Alianta Pacientilor Cronici trage un semnal de alarma: Situatia e crancena. Ne-au condamnat la moarte! Interviu

Joi, 09 Aprilie 2020, ora 08:48
10056 citiri
Alianta Pacientilor Cronici trage un semnal de alarma: Situatia e crancena. Ne-au condamnat la moarte! Interviu
Foto: Arhiva Pixabay

Pacientii cronici din Romania, bolnavii de cancer sau cei care au suferit un transplant, sunt bulversati si chiar panicati de ordinele semnate de Raed Arafat si prin care se introduc restrictii in spitale fara sa li se spuna clar cum se vor putea descurca in continuare. "Situatia e crancena", spune Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania.

Un prim semnal de alarma a fost lansat luni de medicul Bogdan Tanase, care a atras atentia ca ordinul semnat in luna martie referitor la operatiile si tratamentele care nu sunt urgente a expirat fara ca autoritatile sa spuna clar ce urmeaza.

Imediat ce presedintele Iohannis a anuntat ca, de saptamana viitoare, starea de urgenta va fi prelungita cu inca o luna, in presa a aparut Ordinul nr. 74553 din 07.04.2020, semnat de "comandantul actiunii", secretarul de stat Raed Arafat, seful DSU, si avizat de ministrul de Interne, Marcel Vela, si de ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.

Prin acest nou ordin restrictiile referitoare la internarile si interventiile chirurgicale non-urgente au devenit obligatorii atat in spitalele publice, cat si in spitalele private.

Citeste aici:

Decizia a starnit si mai multa ingrijorare in randul bolnavilor cronici si al medicilor care se ocupa de acestia, nefiind deloc clar cine, cum si cand defineste "urgenta".

"Daca bunica are hipertensiune arteriala si tulburari grave ale ritmului cardiac, este asta o urgenta? Sau asteptam sa se ajunga la un atac vascular cerebral sau la insuficienta cardiaca? (...) Dar daca este vorba despre un om cu schizofrenie? Se mai duce sau nu sa isi ia reteta si tratament? (...) Este nevoie de ghiduri de conduita terapeutica pentru fiecare categorie de patologii. Pentru medici si pentru pacienti!", a scris pe Facebook fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu.

Pentru ca decizia lui Raed Arafat a starnit o explozie de reactii si de intrebari, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a explicat pentru Libertatea ca "se va reface ordinul ca el sa prevada clar ca totul se face, de la caz la caz, prin evaluarea medicului".

Un exemplu clar de inadecvare este cel al intreruperilor de sarcina. "Acesta e un drept care nu poate fi confiscat de catre stat. Daca femeia vine la 10 saptamani, nu mai poti reprograma intreruperea voluntara dupa terminarea starii de urgenta, caci ai depasi perioada legala la care se fac intreruperile voluntare de sarcina", a explicat pentru Libertatea medicul Radu Vladareanu, presedintele Societatii Romane de Obstetrica si Ginecologie.

Miercuri, "avand in vedere numeroasele solicitari ale pacientilor si cadrelor medicale referitoare la aplicarea art. 1" din ordinul citat anterior, DSU a facut cateva precizari suplimentare, mentionand, printre altele, ca interdictiile "nu sunt aplicabile in mod absolut si automat, ci pe baza analizei medicului curant de specialitate" si, mai ales, ca articolul in cauza "nu se aplica pacientelor insarcinate sau persoanelor care necesita tratament oncologic si care au nevoie de controale periodice ambulatorii obligatorii pentru monitorizare si investigatii".

Citeste mai multe pe pagina DSU:

Cu sau fara ordinul de marti seara, situatia bolnavilor cronici si a pacientilor oncologici este extrem de grea in aceasta perioada, din foarte multe motive, si nici nu se intrevede vreo imbunatatire prea curand.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania si presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, vorbeste deschis despre marile dificultati ale acestora, despre lipsa de proceduri si de coordonare a autoritatilor, propunand adoptarea unor masuri urgente si exprimandu-si increderea ca presedintele Iohannis va face ceva in acest sens.

