Ce se intampla in corpul nostru dupa ce primim vaccinul Pfizer. Motivul pentru care femeile reclama mai multe efecte secundare

Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 13:15
29236 citiri
Ce se intampla in corpul nostru dupa ce primim vaccinul Pfizer. Motivul pentru care femeile reclama mai multe efecte secundare
Cum functioneaza vaccinul Pfizer FOTO Hepta.ro

De cand a inceput pandemia de COVID-19, oamenii de stiinta si-au unit fortele si au avut un singur scop, acela de a dezvolta un vaccin contra virusului intr-un timp cat mai scurt. Lucrul acesta s-a si intamplat, iar Pfizer a fost primul vaccin aprobat in Uniunea Europeana.

Campania de vaccinare a inceput in Romania in 27 decembrie 2020, iar de atunci si pana marti, 6 aprilie, au fost administrate 2.771.056 de doze Pfizer.

Cum se administreaza vaccinul Pfizer?

Vaccinul este produs de Pfizer Inc. Si BioNTech, foloseste o tehnologie de tip ARN mesager si se administreaza in doua doze diferite, a doua fiind administrata la o distanta de 21 de zile fata de prima. Se administreaza in partea superioara a bratului si poate sa il faca oricine are peste 16 ani.

Ce se intampla in corpul nostru dupa ce primim vaccinul Pfizer?

Vaccinul bazat pe ARN mesager relationeaza cu celulele din corpul nostru si le ofera un set de instructiuni pentru a crea proteina Spike, lucru necesar pentru asigurarea protectiei contra COVID-19.

De ce este importanta proteina Spike?

Medicul Radu Tincu a explicat anterior pentru Ziare.com de ce este atat de importanta proteina Spike si care este rolul crucial pe care il joaca.

"Proteina Spike este proteina cu care virusul adera de suprafata celulelor umane. Ea ii da virusului posibilitatea de a intra in celula si de a ne infecta. Anticorpii produsi vin ca niste mansoane si blocheaza proteina. In momentul in care virusul are blocate toate proteinele de suprafata de anticorpii nostri, nu mai poate sa se ataseze de celule, deci nu le mai poate infecta", a declarat Radu Tincu.

Medicul spune ca proteina Spike a suferit cateva modificari in privinta structurii, dar ca este in continuare prezenta pe suprafata virusului si ca anticorpii produsi inca pot neutraliza aceasta proteina de suprafata.

"Este pe principiul lacat-cheie. Proteina este lacatul, anticorpii sunt cheia. Ca sa se poata neutraliza, trebuie sa se potriveasca cheia la lacatul respectiv. Cu cat proteina se modifica si isi schimba structura, cu atat aceasta cheie pe care o avem acum, a anticorpilor, este din ce in ce mai greu de folosit", a adaugat Radu Tincu.

Ce efecte secundare pot sa apara?

  • Roseata, durere sau umflaturi in zona administrarii
  • Frisoane
  • Greata
  • Oboseala
  • Dureri de cap
  • Dureri musculare
  • Febra

De cele mai multe ori, efectele secundare dispar dupa o zi, iar in cel mai rau caz pot sa persiste cateva zile.

Efectele secundare mentionate mai sus reprezinta reactia organismului la vaccin si pot sa demonstreze ca acesta isi face efectul, potrivit thelist.com.

Medicul Debra Powell, infectionist la Tower Health, din Pennsylvania, a explicat pentru sursa citata ca prima doza a vaccinului "invata" organismul cum sa raspunda la virus, pe cand a doua doza reprezinta un impuls al sistemului imunitar.

Mai mult, cele doua doze sunt suficiente pentru a asigura o protectie de circa 90% impotriva virusului.

Efectele adverse, mai comune in randul femeilor

Dupa ce primele 13,7 milioane de vaccinuri contra COVID-19 au fost administrate in Statele Unite ale Americii, dupa o analiza a datelor, specialistii au observat ca efectele secundare au fost mai frecvente in randul femeilor. Se pare ca acest lucru este destul de comun si ca femeile au raportat adesea efecte secundare mai semnificative si in cazul altor vaccinuri, comparativ cu barbatii.

O explicatie ar fi ca femeile produc mai mult estrogen, care poate stimula raspunsul sistemului imunitar. Barbatii produc cantitati mari de testosteron, care are capacitatea de a inhiba sistemul imunitar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vaccin COVID 19, #vaccin pfizer, #efecte secundare, #arn mesager , #coronavirus