82 de morti in Romania. Spitalele pica unul cate unul, decesele sunt raportate tarziu din cauza testarii greoaie sau a birocratiei

Marti, 31 Martie 2020, ora 23:56
94569 citiri
82 de morti in Romania. Spitalele pica unul cate unul, decesele sunt raportate tarziu din cauza testarii greoaie sau a birocratiei
Foto: INQUAM Photos / Virgil Simonescu

Pentru Romania, intrarea in scenariul 4 al pandemiei pare sa scoata la suprafata haosul din sistemul public. Cu 2.245 de cazuri de coronavirus confirmate si mii de altele unde doar exista suspiciuni, cu testare greoaie si probleme birocratice de genul hartiilor uitate in fax, suntem in situatia in care decesele de coronavirus sunt anuntate cu pana la 7-8 zile intarziere. Bilantul negru a ajuns deja la 82 de morti.

Intre timp, situatia devine critica in spitale. Personalul medical fie se imbolnaveste, intrand in contact cu pacientii fara sa le fie asigurate echipamente de protectie, fie demisioneaza. Sunt si foarte multi medici care continua sa ramana in prima linie, dar si acestia atrag atentia ca nu au ce le trebuie ca sa nu ajunga si ei in imposibilitatea de a-si face datoria.

La Suceava, care de 24 de ore este in carantina, situatia se agraveaza, marti fiind inregistrate in total 638 de imbolnaviri si multe dintre decese. Incep sa iasa la iveala si chestiunile penale in ce priveste modul in care a fost gestionata epidemia. Si alte localitati cer sa fie carantinate, mai ales ca primarii nu primesc sprijin de la centru: nu se fac testari, nu se dau dezinfectanti, nu are cine sa controleze raspandirea virusului si sa ajute bolnavii.

In tot acest timp, guvernantii si presedintele Klaus Iohannis ies in declaratii cu mesaje in care spun ca sunt alaturi si de romani, si de cadrele medicale, cerandu-le tuturor sa reziste ca vor veni zile si mai negre. Niciunul nu vorbeste insa despre problemele care exista acum, aici si a caror nerezolvare pune in pericol vieti sau chiar le curma.

Situatia nu este mai buna nici in alte tari. SUA au depasit China la numarul de decese, cu un bilant de 3.402 morti. Italia are cele mai multe decese de pe glob - 12.428, in timp ce Spania ii urmeaza in clasamentul tragic cu 8.269 de decese. La nivel mondial sunt peste 820.000 de cazuri si peste 40.000 de morti.

Exista insa si o veste buna, aceea ca Johnson & Johnson o sa inceapa testarea pe oameni a vaccinului sau anticoronavirus pana in luna septembrie.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre criza COVID-19:

23:46 - Costul acestei crize il suportam cu totii indiferent de domeniul in care ne aflam, iar solutiile cele mai bune vin numai dupa discutiile cu cei afectati, a afirmat marti seara ministrul Finantelor, Florin Citu, la Realitatea Plus.

23:11 - Fostul presedinte american Barack Obama a lasat marti sa se inteleaga ca succesorul sau, Donald Trump, a "respins avertismentele" privind riscurile unei pandemii de coronavirus si l-a acuzat ca neaga efectele schimbarilor climatice, noteaza AFP.

"Cu totii am putut vedea consecintele mult prea ingrozitoare provocate de cei care au respins avertismentele cu privire la o pandemie", a scris pe Twitter fost presedinte democrat.

22:58 - Autoritatile din Turkmenistan au interzis cuvantul "coronavirus", incercand sa blocheze toate informatiile despre pandemie. Reporteri fara frontiere avertizeaza insa ca astfel este pusa in pericol populatia. Turkmenistan este una dintre cele 21 de tari din lume care nu au raportat pana acum cazuri de coronavirus.

22:43 - O explicatie incredibila vine de la Grupul de Comunicare Strategica in legatura cu motivul pentru care decesul pacientei cu coronavirus de la Spitalul Universitar din Bucuresti nu a fost raportat.

Dupa ce initial Institutul National de Sanatate Publica Grupul a transmis doar ca a fost o problema tehnica la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, pentru ca si-a mutat sediul, Grupul de Comunicare Strategica a venit ulterior cu "precizari".

Astfel am aflat ca "deficiente tehnice inseamna ca de pe numarul de fax la care se raporta initial nu a fost luat raportul, din cauza procesului de mutare a sediului DSPMB".

22:41 - Numarul cazurilor de infectare cu noul coronavirus la Suceava a ajuns la 638, fiind inregistrate si cele mai multe decese.

22:33 - Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat ca la rectificarea bugetara pe care o pregateste Guvernul vor fi suplimentate fondurile alocate pentru judete, orase si comune, acolo unde este nevoie de bani mai multi. Rectificarea va fi aprobata cel tarziu in sedinta de Guvern de luni.

22:31 - Un barbat de 40 de ani din judetul Braila, aflat in izolare la domiciliu, este cercetat penal pentru ca a chemat la el mai multi prieteni, cu care a petrecut. Barbatul a fost plasat in carantina.

22:29 - Ministrul de Interne Marcel Vela a spus ca nu vor mai fi localitati carantinate zilele urmatoare, dupa ce Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis a propus intrarea in carantina a comunei Sacosu Turcesc, unde au fost confirmate 7 cazuri de coronavirus, dintre care o persoana a decedat. In aceasta localitate, Primaria a fost inchisa, iar intreg personalul a fost trimis in autoizolare la domiciliu, dupa ce doua angajate au fost infectate cu covid - 19.

"Orice carantinare se ia doar dupa o analiza foarte serioasa, dupa statisticile exitente, date stiintifice si cu consultarea specialistilor in epidemiologie si boli infectioase. Pot sa garantez ca nu vom inchide maine-poimaine alta localitate", a spus Vela, la Digi24.

22:27 - Aproape 500 de pacienti au decedat din cauza coronavirusului in spitalele din Franta in ultimele 24 de ore, o noua crestere record a numarului de la inceputul epidemiei, ceea ce creste bilantul total la 3.523 de morti, a anuntat marti directorul general al Sanatatii, Jerome Salomon, relateaza AFP.

Numarul total de persoane spitalizate a ajuns la aproape de 22.800, o crestere de 1.749 incepand de luni. Printre acestea, un nou flux foarte puternic de cazuri grave in terapie intensiva (457) unde se afla in prezent 5.564 de pacienti.

22:21 - Un angajat in varsta de 77 de ani al Primariei Zlatna a bagat institutia in carantina totala dupa ce a fost confirmat cu noul coronavirus. Primaria a fost inchisa marti dimineata ca o masura de precautie. Se va desfasura o ancheta epidemiologica, functionarii fiind izolatia la hotelul primariei.

21:57 - Inca doua decese anuntate in Sibiu si Mures. Bilantul urca la 82.

Deces 81 - Este vorba de un barbat de 70 de ani din judetul Sibiu care pe 26 martie a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenta Judetean Sibiu. El suferea de insuficienta renala cronica cu dializa si o boala cardiovasculara. Sotia sa era confirmata cu coronavirus si a murit saptamana trecuta, fiind al 51-lea deces inregistrat. Ambii fusesera impreuna in Turcia, pentru un tratament.

