Coronavirus: Cercetatorii din Florida au descoperit o mutatie care sporeste capacitatea de infectie

Duminica, 14 Iunie 2020, ora 17:09
7991 citiri
Coronavirus: Cercetatorii din Florida au descoperit o mutatie care sporeste capacitatea de infectie
Foto: Pixabay

O echipa de oameni de stiinta de la Institutul de Cercetari Scripps din Florida a descoperit o mutatie genetica la coronavirusul SARS-CoV-2 care ii sporeste semnificativ capacitatea de a infecta celulele, potrivit unui comunicat al institutiei citat de EFE.

Virusologa Hyeryun Choe, principala autoare a studiului, a declarat ca a putut determina in celulele de cultura ca prin aceasta mutatie "virusul devine mult mai contagios". Aceasta mutatie denumita D614G sporeste de intre 4 si 5 ori numarul, sau densitatea particulelor virale infectioase (denumite virioni), care prezinta pe invelis spicule glicoproteice proeminente, ce formeaza coroana virusului.

Aceste spicule glicoproteice, care dau aspectul de coroana sferica virusului, il ajuta sa infecteze cu ajutorul receptorilor celulari ACE2.

Potrivit comunicatului Institutului de Investigatii Scripps, cu sediu in Jupiter (sud-estul din Floridei), varianta virusului SARS-CoV-2 care a circulat in primele infectii nu prezenta mutatia D614G, care acum este versiunea dominanta in marea parte a lumii.

Potrivit lui Michael Farzan, coautor al cercetarii si copresedinte al Departamentului de Imunologie si Microbiologie al Scripps, niciuna dintre secventele virusului SARS-CoV-2, depozitate in baza de date ale GenBank nu are aceasta mutatie.

In martie, mutatia deja aparea in 4 mostre, iar in luna mai era prezenta in 70 % dintre mostre, potrivit cercetatorului american.

Choe si Farzan, care au realizat studiul pe un virus inofensiv creat special pentru a produce proteine cheie ale coronavirusului, avertizeaza ca va fi nevoie de studii epidemiologice suplimentare pentru a verifica daca eficacitatea contagierii celulelor se produce si in lumea reala.

Ambii cercetatori studiaza coronavirusul de aproape 20 de ani, cand a izbucnit primul focar de SARS, iar in 2003 au fost printre primii care au descoperit ca acest virus se foloseste de receptorii celulari ACE2, cum face si SARS-CoV-2.

Misterul Triunghiului Bermudelor, explicat de oamenii de știință
Misterul Triunghiului Bermudelor, explicat de oamenii de știință
Întinderea de apă dintre Florida, Puerto Rico și Bermuda este cunoscută sub numele de Triunghiul Bermudelor. Și-a primit numele în secolul XX, când a fost asociat cu dispariții misterioase...
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
#coronavirus, #Cercetatori, #studiu, #Florida, #infectare, #virus , #coronavirus
Comentarii
Poza mikkael
mikkael
rank 3
si votul pe stare de alerta!