Atentie: Mastile si manusile sunt gunoi menajer, asa ca NU le aruncati la reciclabile!

Duminica, 10 Mai 2020, ora 14:49
7405 citiri
Atentie: Mastile si manusile sunt gunoi menajer, asa ca NU le aruncati la reciclabile!
Foto: Arhiva Pixabay.com

Firmele de salubritate ne avertizeaza pe mai multe voci ca mastile, manusile si celelalte maeriale de protectie impotriva COVID-19 nu sunt produse reciclabile, ci trebuie aruncate dupa utilizare in tomberoanele cu gunoi menajer, pentru a nu infecta alte persoane.

Un astfel de anunt a fost facut de firma bucuresteana Urban S.A., care se ocupa cu managementul deseurilor.

"Mastile pentru fata, manusile si orice alte PPE nu sunt reciclabile. La statia de sortare tot gasim asemenea deseuri amestecate in fractia reciclabila. Suntem nevoiti sa le redirectionam catre incinerare sau depozitare.

O veste proasta pentru calitatea reciclarii, dar mai important este ca ar putea prezenta un risc pentru sanatatea echipajelor de colectare si a persoanelor care lucreaza in centrele de sortare si procesare.

Va rugam, puneti-va mastile de fata si manusile utilizate in pubela pentru fractia umeda si numai ACASA, nu utilizati cosurile pentru deseuri stradale", subliniaza Urban S.A. intr-o postare pe Facebook.

Anterior, un mesaj similar a fost transmis si de Asociatia ADI Eco Sibiu, care a cerut locuitorilor orasului sa arunce mastile de protectie sau manusile folosite numai in pubela pentru gunoi menajer.

"Facem apel la populatia care nu se afla in izolare la domiciliu sau in carantina si care utilizeaza in scop preventiv masti de protectie pentru fata si manusi, sa NU procedeze la aruncarea acestora in recipientii destinati colectarii separate a deseurilor reciclabile de platic/metal sau hartie/carton.

Deseurile reciclabile ajung in statiile de sortare, unde sunt separate pe categorii de catre lucratori, manual, astfel ca riscul la care sunt expusi este foarte mare. Daca o singura masca sau o manusa sunt contaminate, se poate declansa un intreg lant de imbolnaviri", a declarat Claudia Iordanescu, director executiv al ADI ECO, citata de Ora de Sibiu.

De asemenea, pe site-ul Spitalului Militar Central din Capitala este preluat un text in care suntem atentionati explicit: " Mastile de unica folosinta trebuiesc aruncate dupa o singura utilizare. Odata scoase de pe fata mastile trebuie introduse intr-o punga de plastic, care trebuie sa fie apoi securizata printr-o inchidere corespunzatoare. Punga securizata poate fi pusa in gunoiul menajer".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#masti manusi gunoi menajer, #unde aruncam mastile manusile coronavirus , #coronavirus