El a murit pe 30 martie si rezultatul testului a venit astazi, 31. Nu se precizeaza cand a fost testat.

Deces 82 - Este vorba de un barbat de 70 de ani, din judetul Mures. In aceasta dimineata a chemat ambulanta, a fost dus la Spitalul Clinic de Urgenta Judetean Mures si apoi a fost transferat la Spitalul Clinic - sectia Boli Infectioase, dupa ce starea de sanatate i s-a inrautatit.

A murit tot azi, la pranz si se pare ca rezultatul pozitiv a fost emis tot azi. Nici in cazul sau nu se precizeaza cand i-au fost prelevate probe.

Nici nu se stie de unde a contratat virusul, se precizeaza doar ca "in cartierul unde locuieste este confirmat un alt caz COVID 19" si ca ancheta epidemiologica este in curs.

21:38 - Primarul comunei Banca, din judetul Vaslui, a cumparat masti si manusi pentru toti locuitorii. Edilul propune si masuri fiscale pentru sprijinirea populatiei in aceasta perioada.

21:33 - Doua persoane care au fost externate in ultimele doua saptamani de la Spitalul "Gerota" din Bucuresti si care s-au aflat de atunci in izolare la domiciliu in localitati din judetul Olt au fost internate marti seara la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina, potrivit unui comunicat al Institutiei Prefectului Olt.

21:24 - Un barbat in varsta de 47 de ani din judetul Bistrita-Nasaud, care intrase marti in izolare la domiciliu dupa revenirea din strainatate, a decedat, in cursul serii, in timp ce repara un tir, fiind strivit sub greutatea cabinei acestuia. Echipajul SMURD a intervenit in echipament de protectie, dar barbatul nu a mai putut fi salvat.

21:21 - Sapte cadre medicale de la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" au fost infectate cu coronavirus, testarea facandu-se dupa ce acestea au prezentat simptome.

Unitatea anunta ca s-a facut ancheta epidemiologica, iar persoanele cu care au intrat in contact au fost izolate si spatiile au fost dezinfectate. Medicii au identificat o noua metoda prin care se poate face supravegherea periodica a personalului medical.

21:12 - Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis va propune Ministerului Afacerilor Interne intrarea in carantina a localitatii Sacosu Turcesc, unde au fost confirmate cinci cazuri de coronavirus, iar o persoana a decedat. In aceasta localitate, Primaria a fost inchisa, iar intreg personalul a fost trimis in autoizolare la domiciliu, dupa ce doua angajate au fost infectate cu covid - 19.

20:55 - Mai mult de 1.500 de decese din cauza coronavirusului au fost inregistrate in New York, a precizat guvernatorul statului american Andrew Cuomo in conferinta zilnica de presa sustinuta in Albany, potrivit The Guardian. Cuomo a confirmat 172.196 de cazuri de coronavirus si 1.550 de decese, reprezentand aproximativ jumatate dintre decesele din tara.

20:41 - Peste 70 de persoane care se afla in caminul pentru persoane varstnice din Ramnicu Valcea trebuie sa plece acasa, dupa ce autoritatile locale, in subordinea carora se afla caminul, au decis sa inchida institutia pana la finalizarea starii de urgenta.

20:36 - Maternitatea Odobescu din Timisoara intra in carantina, dupa ce 5 asistente au fost confirmate pozitiv cu coronavirus. Vor fi testate aproximativ 90 de persoane, pacienti si angajati ai spitalului.

20:24 - Al 80-lea deces a fost confirmat la Satu Mare.

Este vorba de o femeie de 61 de ani din judetul Satu Mare, care pe 26 martie a fost internata la Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea. Testul i-a fost facut pe 27, zi in care a venit si rezultatul pozitiv. Astazi ea a murit.

Ea suferea de insuficienta renala cronica, facea dializa de 15 ani si facea si chimioterapie pentru un cancer.

20:12 - 17 cadre medicale si 10 pacienti de la SPitalul Universitar din Bucuresti au coronavirus.

De la nivelul SUUB s-au prelevat in total aproximativ 500 de probe biologice, iar pentru o parte dintre acestea (20%) se asteapta rezultate. Cei 10 pacienti au fost transferati, conform protocolului, catre spitalele din Capitala care gestioneaza pacienti infectati cu noul coronavirus (COVID-19).

19:44 - Protectia Civila din Italia a anuntat un nou buletin grav: numarul deceselor este in continuare in crestere, 837 intr-o zi, in timp ce luni au fost 812. In regiunea Lombardia cazurile de infectie cu coronavirus au scazut, inregistrandu-se 1.047 in ultimele 24 de ore.

19:36 - Printul Albert II de Monaco, care a contractat coronavirusul, "s-a vindecat si se simte bine", a anuntat serviciul sau de presa intr-un comunicat transmis marti, scrie Le Figaro.

19:33 - A fost anuntat al 79-lea deces, de care Institutul National de Sanatate Publica a aflat din ... presa.

"Institutul National de Sanatate Publica s-a autosesizat in urma articolelor aparute in masa media si a solicitat Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si DSP Bucuresti informatii privind existenta unui deces in cadrul unitatii sanitare. Urmare a raspunsului SUUB, in data de 27 martie 2020 a fost inregistrat un deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus", anunta Grupul de Comunicare Strategica.

Asadar, al pacient cu coronavirus care a murit in Romania este o femeie de 84 de ani, din Bucuresti, care s-a dus pe 26 martie la camera de garda UPU a Spitalului Universitar din Capitala. Ea avea simptomatologie specifica celor infectati cu COVID-19.

Pacienta a fost izolata si i s-au recoltat probe pe 27, tot atunci a si venit rezultatul pozitiv si tot in aceeasi zi a si murit.

Ea suferea de fibrilatie atriala, insuficienta cardiaca cronica si avea un pacemaker permanent.

"Cazul a fost raportat la DSPMB de catre unitatea sanitara, care nu a raportat mai departe la INSP, conform metodologiei, din cauza unor deficiente tehnice generate de procesul de mutare a sediului DSPMB", justifica Grupul de Comunicare Strategica.

19:12 - SUA au depasit China la numarul de decese, cu un bilant de 3.402 morti. In China au murit 3.305 persoane de coronavirus. Italia are cele mai multe decese de pe glob - 12.428, in timp ce Spania ii urmeaza in clasamentul tragic cu 8.269 de decese.

La nivel mondial sunt peste 820.000 de cazuri si peste 40.000 de morti.

19:01 - Prezentatorul CNN Chris Cuomo, fratele guvernatorului statului New York Andrew Cuomo, a fost diagnosticat cu coronavirus, potrivit The Guardian.

18:53 - Fostul premier Dacian Ciolos anunta un armistitiu politic pana la sfarsitul crizei provocate de coronavirus.

"Trecem printr-o perioada extrem de grea, fara precedent de la Al Doilea Razboi Mondial incoace. Traim vremuri in care avem nevoie in primul rand de solidaritate umana. Impreuna cu colegii mei din PLUS am decis urmatorul lucru: nu vom mai face declaratii politice. Intram intr-un armistitiu politic total pana la trecerea crizei in care ne gasim", arata Ciolos, intr-un mesaj postat pe Facebook.

