Cum este viata unui pacient vindecat de COVID-19: "Foarte multi se plang de oboseala restanta o perioada lunga de timp dupa boala"

Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 00:15
7138 citiri
Cum este viata unui pacient vindecat de COVID-19: "Foarte multi se plang de oboseala restanta o perioada lunga de timp dupa boala"
Medicul Virgil Musta (stanga) si Medicul Carmen Dorobat (dreapta) FOTO Colaj Facebook

Sute de mii de persoane s-au vindecat de coronavirus in Romania. Insa, foarte multe dintre acestea nu stiu ce analize trebuie sa isi faca pentru a fi sigure ca nu vor aparea complicatii.

Ziare.com a discutat cu mai multi medici care au explicat la ce investigatii trebuie sa se supuna pacientii vindecati de COVID-19, dar si care sunt "sechelele" cu care pot ramane.

Ce investigatii trebuie sa faca pacientii care s-au vindecat de COVID-19

Medicul Virgil Musta, seful Sectiei Infectioase 2 de la Spitalul "Victor Babes" din Timisoara, a explicat care sunt principalele lucruri pe care trebuie sa le ia in considerare pacientii care s-au vindecat de coronavirus si ce investigatii ar trebui sa faca. Acesta precizeaza faptul ca trebuie sa luam in considerare si ce forme ale bolii au fost dezvoltate de catre pacient (usoare, medii sau severe).

"Pentru cei care au avut o forma cu pneumonie ar trebui sa investigheze modul in care a evoluat aceasta pneumonie. Acest lucru se realizeaza printr-o radiografie pulmonara. Am avut cazuri in care evolutia a fost buna si leziunile au disparut si cazuri in care leziunile s-au accentuat la o luna dupa externare si atunci ar trebui evaluata functia pulmonara", a explicat medicul Virgil Musta.

Sindromul inflamator. "Sunt niste analize pe care le facem cu feritina, proteina C reactiva" si sindromul de coagulare, a explicat Musta. "Cele doua organisme patogenice pot fi verificate in timp. Daca in timpul internarii (n.r. pacientul) a declansat un diabet, ar trebui monitorizat de catre medicii diabetologi acest diabet", mai spune el.

"Sunt pacienti care au prezentat tulburari de EKG, miocardite de exemplu. Aceasta trebuie apoi monitorizata si evaluata de catre un medic cardiolog", a completat medicul.

Schimbarile care se produc in corpul pacientilor vindecati de COVID-19

Medicul Virgil Musta explica faptul ca, la majoritatea pacientilor, boala evolueaza intr-o forma usoara si fara probleme. Insa, de la formele medii, apar probleme.

"Sunt unii care dezvolta un sindrom inflamator si un sindrom de coagulare care poate afecta plamanii, inima, sistemul nervos, ficatul, pancreasul. Atunci se urmaresc niste investigatii specifice ale organului respectiv. De la formele medii incolo, unde apare afectarea pulmonara, trebuie intr-adevar, la o luna, evaluat sindromul inflamator si de coagulare. Insa, ca principiu, oamenii nu trebuie sa isi faca o foarte mare problema legata de sechele daca au avut forme usoare sau asimptomatice", a explicat medicul.

Acelasi lucru il sustine si medicul Carmen Dorobat, directorul Spitalului de Boli Infectioase "Sfanta Parascheva" din Iasi: "Pot exista unele modificari de ordin anatomic, ca aceste modificari inflamatorii care apar in faza acuta a bolii, care explica si unele posibile sechele. Ma refer aici la modificari in functia respiratorie - este nevoie, cateodata, de recuperare respiratorie -, la modificari in ceea ce priveste partea neuromusculara si cateodata este nevoie de recuperare neuromotorie, cateodata este vorba de o dispensarizare a functiei cardiace in timp, in special in momentul in care aceasta infectie acuta cu SARS-CoV-2 a aparut dupa varsta de 60 de ani".

Respectarea masurilor pentru a evita reinfectarea

Medicul Virgil Musta explica faptul ca pacientii care s-au vindecat de coronavirus trebuie sa continue sa respecte masurile deoarece nu se stie cat dureaza imunizarea. "Inca nu se stie exact care este durata si cat de puternica este imunizarea. Atunci, exista riscul si au fost cazuri, in care pacientii s-au recontaminat. Ca sa nu se intample acest lucru, pentru ca o recontaminare pe un plaman deja lezat poate da o forma mai severa de boala, este bine sa continue preventia pe care a facut-o si pana atunci".

Ce recomanda medicii

"Principala recomandare si ceea ce trebuie sa invatam de pe urma acestei pandemii este sa pretuim sanatatea si sa avem grija de sanatate", a marturisit medicul Virgil Musta.

Totodata, Musta recomanda ca persoanele vindecate de coronavirus sa faca miscare, sport, sa se alimenteze cat se poate de corect si de bine pentru a evita obezitatea, sa militeze pentru un mediu mai curat, sa intre in programe de preventie si de monitorizare a bolilor cronice pentru ca acestea sunt foarte importante, sa mearga o data pe an la medic pentru a face niste investigatii si pentru a depista bolile precoce din timp, pentru a le putea tine sub control.

Medicul Carmen Dorobat recomanda un stil de viata echilibrat. "Pacientii ar trebui sa aiba un regim de viata confortabil pentru ca foarte multi se plang de o stare de oboseala restanta pentru o perioada lunga de timp dupa boala. Deci, ar trebui sa se odihneasca, sa evite stresul, sa aiba un regim alimentar corespunzator, echilibrat si evaluari periodice la medic".

Mesajul transmis de Megan Markle după ce cumnata sa, Kate Middleton a dezvăluit că are cancer
Mesajul transmis de Megan Markle după ce cumnata sa, Kate Middleton a dezvăluit că are cancer
Marea Britanie este în stare de şoc după ce prinţesa Kate a dezvăluit că suferă de cancer, deja numeroase persoane salutând curajul foarte popularei soţii a moştenitorului tronului,...
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Când te gândești la slăbit ai în minte numai diete care mai de care mai drastice și ore în șir de transpirat la sală. Dar dacă ți-am spune că poți slăbi la fel de bine și în somn?...
#coronavirus, #analize, #vindecare, #recomandari, #forme, #sport, #sanatate , #coronavirus