Cat de mult i-a afectat pe romani pandemia de coronavirus. Sociolog: "Cel mai mult au avut de suferit bolnavii cronici"

Luni, 17 August 2020, ora 00:02
4206 citiri
Cat de mult i-a afectat pe romani pandemia de coronavirus. Sociolog: "Cel mai mult au avut de suferit bolnavii cronici"
Foto: Pixabay.com

Au trecut aproape sase luni de cand pe teritoriul Romaniei a fost confirmat primul caz de COVID-19. Autoritatile incearca sa stopeze raspandirea coronavirusului, insa masurile par sa nu aiba succesul scontat. Iar specialistii spun ca singurii care au avut de suferit au fost bolnavii cronici.

Primul caz de coronavirus in Romania a fost anuntat la 26 februarie 2020 si era vorba despre un tanar de 20 de ani din Gorj. S-a vindecat intre timp. Acesta intrase in contact cu un om de afaceri italian, confirmat ulterior cu aceasta boala.

De atunci, Romania a trecut printr-o luna de stare de urgenta (pe 16 martie, cand erau 168 de cazuri) si patru luni de stare de alerta. Iar autoritatile au decis, vineri, 14 august, prelungirea starii de alerta cu inca 30 de zile. Au fost puse restrictii, unele localitati au intrat in carantina, apoi autoritatile au ridicat o parte din masurile restrictive.

Cum au fost afectati romanii in pandemie

Dupa ce s-a decis instituirea starii de urgenta, romanii au vazut ca nu se mai pot deplasa cand si cum vor si ca vor trebui sa respecte reguli stricte, altfel vor fi amendati. Timp de o luna, oamenii mai puteau iesi din case doar in conditii speciale si doar cu adeverinta de la serviciu ori declaratie pe proprie raspundere.

"Romanii au fost afectati doar in starea de urgenta. Starea de alerta nu a mai presupus ingradiri asa mari, iar oamenii au putut circula cum au dorit. Se vede in traficul de pe strada, care este la fel cu cel de dinainte de starea de urgenta, oamenii merg la fel de mult la cumparaturi in supermarketuri. Cu masti, desigur. Aglomeratiile din statiunile de la mare si munte sunt aceleasi.

Singurii care au avut de suferit in toata aceasta pandemie au fost bolnavii cronici. Pentru ei, ministrul Sanatatii inca nu a gasit o solutie", a explicat sociologul Vladimir Ionas, pentru Ziare.com.

Romanii au plecat in vacante

Cand se credea ca epidemia este tinuta sub control, numarul cazurilor noi la 24 de ore a crescut alarmant. Romanii au plecat in vacanta, nu au mai respectat regulile de distantare sociala, insa a crescut si numarul de teste. Astfel, in ultimele saptamani au fost rapotate peste 1.000 de cazuri zilnic. Si numarul deceselor a crescut foarte mult.

Sociologul a mai spus ca "desi in starea de urgenta romanii sustineau ca nu vor mai merge in concediu in statiuni si se vor axa mai mult pe agroturism, acum vedem ca sunt multi cei care merg in statiunile de la mare si de la munte, sau pleaca in concedii in strainatate"

De altfel, autoritatile confirma ca o mare parte din numarul de infectii sunt urmare a acestor concedii facute fara distantare sociala si fara sa tina cont de regulile de prevenire a raspandirii coronavirusului.

Astfel, de la cateva pe zi, in primele luni, in prezent se vorbeste de zeci de morti la fiecare 24 de ore. Mai grav este ca la sectiile de Terapie Intensiva, numarul pacientilor cu forme grave de COVID-19 este de ordinul sutelor.

Primul deces a fost raportat in data de 22 martie, aproape la o luna de la depistarea primului caz. Era vorba de un barbat de 67 de ani confirmat cu COVID-19 in data de 18 martie. In aceeasi zi au mai fost confirmate inca doua decese.

Cum a ajuns Suceava, primul oras in carantina totala, Lombardia Romaniei

Pe 1 aprilie, Suceava intra in carantina totala, dupa ce inregistrase 31 de decese provocate de coronavirus (multe dintre victime confirmate cu virusul chiar si la zile intregi dupa deces) si peste 638 de imbolnaviri. In doar noua zile de la primul deces de coronavirus din Suceava, orasul s-a transformat in Lombardia Romaniei.

Ministrul Nelu Tataru a spus ca in Suceava a fost un conglomerat de greseli. Infectia a cuprins majoritatea cadrelor medicale.

Managerul celui mai mare spital din judet ar fi invocat un ordin de ministru si a chemat la serviciu tot personalul medical, chiar daca unii se aflau in izolare sau daca erau confirmati cu coronavirus.

Nelu Tataru a schimbat conducerea unitatii medicale. Pe 3 aprilie 2020, spitalul a intrat sub comanda unei echipe formata din patru ofiteri MApN: col. medic Daniel Ionut Derioiu - manager, lt-col. medic Dinu Chioralia - director medical, lt-col. Cristian Mihoci - ofiter de stat major si mr. Bebi Lupascu - ofiter de logistica.

La cateva zile dupa ce Suceava a fost inchisa, orasul Tandarei devenea al doilea oras din tara intrat in carantina.

Au aparut apoi informatii cu persoane cunoscute care s-au infectat cu noul coronavirus.

Spitalul Gerota, in Carantina

Si in Bucuresti au inceput sa apara problemele. Pe 11 martie, secretarii de stat Raed Arafat si Nelu Tataru (actual ministru al Sanatatii) anuntau, ca intreg Spitalul Dimitrie Gerota din Bucuresti intra in carantina, dupa ce acolo s-a tratat pacientul de 60 de ani, fost sef in Politie, depistat cu coronavirus, dar care mintise in legatura cu calatoriile pe care le facuse in ultima perioada si a infectat cel putin alte 6 persoane.

Apoi au urmat si alte spitale din alte judete. Au aparut focare de infectii in caminele de batrani.

Lumea a inceput sa creada in teoriile conspiratiei, alimentate si de declaratiile contradictorii ale autoritatilor.

"Mesajele nu sunt transmise corect catre populatie. Chiar si ministrul Sanatatii a declarat acum mai multe luni ca masca trebuie folosita de persoanele bolnave. Apoi a revenit si a spus ca toata lumea trebuie sa poarte masca.

Mai mult, faptul ca a anuntat ca se mai acorda o ora in plus la terase. Pai, cum sa perceapa oamenii ca pana acum se infectau dupa ora 23.00, iar acum este periculos dupa ora 24.00", a mai spus sociologul.

Acesta a subliniat ca este important sa fie gasita o persoana credibila care sa transmita corect mesaje catre populatie si sa explice toate aceste masuri.

Ce mesaje ar trebui sa transmita autoritatile pentru ca romanii sa respecte regulile pentru prevenirea raspandirii COVID-19. "Ciobanul din Miorita nu facea nimic ca sa se apere"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#coronavirus Romania, #cum a evoulat pandemia, #sase luni de coronavirus , #coronavirus