18:49 - FDA a aprobat in regim de urgenta un kit de testare rapida pentru coronavirus produs de Bodysphere Inc. Rezultatul, fie el negativ sau pozitiv, este dat in doar 2 minute.

18:35 - Dosar penal dupa ce o persoana a dat declaratii false la mai multe unitati medicale din Baia Mare, unde se prezentase intrucat avea simptome de infectie cu coronavirus, ulterior fiind diagosticata cu Covid-19

18:31 - Autoritatile din judetul Buzau au identificat un hotel de patru stele din municipiu pentru cazarea asistentilor si medicilor din Spitalul Judetean care nu vor sa mai mearga acasa de teama sa nu-si imbolnaveasca familiile.

18:25 - Cinci unitati medicale au fost desemnate sa fie spitale de suport in judetul Timis, insa unele dintre acestea au materiale necesare pentru tratarea unor pacienti infectati cu coronavirus doar pentru una sau doua saptamani.

Cele cinci spitale-suport din Timis sunt: Spitalul CFR Timisoara, Spitalul Municipal Timisoara, Spitalul Municipal din Lugoj, Maternitatea Bega si Spitalul Judetean pentru cazurile grave. Acestea vin sa sprijine Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara care deja trateaza bolnavi infectati cu coronavirus.

Maternitatea Bega apartine de Spitalul Judetean, iar seful acesteia, medicul Marius Craina, spune ca s-au facut deja pregatirile necesare

18:19 - Numarul mijloacelor de transport aflate in circulatie in Bucuresti va fi redus, de miercuri, cu pana la 40 la suta fata de normal, in urma scaderii cererii de transport. Societatea de Transport Bucuresti precizeaza ca nu va fi suspendata nicio linie.

18:12 - Autoritatile cehe testeaza un sistem informatic care depisteaza rapid - cu ajutorul datelor de telefonie - contactele pe care le-au avut persoanele infectate cu noul coronavirus, in vederea opririi raspandirii acestuia, a anuntat marti o purtatoare de cuvant a unui grup aflat la originea acestei initaitive, relateaza AFP.

18:00 - Testari pentru depistarea Covid-19 vor fi facute, de saptamana viitoare, si la Tulcea, acestea urmand sa fie realizate in laboratorul Directiei Veterinare Tulcea. In prezent se fac lucrari pentru asigurarea conditiilor de biosecuritate pentru persoanele care vor lucra cu aceste probe.

17:51 - Cel putin 30 de persoane au participat la o intrunire religioasa in judetul Dambovita, 18 fiind deja sanctionate cu amenzi. Alte 12 persoane au fost identificate si vor fi sanctionate, iar politistii incearca sa identifice toti participantii.

17:45 - Guvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma ca varful tensiunilor generate de criza COVID-19 in domeniul bancar a fost depasit, subliniind ca, in perioada 11-20 martie, retragerile de numerar, de la BNR, ale institutiilor de credit, pentru a acoperi cererea populatiei si a firmelor, aau fost duble fata de perioada sarbatorilor de iarna din 2019.

17:33 - Inca 6 decese, anuntate deodata, toate de la Suceava. Bilantul negru urca la 78.

Deces 73 - Este vorba de un barbat de 62 de ani din judetul Suceava, care a fost testat pe 25 martie, zi in care a si murit. Rezultatul a venit acum.

Deces 74 - Este vorba de o femeie de 69 de ani din judetul Suceava, testata pe 25 martie si care a murit pe 27. Astazi a venit rezultatul pozitiv.

Deces 75 - Este vorba de un barbat de 68 de ani, tot din jud. Suceava. A fost testat tot pe 25 martie si a murit 3 zile mai tarziu, pe 28. Astazi a venit si rezultatul pozitiv pentru COVID-19.

Deces 76 - Este vorba de un barbat de 57 de ani, tot din jud. Suceava. A fost testat pe 26 martie. In cazul sau, insa, rezultatul pozitiv a venit pe 28 martie. A murit ieri, pe 30 martie, insa nu a fost inclus in bilantul anuntat luni.

Deces 77 - Este vorba de o femeie, de 82 de ani, din jud. Suceava. A fost testata pe 26 martie, rezultatul i-a venit pe 28 martie si a murit ieri, 30 martie. Nici aici nu se precizeaza de ce nu a fost inclusa in bilantul de luni.

Deces 78 - Este vorba de o femeie de 64 ani, din jud. Suceava. A fost testata pe 26 martie si a murit in aceeasi zi. Rezultatul a ajuns abia astazi.

Grupul de Comunicare Strategica precizeaza ca pacientii 73, 75, 76 si 77 erau internati la Sectia Medicala a Spitalului Judetean de Urgenta Suceava. Pacientii 74 si 78 erau internati la sectia de gastroenterologie a aceluiasi spital.

Oficialii precizeaza ca la acest moment nu au date despre alte suferinte ale acestor pacienti.

17:28 - Directorul Spitalului Municipal Medgidia, Eugen Aglitoiu, a afirmat, dupa ce unitatea medicala pe care o conduce a devenit spital suport, pentru pacientii infectati cu COVID-19, ca are echipamentele si materialele sanitare necesare pentru trei-patru saptamani. "Daca nu eram in stare, poate se orientau catre alt spital", spune el.

17:22 - Materialele medicale licitate in comun de statele UE nu vor sosi la inceputul lunii aprilie, cum promisese presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ci vor incepe sa fie disponibile "in cateva saptamani".

17:00 - Numeroase situri turistice din Shanghai, care au fost redeschise la jumatatea lunii martie, si-au inchis din nou portile pentru vizitatori, ilustrand astfel temerile legate de aparitia unui al doilea val al epidemiei de COVID-19 in China, tara in care noul coronavirus a fost detectat pentru prima data la sfarsitul anului 2019.

16:59 - Ministrul german al sanatatii, Jens Spahn, a incercat sa-si linisteasca marti compatriotii, dandu-le asigurari ca tara este bine pregatita pentru o crestere asteptata a numarului de pacienti cu COVID-19 care vor necesita terapie intensiva, transmite dpa.

16:58 - Organizatorii festivalurilor de la Cluj-Napoca au lansat biletul de solidaritate, iar in ultimele 24 de ore s-au adunat aproape 500.000 de lei din vanzarea lor. In acest fel, Untold, TIFF, Electric Castle si Jazz In The Park ii ajuta pe medicii-eroi sa invinga COVID-19.

16:57 - Medicul-sef de la principalul spital din Moscova care trateaza bolnavi de coronavirus si care s-a intalnit cu Putin saptamana trecuta a fost infectat, potrivit agentiei ruse Interfax si televiziunii publice, care citeaza spitalul.

Un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anuntat imediat ca presedintele rus este testat in mod regulat in vederea depistarii noului coronavirus si ca "totul este normal".