Spuneti-ne care sunt in acest moment problemele bolnavilor pe care ii reprezentati si a caror stare de sanatate s-ar putea inrautati, nu neaparat imediat, ci pe termen lung, din cauza ca sunt privati de unele medicamente sau chiar interventii chirugicale. Este sanatatea lor pusa in pericol?

Cu siguranta! De exemplu, daca operati astazi o tumora la oricare pacient, fixata oriunde in corpul pacientului, este OK, dar daca o operati peste doua luni (deja am avut primele amanari acum trei saptamani), atunci deja acea tumora e in metastaza si viata pacientului este clar compromisa. Cine raspunde pentru acest lucru, Raed Arafat? Ce scurta-i memoria colectiva... Am uitat de Colectiv, moment gestionat tot de acest domn.

Nu se poate asa ceva! Pacientii nostri sunt bulversati, sunt panicati de aceste ordine.

Doctorii nostri sunt deschisi, ne asteapta. Singura lor pretentie este sa aiba echipamente de protectie, pentru pacienti si pentru ei. Si, daca se poate, cand se poate (fiindca nici ei nu au fost testati!), sa fie testati pentru COVID-19 pacientii, cel putin cei oncologici, care au un risc de 4-5 ori mai mare decat un om sanatos sa se infecteze cu COVID-19.

Dar, daca Raed Arafat da asemenea ordine pentru viata noastra, se ascunde dupa COVID (si tot Ministerul Sanatatii si tot comandamentul asta), pacientii cronici din Romania (hepatite, diabet, boli autoimune, transplantati si asa mai departe), care sunt peste 3,5 milioane, sufera cumplit.

Nu isi gasesc medicamente si isi simt viata amenintata prin aceste ordine, pentru ca intreruperea tratamentelor clar reprezinta un risc major pentru ei.

Mai mult, negasirea tratamentelor ii obliga sa mearga de la o farmacie la alta, riscand sa se infecteze, iar asta este inca o problema majora.

Situatia este crancena in randul pacientilor cronici! M-am cam saturat de prostiile acestui domn Raed Arafat. Nu ii contesta nimeni meritele de a fi facut SMURD, dar limiteaza-te domnule la SMURD, nu hotari pentru toti!

Iar Ministerul Sanatatii tace si domnul ministru e in campanie, se plimba prin tara, in loc sa faca politici clare de sanatate publica, proceduri in caz de pandemie. Dumnealui se plimba de parca nu are Corp de Control, nu are Directii de Sanatate Publica in minister, nu are atatea directii si secretari de stat pe care i-ar putea trimite. Ce face dl ministru? Face campanie electorala?

Ati fost consultati, in calitate de reprezentanti ai pacientilor de atatia si atatia ani, inainte sa se semneze aceste ordine? Ati fost tratati ca partener de dialog, mai ales in aceasta situatie de criza?

Nu, nu, da' de unde? "Va place varza? Nu ne place! O sa mancati!", cam asa ni s-a servit si aceasta ordonanta. Nu se poate asa ceva! Eu am combatut si combat in continuare aceasta hotarare.

De exemplu, pacientilor nostri li se interzice migrarea, iar multi se tratau de cancer in institute. Din judetul de domiciliu nu li se mai da voie sa mearga, sa migreze (doar foarte greu).

Iar bolnavul ajunge la institut si acolo i se elibereaza reteta. Caut-o! Nu o gasesti... Dar reteta nu o poti lua din judetul tau, pentru ca este eliberata de institutul din Cluj, Iasi, Bucuresti sau Timisoara, sa zicem, iar tu locuiesti in Botosani sau in Salaj.

E o anomalie si noi am cerut sa se revizuiasca si acest lucru, cel putin pe perioada situatiei de urgenta, cand poti lua o asemenea atitudine, prin ordin al presedintelui Casei de Asigurari sau al ministrului. E simplu, pentru ca e o situatie de urgenta, dupa care poti reveni la starea initiala.

Nu s-a dorit acest lucru.

Ne-am mai oferit voluntar sa facem home-delivery pentru cei care nu pot sa se deplaseze sau nu stiu sau nu au acces la online. Nu ni s-a dat voie, nu accepta asa ceva.

