://www.pio.gov.cy/coronavirus/info.html, https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/press/22072020_2.pdf.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#cipru romania, #coronavirus Cipru , #coronavirus