16:55 - Printr-un ordin al ministrului Afacerilor Interne, publicat marti in Monitorul Oficial, a fost desemnat personalul competent sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni contraventionale pe perioada starii de urgenta pentru nerespectarea masurilor impuse de autoritati.

Potrivit ordinului emis luni, pe durata starii de urgenta se desemneaza ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei Romane, Politiei de Frontiera, ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si inspectoratelor pentru situatii de urgenta judetene/ Bucuresti - Ilfov, precum si politistii locali sa constate contraventii si sa aplice sanctiunile contraventionale prevazute de art. 28 din OUG 1/1999 privind regimul starii de urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea 453/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru nerespectarea prevederilor art. 9 alin. 2 din acelasi act normativ.

16:52 - Marea Britanie a anuntat marti ca va reinnoi automat vizele pentru angajatii straini din sistemul de sanatate, fara taxa, pentru a garanta ca se pot concentra pe lupta impotriva pandemiei de coronavirus.

16:49 - Presedintele Klaus Iohannis a vorbit cu presedintele Israelului Reuven Rivlin despre criza epidemiologica generata de noul coronavirus, precum si despre cooperarea pentru contracararea raspandirii acestuia. De asemenea, Iohannis l-a invitat pe omologul sau sraelian la Bucuresti dupa finalizarea crizei generate de pandemia de SARS-CoV-2, invitatia fiind acceptata, scrie News.ro.

16:48 - Premierul rus Mihail Musustin a ordonat marti recurgerea la datele operatorilor de telefonie mobila pentru a controla respectarea masurilor de izolare la domiciliu instituite in Rusia, in special la Moscova, principalul focar al epidemiei de coronavirus pe teritoriul Federatiei Ruse.

16:47 - Industria farmaceutica din Romania va inregistra afaceri record in 2020, in contextul cererii crescute de medicamente si echipamente sanitare, generate de pandemia de Coronavirus.

16:45 - Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) din Romania cere autoritatilor sa ia masuri privind pacientii cronici din Suceava, aratand ca aceia care faceau tratament perfuzabil la spital nu mai pot face acest lucru, in contextul infectarilor cu coronavirus, si solicitand ca ei sa poata beneficia de acest tratament la domiciliu.

16:44 - Mai multe capre salbatice au invadat strazile pustii din Llandudno, un oras turistic aflat intr-o regiune de coasta a Tarii Galilor, dupa decretarea starii de urgenta la nivel national in Marea Britanie din cauza pandemiei.

16:43 - Rebelii din cadrul Armatei de Eliberare Nationala din Columbia au anuntat incetarea focului, incepand cu 1 aprilie, in urma pandemiei de coronavirus.

16:35 - Presedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a declarat luni ca nu se pot impune mai multe masuri de izolare fata de cele deja aplicate pentru combaterea coronavirusului pentru ca se pierd locuri de munca si cei nevoiasi sufera in mod disproportionat, scrie Reuters.

16:31 - 57 de asistenti maternali profesionisti din Vrancea si-au exprimat disponibilitatea de a primi in ingrijire copii ai caror parinti au fost diagnosticati cu COVID-19, pana la insanatosirea acestora.

16:26 - O angajata a Penitenciarului de Maxima Siguranta Galati se afla in izolare la domiciliu dupa ce a intrat in contact cu persoane infectate cu COVID-19. Desi salariata nu are simptome, in interiorul unitatii au fost luate masuri speciale deoarece femeia a intrat in contact cu detinute si colegi, scrie Mediafax. Ca masura de siguranta, 41 de detinute sunt monitorizate de medici.

16:23 - Medicii sunt ingrijorati de posibilitatea de a merge la serviciu infectati si spun ca a trimite personalul medical infectat in spitale reprezinta o "crima cu premeditare". Cele mai riscante sectii pentru COVID-19 sunt ATI, ORL, oftalmologie si chirurgie.

16:22 - Un grup de initiativa format din studenti ai Universitatii "Eftimie Murgu" din Resita elaboreaza viziere pentru protectie ce urmeaza a fi distribuite unitatilor sanitare, confruntate in aceasta perioada cu mari probleme de aprovizionare, in special pe palierul echipamentelor de protectie.

16:17 - Izolarea si alte masuri luate pentru a frana propagarea epidemiei de COVID-19 au salvat viata a circa 59.000 de persoane in 11 tari europene, intre care 2.500 in Franta, afirma cercetatori britanici, citati de Agerpres.

16:16 - Constructorul auto Ford Motor Co a anuntat marti ca a deci sa-si amane planul care viza repornirea unor uzine din America de Nord la inceputul lunii aprilie, din cauza ingrijorarilor cu privire la siguranta angajatilor in contextul pandemiei de coronavirus.

16:11 - Sistemul sanitar din Catalonia este in colaps: medicilor li se recomanda sa nu mai interneze pacientii in stare critica. La nivel oficial, scenariul este negat de autoritatile catalane.

16:09 - Membrii Federatiei Sanitas din Romania sustin, intr-o postare pe Facebook, publicata marti, ca solutia "munca fortata" pentru personalul medical nu reprezinta un plan complet de masuri din partea autoritatilor, iar salvarea de vieti se poate face "nu doar cu sacrificiul personalului din spitale".

16:01 - O femeie din Piatra-Neamt este cercetata penal dupa ce a omis sa declare pompierilor veniti sa o transporte la spital ca a intrat in contact cu o persoana confirmata cu COVID-19. Trei pompieri vor sta izolati la domiciliu 14 zile.

15:54 - Suedia va lansa o testare la nivel national pentru a ajuta la combatarea raspandirii coronavirusului, fiind vizati initial personalul medical si lucratori din alte domenii cheie, a comunicat marti guvernul de la Stockholm.

15:53 - Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Constanta a primit in folosinta un nou echipament pentru efectuarea testelor de precizie COVID-19, aparatul de tip Real Time PCR, imprumut de la Cluj, fiind cel de-al treilea de acest tip aflat acum in dotarea unitatii constantene, a informat marti prefectul George Niculescu.

15:52 - Opt medici de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Arad si-au depus demisia, anuntand ca vor sa se pensioneze, in timp ce peste 80 de angajati si-au luat concediu medical in ultimele zile, conform Agerpres.

15:46 - Rudele unui pacient de 68 de ani, care a murit duminica la Spitalul din Suceava, acuza medicii ca nu i-au anuntat despre decesul acestuia. Mai mult, familia sustine ca barbatul a fost testat pentru COVID-19, dar ca nu au primit un raspuns, daca era infectat sau nu.

15:40 - Primarul, viceprimarul si consilieri locali din Poiana Campina si-au donat indemnizatiile, iar din banii stransi au fost cumparate echipamente de protectie pentru medicii de familie si substante dezinfectante, transmite Mediafax.

15:38 - Cercetatori de la Universitatea Oxford asteapta validarea clinica a unui test in vederea depistarii noului coronavirus in 30 de minute, creat in laboratoarele institutiei, si spera ca in "cateva saptamani" sa se treaca la productia a sute de mii de teste.

15:37 - Comunele italiene au respectat marti, in toata peninsula, un moment de reculegere si au coborat steagul tricolor in berna, in "amintirea victimelor coronavirusului" si intr-un omagiu adus profesionistilor din domeniul sanatatii, scrie News.ro.