Iar medicamentele noastre nu le gasim, cu toate ca pe site-ul Ministerului Sanatatii, daca o sa cautati, sunt toate acolo. "Avem si de aia, si de aia, si de aia". Dar in teritoriu nu se gasesc aceste medicamente! Oare nu asteapta distribuitorii ridicarea embargoului privind exportul paralel, ca sa se imbogateasca imediat? Ba da. Si acum fac presiuni sa se ridice embargoul privind interzicerea exportului paralel pe timp de 6 luni, distribuitorii europeni si cei locali, nationali. (...)

Politica noastra de a avea cel mai mic pret din Europa e o politica paguboasa, pentru ca ne-a lasat fara medicamente.

Ne-au condamnat la moarte.

Am primit la redactie semnale de la cititori cu privire la lipsa din farmacii a unor medicamente esentiale pentru ei, cum ar fi Plaquenil sau Euthyrox. Stiti cumva de ce se intampla asta?

Pentru ca isi fac stocuri distribuitorii. Producatorul Merck KGaA a adus Euthyrox. Si nu se gaseste. Producatorul mi-a confirmat ca Euthyrox-ul este in tara. Unde este?! Ca nu il aduce producatorul, il aduc distribuitorii. Dar mi-au confirmat ca Euthyrox-ul exista in toate formele - 25,50,100 mcg (interviul a fost acordat miercuri dimineata - n.red.).

Cum vi se pare faptul ca deciziile autoritatilor se refera in buna parte doar la introducerea de restrictii? Ar fi putut fi luate si alte masuri: organizatorice, recomandari, ghiduri de bune practici? De exemplu, in spitale sa se organizeze circuite speciale separate, asa cum se face in alte state europene, pentru bolnavii obisnuiti si pentru cei cu COVID-19?

Exact. Si noi am spus: De ce inchizi tu spitalele, cand poti face niste culoare verzi, niste proceduri? Pacientul intra pe o usa, iese pe alta, nu pe cea pe care a intrat, iar partea de COVID sa aiba culoar separat. Lucrurile pot fi foarte clar si usor facute. (...) Este o bataie de joc de nedescris si in spitale, pentru ca nu au ce le trebuie, ati vazut declaratiile pacientilor pe care i-a ajutat Dumnezeu si si-au revenit.

Iata un exemplu de organizare la un spital din Bruxelles:

Militarizarea spitalelor credeti ca va avea efectul scontat?

Conduceri militare? Tot respectul pentru armata romana si pentru profesionistii ei, dar tu, ca ministru al Sanatatii, nu poti sa iti gestionezi "curtea"?! Lipeste-o la Ministerul Apararii si atunci am rezolvat problema in toata tara.

De ce totul se face politic, si pe vremea PSD, si acum?

Afla mai multe despre:

Catre cine va indreptati sperantele in acest moment? Aveti vreo asteptare de la dl presedinte Iohannis?

(...) E singurul care mai poate sa faca ceva. Pregatesc acum o scrisoare deschisa privind home-delivery, ca sa ducem medicamente pacientilor, daca ii gasim acasa, ca sa nu moara cu zile si sa nu imprastie COVID-19, fiind vehicule de transport al bolii (si cu un sistem imunitar scazut). Poate poate dl Iohannis sa ia atitudine, dar noi nu suntem de acord cu ce se intampla acum. Nu stie stanga ce face dreapta.

Ce mesaj le transmiteti bolnavilor pe care ii reprezentati?

Unde e vorba doar de tratament punctual, am vorbit cu doctorii, cu institutele, si pacientii sunt primiti. Problema e sa ajunga acolo pe declaratie pe proprie raspundere si noi incercam sa facem rost de echipamente de protectie, sa ne protejam atat pacientii, cat si doctorii.

Pe de alta parte, controalele pe buna dreptate trebuie amanate, pentru ca ele pot fi amanate. Dar tratamentele si interventiile chirugicale trebuie facute, fara doar si poate.

Citeste si Omul sfinteste locul: Cum a reusit Aiudul sa aiba zero imbolnaviri cu COVID-19 si judetul Alba doar 9 cazuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ordin Arafat interdictie spitale operatii, #bolnavi cronici restrictii tratament coronavirus , #coronavirus
Comentarii