Cea mai lunga iarna

Autor: Radu Burnete - directorul Confederatiei Patronale Concordia
Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 19:00
7860 citiri

Ce alegi intre colaps economic si colaps sanitar? In limbaj comun spunem adesea ca avem o dilema, dar foarte rar ne intalnim cu una adevarata: sa ai in fata doua rele si sa fii nevoit sa alegi una dintre ele.

Poate economia romaneasca sa duca o noua stare de urgenta fara pierderi masive? Greu de crezut.

Poate sistemul sanitar sa faca fata numarului masiv de cazuri in absenta unor restrictii semnificative? Si asta este greu de crezut.

Poate statul roman sa impuna din nou restrictii importante si sa ofere iar ajutor financiar angajatilor si companiilor? Sa ne uitam la deficit. Si sa ne pazim de vanzatorii de certitudini.

Politicienii nu prea au, deci, variante bune din care sa aleaga.

Ne-am amagit in lunile din urma, individual sau in grup, ca pandemia asta nu va fi ca toate celelalte pandemii. Ca nu va fi un al doilea val atat de brutal. Ca vom avea vaccin in octombrie. Ca vom descoperi tratament.

Masurile necesare pentru stoparea pandemiei sunt greu de inghitit de societatile si economiile libere. Dezordinea care le face creative e greu de inregimentat prin ordonanta militara.

Si-atunci ce facem?

Democratia este adesea un proces alambicat prin care interese contrare din societate sunt aduse la un numitor comun, dar suboptim. Nu exista magie, alba sau neagra. Ceea ce spun epidemiologii si medicii este greu compatibil cu ceea ce spun angajatii si angajatorii, dar ambele parti vorbesc despre lucruri egal de importante: viata, intr-un taler al balantei, si felul in care o intretinem si o facem posibila in celalalt.

Vor fi restrictii. Sistemul sanitar nu poate sa intre in colaps generalizat. Cu toate astea, activitatea economica nu poate fi oprita.

Nu exista stiinta pentru asta, dar Pareto este cred un punct rezonabil de pornire cu observatia lui ca, in multe instante ale vietii, 80% din rezultate vin din 20% efort.

Pare adevarat si in cazul COVID-19, unde stiinta pare sa confirme ca 20% dintre cazuri sunt responsabile in proportie de 80% de raspandirea virusului[1].

In aceeasi cheie, aplicarea la timp si respectarea cu strictete a unor restrictii va reduce intr-o proportie semnificativa numarul de infectari. Suficient cat sa putem tine economia deschisa si pe linia de plutire. Vom dansa intre restrictii si deschideri pana ce vom depasi acest al doilea val.

Cu totii intelegem ca nu exista securitate perfecta. Costurile sa avem zero infectari sunt insuportabile pentru societate, caci vom falimenta. "Costurile" sa avem zero pierderi economice sunt insuportabile, pentru ca se vor numara in foarte multi morti si intr-un sistem sanitar infrant.

Intre aceste doua extreme sunt chemati sa ghideze societatea politicienii zilelor noastre.

Nu exista reteta perfecta, dar cred ca ar trebui sa existe mai multa deschidere la experiment. Nu ca vietile oamenilor ar fi o jucarie, dar chiar e nevoie sa invatam.

Va dau un exemplu: Romania a ridicat mai toate restrictiile deodata. Cand le impune, le impune toate gramada. Si atunci e normal ca nu intelegem.

Ce anume a dus la numarul crescut de cazuri? Deschiderea scolilor? A restaurantelor? Votul? Vacantele? Nimeni nu stie. Ce functioneaza cel mai bine? Sa purtam masca peste tot? Scoala online? Sa inchidem restaurantele? Nu mi-e clar, are cineva idee? Atunci normal ca optiunile societatii basculeaza intre de tot sau deloc.

La inceputul lui octombrie am avut ultima sedinta fizica pe anul acesta cu colegii mei din confederatie. Le-am spus atunci, spre usoara lor mirare, ca urmeaza cea mai grea iarna a vietilor noastre si ca ne vom revedea abia la capatul ei. Este un lux pe care unii dintre noi ni-l permitem. Sa nu uitam insa ca, pentru fiecare dintre cei care stam mai mult acasa, altii trebuie sa mearga sa produca, sa transporte, sa vanda, sa pazeasca. Si sa-si castige astfel existenta. Ei sunt in a doua linie doar pentru ca in prima sunt doctorii si restul personalului sanitar.

Noi, ca societate, trebuie sa acceptam un adevar dur: ca vor muri oameni si ca vor fi pierderi economice semnificative, dar ca exista scenarii in care acestea sunt mai mici sau mai mari in functie de modul si momentul in care restrictiile sunt impuse si de felul in care le respectam. Ca, daca suntem iresponsabili, politicieni si cetateni, exista un scenariu in care avem si dezastru sanitar si economic.

Desi problemele de optimizare sunt printre cele mai complexe, exista scenarii in care si pierderea de vieti si falimentul economic sunt reduse la minimele posibile intr-o situatie exceptional de grava.

In urmatoarele luni, gasirea acestor scenarii trebuie sa fie singurul nostru obiectiv comun.

[1] Clustering and superspreading potential of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) infections in Hong Kong https://www.researchsquare.com/article/rs-29548/v1

Radu Burnete este directorul Confederatiei Patronale Concordia (www.concordia.ro), organizatie care aduce impreuna unele dintre cele mai importante sectoare ale economiei romanesti. A studiat stiintele politice la Bucuresti si Viena.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Ministra germană de Interne Faeser a vizitat ieri și azi Bulgaria și România. Schengen, migrația ilegală și siguranța suporterilor la campionatul european de fotbal au fost temele discutate...
Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Cine este Vladimir Lipaev
Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Cine este Vladimir Lipaev
Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasadorul al Rusiei în România. Decretul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice, informează agenția rusă...
#pandemie, #Romania, #criza economica, #criza sanitara , #coronavirus