15:35 - Comisia Europeana a avertizat marti guvernele statelor UE ca masurile pe care le iau in timpul crizei create de pandemia de coronavirus nu trebuie sa submineze democratia, ci sa se limiteze la ceea ce este necesar si sa fie strict proportionate.

15:28 - IKEA, cel mai mare brand de mobilier din lume, a anuntat marti ca a inceput sa produca echipamente de protectie, precum sorturi si viziere, pentru angajatii din sectorul medical care lupta impotriva raspandirii noului coronavirus.

15:26 - Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) pune la dispozitia Spitalului Judetean Timisoara 30 de camere in caminul Facultatii de Drept, dotate cu toate utilitatile necesare, unde sa se poata caza personalul medical si auxiliar.

15:19 - Inca trei decese provocate de COVID-19 au fost confirmate marti in Romania, astfel ca bilantul ajunge la 72 de morti. Este vorba despre o femeie de 60 de ani din Ialomita, o femeie de 53 de ani din Hunedoara si un barbat de 65 de ani tot din Hunedoara.

15:14 - Senatorul PSD de Arad Mihai Fifor atrage atentia, intr-o postare pe Facebook, ca foarte multi oameni trec granita pe jos, prin punctul de trecere a frontierei Nadlac 1. "Inchidem Suceava, dar nu inchidem punctul de frontiera Nadlac 1 pentru cei care trec granita pe jos. Acestia continua sa vina si sa vina, si sa vina. Intra in oras, in magazine, in benzinarii. (...) Nimeni nu stie exact daca oamenii acestia sunt sau nu sunt pozitivi", afirma Fifor.

15:10 - Intr-o declaratie de presa, presedintele Klaus Iohannis le-a transmis un mesaj de incurajare sucevenilor, bagati in carantina prin OM 6 emisa luni seara, din cauza numarului mare de imbolnaviri. De asemenea, seful statului a asigurat cadrele medicale ca autoritatile isi fac treaba si le vor oferi echipamentele de protectie de care au atata nevoie.

Totodata, presedintele a reinnoit apelul adresat tuturor cetatenilor de a ramane in case si de a respecta toate masurile luate de autoritati.

15:03 - A fost confirmat primul caz de coronavirus in randul angajatilor Metrorex. Este vorba despre un barbat care este controlor de acces si care supraveghea aparatele de taxare.

15:01 - Spitalul Universitar din Bucuresti are personal si pacienti infectati cu coronavirus, au confirmat, pentru Mediafax, surse din cadrul unitatii sanitare. Cele mai multe cadre sanitare infectate sau suspecte de COVID-19 lucreaza pe Sectiile de cardiologie si chirurgie toracica.

14:56 - S-a depasit pragul de 800.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, la nivel global, conform worldometers. De asemenea, numarul deceselor se apropie rapid de 39.000.

14:50 - Teatrul National Bucuresti (TNB) anunta ca isi va modifica structura obisnuita a stagiunii, care presupunea inchiderea acesteia in lunile iulie si august, urmand ca, in acest an, in masura in care contextul epidemiologic o va permite, sa programeze spectacole pe toata perioada lunilor de vara, iunie-iulie si august.

14:48 - Multi dintre elefantii folositi in sectorul turistic din Thailanda risca sa ramana fara hrana, sa fie vanduti unor gradini zoologice sau exploatati pentru a transporta ilegal lemn, pe fondul scaderii dramatice a numarului de vizitatori in aceasta tara din cauza pandemiei de coronavirus.

14:47 - Un al doilea convoi militar cu materialele necesare ridicarii spitalului militar mobil a ajuns la Constanta si continua lucrarile de asamblare si montare a zonei de izolare si triaj, scrie News.ro.

14:45 - Dosar penal si la Pitesti, pentru fals in declaratii: o persoana a mintit in declaratia pe propria raspundere. Persoana respectiva a declarat in scris ca se deplaseaza in interes profesional, dar, de fapt, s-a dus in vizita la o persoana venita din strainatate si autoizolata la domiciliu, in contextul existentei unui risc de infectare cu COVID 19.

14:37 - Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer solicita modificarea legislatiei si implementarea unor solutii tehnice pentru ca pacientii oncologici sa isi poata continua tratamentul in contextul epidemiei de coronavirus.

Intr-un comunicat transmis marti, federatia solicita ca spitalele sa asigure un parcurs distinct, "un culoar verde" pentru pacientii care vin la tratament (testare, sali amenajate special pentru pacientii oncologici si alti pacienti cronici), precum si implementarea unui sistem de programare online.

14:25 - 7 asistente, doua ingrijitoare si un medic psihiatru au demisionat de la Spitalul de Psihiatrie si Neurologie Brasov in ultimele zile, a declarat, pentru Agerpres, managerul unitatii sanitare, dr. Nicusor Bigiu.

14:18 - Numarul oficial al contaminarilor cu noul coronavirus in Rusia a crescut vertiginos marti - la 2.337 -, cu 500 de cazuri fata de numarul de luni. Pana acum, 18 persoane au murit de coronavirus in Rusia.

14:00 - Presedintele indonezian Joko Widodo a declarat marti stare de urgenta nationala de sanatate publica din cauza pandemiei COVID-19 si a anuntat masuri de ajutorare a persoanelor cu venituri reduse.

Printre masurile respective figureaza extinderea ajutoarelor sociale, furnizarea de alimente pentru categoriile defavorizate si acordarea de discounturi la pretul energiei electrice.

13:58 - In incercarea de a-i incuraja pe indieni sa ramana in forma in timpul perioadei de 21 de zile de carantina, premierul Narendra Modi ofera cetatenilor Indiei ponturi despre yoga si inregistrari video in care exerseaza diverse posturi.

13:57 - O adolescenta in varsta de 12 ani a decedat in Belgia din cauza COVID-19, un caz extrem de rar, au anuntat marti autoritatile medicale belgiene, care au prezentat bilantul zilnic al pandemiei. Centrul national de criza al guvernului belgian a anuntat marti la pranz 876 de noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus, ceea ce aduce la 12.775 numarul persoanelor bolnave de COVID-19. Dintre noile cazuri, 467 provin din Flandra, 203 din Valonia si 189 din Bruxelles.

13:56 - Elevii din China sunt obligati sa poarte masti in clase, informeaza marti Xinhua in contextul in care scolile incep sa se redeschida dupa restrictiile impuse pentru combaterea epidemiei de COVID-19.

13:55 - Numarul deceselor provocate de noul coronavirus in Iran a ajuns la 2.898, cu 141 de decese in ultimele 24 de ore, a declarat marti purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Kianush Jahanpur.

13:54 - Opera din Sydney a anuntat trecerea in mediul digital in perioada pandemiei de coronavirus in care va prezenta spectacole online si ar putea difuza reprezentantii in direct, prin live-streaming.

13:52 - Asistentele medicale si infirmierele de la sectia ATI a Spitalului municipal din Orastie au revenit asupra deciziilor prin care si-au inaintat demisiile in bloc si s-au intors marti la serviciu, dupa ce, luni, au anuntat ca pleaca din unitatea medicala din cauza ca se tem de infectia cu noul coronavirus.

