Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cainii pot sa detecteze persoanele infectate cu COVID-19. Explicatia oamenilor de stiinta

Joi, 03 Decembrie 2020, ora 05:44
4348 citiri

Caninii par sa detecteze infectiile cu coronavirus cu o precizie remarcabila, insa cercetatorii de stiinta spun ca sunt necesare studii la o scara mult larga inainte ca aceasta abordarea sa fie extinsa.

Nature explica intr-un articol cum in intreaga lume, caninii sunt instruiti pentru a detecta mirosul persoanelor infectate cu COVID-19.

Antrenorii de caini pretind rezultate extraordinare - in unele cazuri, ei spun ca patrupedele pot detecta virusul cu o precizie aproape perfecta. Oamenii de stiinta implicati in aceste studii spun despre canini ca acestia ar putea ajuta la controlul pandemiei, deoarece pot examina sute de oameni pe ora in locuri aglomerate, cum ar fi aeroporturile sau stadioanele sportive, iar costurile sunt mult mai mici decat metodele de testare conventionale, cum ar fi tehnica de amplificare a ARN-ului PCR.

Cercetatorii care lucreaza la teste virale mai conventionale spun ca rezultatele initiale ale grupurilor de caini sunt interesante si se arata promitatoare, iar unii se intreaba daca acest proces poate fi extins la un nivel care ar permite animalelor sa aiba un impact semnificativ.

Grupurile care lucreaza cu animalele au organizat un atelier online numit Echipa Internationala K9, pentru a impartasi rezultatele preliminare din experimente si pentru a-si imbunatati modul in care isi coordoneaza cercetarea.

"Nimeni nu spune ca poate inlocui o masina PCR, dar ar putea fi foarte promitatoare", spune neurologul veterinar Holger Volk de la Universitatea de Medicina Veterinara Hanovra din Germania, care antreneaza si studiaza cainii care adulmeca COVID.

Mirosul

Oamenii au profitat de simtul olfactiv superior al caninilor de zeci de ani. Nasul cainilor poarta 300 de milioane de receptori de miros, comparativ cu 5 milioane sau 6 milioane la oameni. Acest lucru le permite sa detecteze mici concentratii de miros pe care oamenii nu le pot detecta. Cainii dresati sunt deja o prezenta familiara in aeroporturi, unde detecteaza arme de foc, explozivi si droguri.

Oamenii de stiinta au instruit cainii pentru a detecta unele tipuri de cancer si malarie, dar animalele nu sunt utilizate in mod obisnuit in acest scop. Cercetatorii nu stiu sigur ce miros cainii, dar multi suspecteaza ca aceste boli determina corpul uman sa elibereze un model distinct de compusi organici volatili (COV). Aceste molecule se evapora usor si creaza un miros pe care cainii il pot detecta.

Multi oameni de stiinta cu caini dresati si-au indreptat atentia asupra COVID-19 la inceputul pandemiei. Ei si-au antrenat caninii sa miroasa probele, cel mai adesea de transpiratie, in recipiente sterile si sa stea cu laba pe podea atunci cand detecteaza semne de infectie.

Studiile efectuate pe aeroporturile din Emiratele Arabe Unite, Finlanda si Liban folosesc caini pentru a detecta COVID-19 in probele de sudoare de la pasageri; acestea sunt apoi verificate in comparatie cu testele conventionale. Conform datelor prezentate la sedinta K9, cainii din Finlanda si Liban au identificat cazuri cu cateva zile inainte ca testele conventionale sa depisteze virusul, sugerand ca pot detecta infectia inainte ca simptomele sa inceapa.

Riad Sarkis, chirurg si cercetator la Universitatea Saint Joseph din Beirut, face parte dintr-un proiect franco-libanez care a antrenat 18 caini. Sarkis a folosit cei mai buni doi interpreti pentru proba aeroportului din Liban. Cainii au examinat 1.680 de pasageri si au gasit 158 de cazuri COVID-19 care au fost confirmate prin teste PCR.

Animalele au identificat corect rezultatele negative cu o precizie de 100% si au detectat corect 92% din cazurile pozitive, conform rezultatelor nepublicate. "Acest lucru este foarte precis, fezabil, ieftin si reproductibil", spune Sarkis, care a fost abordat cu privire la utilizarea cainilor in scoli, banci si inchisori si lucreaza cu un centru comercial pentru a oferi teste COVID-19 folosind animalele.

Doi câini periculoși care erau lăsați liberi prin Mehedinți au fost prinși de jandarmi și duși la un adăpost FOTO
Doi câini periculoși care erau lăsați liberi prin Mehedinți au fost prinși de jandarmi și duși la un adăpost FOTO
Inspectoratul de Jandarmi Mehedinţi a anunțat că doi câini din rasa Cane Corso, consideraţi a fi periculoşi, au fost prinşi de jandarmii din Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, ei...
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
#caini, #infectie, #coronavirus, #Cercetatori, #stiinta , #coronavirus
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Cu cât se vinde unu'?