13:50 - Un studiu elaborat de universitati britanice pe baza datelor raspandirii COVID-19 in China estimeaza ca rata mortalitatii pentru aceasta boala este de 0,66%, daca se ia in calcul faptul ca o parte dintre infectii nu se confirma, si de 1,38% daca sunt analizate exclusiv cazurile confirmate.

13:48 - Numarul cazurilor de infectare cu noul coronavirus din Republica Ceha a depasit 3.000, in contextul in care aceasta tara din Europa Centrala a intensificat testarea pentru virus si mentine masuri stricte pentru a preveni raspandirea focarului.

13:44 - Un politist local din orasul Buzias, judetul Timis, dar si sotia acestuia, care lucreaza la Primaria din localitatea invecinata, Sacosu Turcesc, au fost confirmati cu coronavirus. Atat angajatii Politiei Locale, trei angajati ai Politiei nationale, cat si cei ai primariei se afla in izolare la domiciliu.

13:36 - Nelu Tataru, ministrul Sanatatii a aprobat Ordinul de ministru privind Planul de masuri pentru pregatirea spitalelor in contextul pandemiei.

Acesta reprezinta un document-cadru care instituie pasii ce trebuie urmati de managementul unitatilor sanitare si masurile pe care trebuie sa le implementeze pentru izolarea si tratamentul cazurilor COVID-pozitive.

De asemenea, ministrul a aprobat si Lista cu spitalele de suport pentru pacientii COVID - 19 pozitiv care necesita tratament si pentru patologii specifice (ex afectiuni cardiace, ortopedice, etc)

Astfel, au fost identificate si desemnate ca unitati suport un numar de 57 spitale/ sectii exterioare/corpuri de cladire, 44 maternitati, 60 spitale si centre pentru realizarea procedurilor de dializa din toate judetele tarii si Bucuresti.

13:30 - Printul William, al doilea in ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, este gata sa isi reia functia de pilot pe elicoptere sanitare, pentru a se implica mai mult in lupta cu pandemia de COVID-19, care a provocat o criza pe tot globul, potrivit publicatiei The Sun.

13:29 - Primarul Sectorului 4, Daniel Baluta, spune ca e nevoie de interventia autoritatilor pentru ca, de la publicarea Ordonantei militare numarul 4, prin care autoritatile locale sunt obligate sa monteze la scara blocurilor sisteme de distributie a dezinfectantilor, pretul acestor dispozitive s-a dublat.

13:28 - S-a deschis dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor si in cazul unui pacient cu coronavirus din Mehedinti care a fost plimbat cu trei echipaje de la Ambulanta. Sase angajati de la Salvare au fost testati si trimisi in izolare.

Politistii din Mehedinti s-au autosesizat si au inceput sa faca cercetari dupa ce in presa au aparut informatii ca un barbat din Mehedinti, diagnosticat in data de 28 martie cu COVID-19, a fost plimbat, in doua zile, cu trei echipaje de la Ambulanta, la doua spitale din Drobeta Turnu Severin, conform Mediafax.

13:25 - Pandemia noului coronavirus este "departe de a se fi terminat" in regiunea Asia-Pacific, iar masurile actuale in vederea opririi raspandirii virusului permit tarilor sa castige timp pentru a se pregati in vederea transmiterii locale de mare amploare, a avertizat marti un reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

13:17 - Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a declarat, marti, pentru Mediafax, ca daca situatia provocata de Covid-19 se va inrautati, slujba de Paste va putea fi urmarita doar la Trinitas TV, la radio sau pe paginile de Facebook ale unor parohii.

13:10 - Spania anunta cel mai negru bilant de pana acum: 849 de persoane au murit in ultimele 24 de ore. Recordul negativ anterior era de 838 de decese, raportate duminica.

Astfel, in Spania, numarul total al deceselor a ajuns la 8.189. Numarul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 94.417, cu 9.222 de cazuri noi doar in ultimele 24 de ore.

12:56 - Grupul de Comunicare Strategica anunta ca au fost inregistrate 293 noi cazuri de imbolnavire cu coronavirus.

Astfel, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate in total 2.245 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19.

La ATI, in acest moment, sunt internati 62 de pacienti, dintre care 36 in stare grava. Starea de sanatate a celorlalti pacienti este deocamdata stationara.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 220 au fost declarate vindecate si externate (81 la Bucuresti, 55 la Timis, 20 la Iasi, 16 la Caras-Severin, 11 la Constanta, 10 la Prahova, 7 la Dolj, 5 la Brasov, 4 la Cluj, 4 la Galati, 2 la Bihor, 1 la Braila, 1 la Mures, 1 la Neamt, 1 la Alba, 1 Arges).

12:54 - Ministerul Culturii si Guvernul Romaniei lanseaza campania de constientizare "Sunt doar un om". Obiectivul, conform unui comunicat remis Ziare.com, este atragerea atentiei asupra responsabilitatilor pe care trebuie sa le avem, fiecare dintre noi, in aceasta perioada.

12:47 - Politistii au deschis dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor, dupa ce medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta din Drobeta-Turnu Severin au refuzat internarea unui pacient confirmat cu coronavirus.

12:43 - Un prim deces din cauza noului coronavirus a fost inregistrat marti in Myanmar, a anuntat o purtatoare de cuvant a Guvernului, precizand ca este vorba despre un barbat in varsta de 69 de ani care avea cancer.

12:42 - Bilantul epidemiei de COVID-19 din Germania a crescut la 61.913 de cazuri de infectare si 583 de decese, a anuntat marti Institutul Robert Koch

12:37 - Inca un deces provocat de COVID-19 a fost confirmat in Romania, astfel ca bilantul mortilor ajunge la 69. Este vorba despre un barbat de 56 de ani din Suceava.

"Conform raportarii INSP, astazi a fost primit rezultatul pozitiv la testarea Covid 19 a unei persoane care a decedat la domiciliu din judetul Suceava.

Este vorba e un barbat de 56 ani, cunoscut cu afectiuni psihiatrice, care locuia singur. Decesul a fost constatat de catre personalul ambulantei in data de 26.03.2020. Probele au fost recoltate de catre serviciul de medicina legala in aceeasi data", anunta Grupul de Comunicare Strategica.

12:32 - Procurorii suceveni au deschis un dosar pentru zadarnicirea combaterii bolilor dupa ce un barbat de 79 de ani care fusese diagnosticat cu un Covid-19 si care urma sa fie externat de la Spitalul Judetean Suceava, avand o evolutie favorabila a bolii, nu a asteptat sa fie dus acasa cu o ambulanta speciala, ci a plecat cu un taxi.

12:27 - Guvernul mexican a instituit starea de urgenta sanitara si masuri mai stricte in lupta impotriva raspandirii noului coronavirus, dupa ce numarul contaminarilor a depasit pragul de 1.000, iar numarul deceselor a accelerat.

12:19 - Un protest a avut loc, azi dimineata, in curtea Spitalului din Dorohoi, cadrele medicale fiind nemultumite ca unitatea spitaliceasca urmeaza sa primeasca doar pacienti cu coronavirus, scrie Botosani News.

12:15 - Capacitatea de testare a COVID-19 a municipiului Timisoara a ajuns la sase aparate Real Time-PCR, care permit o medie de minimum 1.000 de testari zilnic, a anuntat, marti, pe pagina sa de Facebook, viceprimarul Dan Diaconu.

12:13 - Deputatii rusi urmeaza sa aprobe marti un proiect de lege ce prevede sanctiuni severe, de pana la cinci ani de inchisoare, pentru difuzarea de informatii false cu privire la noul tip de coronavirus.

12:12 - Campania condusa de Elton John, caruia i s-au alaturat mai multi artisti, a primit donatii de 8 milioane de dolari, pentru stoparea epidemiei de Covid-19 in Statele Unite si combaterea urmarilor acesteia.

12:11 - Bulgaria va majora nivelul imprumuturilor din acest an cu inca 4,2 miliarde de leva (2,36 miliarde de dolari), pentru a finanta asteptatul deficit fiscal, in conditiile in care ofera sprijin companiilor si angajatilor afectati de pandemia de coronavirus (COVID-19).

12:09 - Un medic de la Spitalul Judetean de Urgenta din Botosani, care a fost confirmat cu COVID-19, este urmarit penal pentru savarsirea infractiunii de zadarnicire a combaterii bolilor dupa ce a mers la serviciu, desi trebuia sa se afle in izolare la domiciliu.

12:06 - Majoritatea germanilor care se mai aventureaza afara din case, in pofida precautiei impuse de noul coronavirus, ies fara sa poarte masti, dar acestea sunt pe cale sa devina echipament obligatoriu de protectie pentru locuitorii din orasul Jena (est).

"Peste o saptamana, purtarea mastii care acopera gura si nasul va deveni obligatorie in magazine, transportul public si cladirile publice din Jena", au anuntat autoritatile din orasul cu 112.000 de locuitori.

12:05 - Un om de afaceri din Lunguletu, judetul Dambovita, ajutat de fratii sai si de prieteni, a dezinfectat strazile din toata comuna pe cheltuiala proprie. El vrea sa faca acest lucru saptamanal, scrie Mediafax.

12:04 - Ford Motor si General Electric vor produce 50.000 de ventilatoare in urmatoarele 100 de zile la o uzina din Michigan, iar apoi vor construi 30.000 in fiecare luna.

11:57 - TIR-urile care asteapta iesirea din tara prin PTF Giurgiu-Ruse formeaza o coada de aproximativ trei kilometri. Timpul de asteptare pentru efectuarea controlului, dar si pentru aplicarea masurilor de dezinfectie si verificarea declaratiilor pe proprie raspundere in contextul prevenirii pandemiei de COVID-19 este de 150 de minute.

11:55 - Guvernul statului Panama a inasprit luni masurile de carantina impotriva pandemiei de coronavirus: barbatii si femeile vor putea sa iasa din casa doar alternativ, in zile diferite ale saptamanii.

11:54 - Politia Capitalei confirma ca trei politisti de la Sectia 19 se afla in izolare, dupa ce au intrat in contact cu un lucrator dintr-o alta structura a MAI, care a fost confirmat pozitiv.

La sediul Sectiei 19 de Politie se efectueaza dezinfectie.

11:49 - Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului excluderea clara de la masurile de izolare/carantinare a conducatorilor autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 2,4 tone care realizeaza transporturi internationale, daca acestia nu prezinta simptome asociate noului coronavirus.

11:42 - China a anuntat marti ca examenul de bacalaureat va avea loc la inceputul lunii iulie, in loc de iunie, ca de obicei, punand astfel capat unor luni de incertitudine din cauza epidemiei de COVID-19.

11:35 - Intre timp, s-a confirmat si primul caz de coronavirus de la Spitalul CFR din Timisoara, de unde au demisionat azi 13 cadre medicale. De altfel, acesta a si fost motivul demisiilor.

11:29 - Trei politisti de la Sectia 19 din Capitala se afla in autoizolare, transmite Digi24. Unul dintre agentii de politie ar fi patrulat cu un jandarm infectat cu noul coronavirus.

11:24 - Politisti, jandarmi si militari asigura controlul in zece puncte fixe, dupa instituirea carantinei in municipiul Suceava, a anuntat, marti, prefectul Alexandru Moldovan.

El a spus ca, pentru verificarea si restrictionarea accesului in municipiul Suceava, au fost instituite puncte fixe pe DJ 178 centrul localitatii Mihoveni, DN 17 Trei Movile, DJ 209C Moara, DN 2 cu DJ 74C Cumparatura, DJ 208A Bosanci spre Luncusoara, DJ 290 Varatec, DN 29 Salcea, DN 2 Patrauti, DN 29A cu DJ 208D Adancata, DC 59 Fetesti.

11:14 - Un barbat de 70 de ani, din Apuseni, a fost confirmat cu COVID-19, acesta fiind cel de-al patrulea caz inregistrat in judetul Alba.

In acelasi timp, prima pacienta din Alba diagnosticata cu COVID-19, internata din 18 martie, a fost declarata vindecata.

11:12 - Numarul persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 in Polonia a ajuns la 2.132, in crestere cu 77 fata de ziua anterioara, a anuntat marti Ministerul Sanatatii polonez.

11:11 - Peste 1.400 de decese provocate de COVID-19 au fost inregistrate in Regatul Unit, a anuntat Ministerul britanic al Sanatatii.

11:05 - Cel putin sase membri ai Congresului SUA au anuntat ca au contractat noul coronavirus si alti peste 30 s-au autoizolat in speranta de a limita raspandirea acestuia.

11:00 - Dosarul imbolnavirilor si deceselor din Suceava a fost declinat de la Parchetul de pe langa Judecatoria Suceava, Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava, au declarat, pentru Mediafax, oficialii parchetului.

10:55 - Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti subliniaza, intr-un comunicat de presa transmis marti, ca personalul medical nu trebuie amenintat cu implicatii "posibil" penale, adaugand ca "moralul acestuia" este "oricum afectat major" de situatia actuala.

10:42 - Aproximativ 200 de persoane fizice si zeci de societati comerciale au donat in ultimele zile pentru Spitalul Judetean de Urgenta "Sfantul Pantelimon" Focsani, ca urmare a apelului facut de medicii unitatii pentru achizitia de echipamente si materiale de protectie.

10:40 - Compania British Airways a anuntat ca a oprit temporar zborurile de pe aeroportul londonez Gatwick, cel de-al doilea aeroport britanic ca trafic de pasageri, din cauza coronavirusului.

10:37 - Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anuntat, marti, ca o firma de mobila din Maramures a inceput deja sa produca primele 150 de mii de masti, iar compania Romarm isi va adapta si ea productia si va face din 15 aprilie 500 de mii de masti pentru populatie si 150 de mii de masti pentru spitale, zilnic.

10:29 - Inca trei decese cauzate de coronavirus au fost inregistrate in tara noastra, bilantul ajunge la 68 de morti. Este vorba despre o femeie de 73 de ani din Suceava, un barbat de 69 de ani din Iasi si o femeie de 81 de ani din Mehedinti.

10:22 - "Ramaneti acasa, ramaneti in siguranta": Marea Piramida de la Giza a servit luni seara drept ecran de proiectie pentru un mesaj dedicat luptei impotriva noului coronavirus.

10:20 - Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Sibiu va avea doua aparate de testare pentru COVID-19, primul fiind deja cumparat, nefiind inca efectuate teste, informeaza, marti, un comunicat de presa al Consiliului Judetean (CJ).

10:09 - Ministrul de Externe spaniol, Arancha Gonzalez, a propus cresterea bugetului UE pentru a putea reduce efectele crizei cauzate de epidemia COVID-19.

10:01 - Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare a devenit, oficial, centru de testare pentru coronavirus, primele teste urmand sa fie efectuate in aceasta saptamana, potrivit unei informari a Consiliului Judetean.

09:54 - Potrivit unor surse citate de News Brasov, Primaria Bran este in carantina, dupa ce viceprimarul cu atributii de primar, Nila Nicolae, ar fi fost depistat pozitiv cu coronavirus.

09:45 - 10 asistente si 3 infirmiere au demisionat de la Spitalul CFR Timisoara, care a fost desemnat sa fie in linia a doua de interventie si sa preia cazuri de coronavirus dupa ce spitalul de boli infectioase "Victor Babes" se va umple.

Managerul spitalului, Ciprian Olaru, a confirmat informatia pentru PRESSALERT.ro, declarand "sunt mai mult de patru persoane. Cred ca sunt aproximativ zece asistente si infirmiere. Nu stiu exact, pentru ca este o dinamica foarte mare. Sunt convins ca au invocat si lipsa materialelor de protectie.

Este o oarecare stare influentata de COVID 19 - teama si anxietate. Este un cumul de factori. Din punct de vedere uman, pot sa inteleg teama lor, au in familii persoane in varsta, nu vor sa-i infecteze. Din punct de vedere profesional, cred ca este foarte important sa ramanem alaturi de cetateni. Poate ca si aici, la calitatea umana, sunt anumite scapari. Conform procedurii, trebuie sa comunicam DSP Timis, care trebuie sa asigure personal pentru functionare prin transferuri din alte parti".

09:31 - Tenorul spaniol Placido Domingo a fost externat din spitalul din Acapulco, unde a fost internat dupa ce a suferit complicatii asociate COVID-19.

"Sunt acasa, ma simt bine. Din fericire, cand au aparut primele simptome ma aflam, ca intotdeauna, sub supraveghere medicala din cauza varstei mele si a celorlalte boli de care sufar. Prin urmare, a fost suspectata imediat o infectare cu COVID-19 si acest lucru m-a ajutat foarte mult", a spus cantaretul de opera, in varsta de 79 de ani.

09:26 - Guvernul spaniol elaboreaza un pachet de 700 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe chiriasii privati sa treaca de criza provocata de pandemia de coronavirus (COVID-19) si probabil va suspenda timp de cateva luni evacuarile si platile chiriilor, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

09:22 - CFR Calatori va emite tichete de calatorie pentru orasul Suceava si zona limitrofa doar pentru persoanele la care face referire articolul 3 din Ordonanta Militara nr. 6, dupa instituirea carantinei, insa momentan niciun tren nu a fost anulat.

09:15 - Guvernul israelian a prezentat un pachet economic de 80 de miliarde de sekeli (22 miliarde dolari), pentru atenuarea impactului epidemiei de coronavirus, iar ministrul de Finante Moshe Kahlon a afirmat ca se asteapta la reluarea treptata a activitatilor economice pe parcursul lunii viitoare.

08:57 - Gigantul farmaceutic Johnson & Johnson intentioneaza sa inceapa testarea pe oameni a vaccinului sau experimental anticoronavirus pana in luna septembrie si sa-l faca disponibil pentru utilizarea de urgenta la inceputul lui 2021.

S-a angajat, de asemenea, sa investeasca peste 1 miliard de dolari, impreuna cu Agentia americana Biomedicala de Cercetare si Dezvoltare Avansata (BARDA), pentru co-finantarea cercetarilor in vederea producerii unui vaccin.

08:51 - Presedintele Klaus Iohannis se intalneste, de la ora 13:00, cu premierul Ludovic Orban, si ministrii Marcel Vela, Nelu Tataru, Violeta Alexandru si cu seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, pentru a discuta despre gestionarea epidemiei COVID-19.

08:45 - China continentala a raportat, marti, o crestere a noilor cazuri confirmate, dupa 4 zile de scadere, din cauza cresterii numarului infectarilor la persoanele sosite din strainatate. China inregistra 48 de noi cazuri (toate importante), fata de 31 in ziua anterioara.

08:38 - Ford Motor a anuntat ca va produce 50.000 de ventilatoare medicale in urmatoarele 100 de zile, la o fabrica din Michigan, in colaborare cu divizia medicala a grupului General Electric. Ulterior, cele doua companii vor fabrica 30.000 de ventilatoare medicale pe luna.

08:23 - Departamentele de politie din Statele Unite au confirmat 1.012 cazuri de COVID-19 in randul ofiterilor si personalului lor civil, in lipsa echipamentelor de protectie, potrivit unui sondaj si unei analize Reuters bazata pe comunicatele publice ale departamentelor.

08:16 - Statele Unite vor trimite Italiei echipamente medicale in valoare de 100 de milioane de dolari, a anuntat presedintele Donald Trump.

Donald Trump a mai informat ca peste 1 milion de americani au fost testati si ca SUA au inceput achizitionarea din strainatate de echipamente de protectie.

08:07 - Numarul deceselor in SUA a ajuns la 3.008, in timp ce bilantul imbolnavirilor a atins 163.429 (cel mai mare numar de cazuri confirmate la nivel mondial), conform datelor furnizate de universitatea Johns Hopkins.

07:55 - Pragul de 3.000 de morti in spitale (3.024) a fost depasit in Franta, unde in ultimele 24 de ore s-au inregistrat 418 decese, cea mai mare crestere de la o zi la alta de la inceputul epidemiei COVID-19, conform bilantului oficial dat publicitatii.

07:43 - Un barbat aflat in autoizolare s-a ranit singur si a ajuns la spitalul din Harsova (Constanta), unde a amenintat, a jignit si a scuipat cadrele medicale care interveneau pentru a-i salva viata.

07:38 - Romania are aproape la fel de multe cazuri de infectare cu coronavirus cat toti cei cinci vecini la un loc si mai multi morti decat in toate cele cinci state, adunat. De asemenea, orasul Suceava are mai multe cazuri decat tari cu zeci de morti. Iata statisticile.

07:26 - Infectiile cu coronavirus s-au raspandit atat de repede incat aproape toate tarile lumii au inregistrat cazuri. Exista insa si cateva exceptii, unde virusul nu a ajuns inca: 21 de tari din Africa si Asia, sau microstate din Oceanul Pacific.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#coronavirus LIVE morti Romania , #coronavirus