Restrictii drastice in Europa, pentru a controla pandemia. Bilantul mortilor creste dramatic

Duminica, 15 Martie 2020, ora 23:59
106298 citiri
Restrictii drastice in Europa, pentru a controla pandemia. Bilantul mortilor creste dramatic
Foto: Arhiva Ziare.com

Numarul cazurilor de infectare cu virusul COVID-19 in Romania a ajuns la 139, dupa ce duminica au mai fost confirmate inca 16 imbolnaviri, conform informatiilor oficiale transmise de Grupul de Comunicare Strategica al guvernului. Bilantul neoficial este mai mare.

De luni, in tara noastra va fi declarata stare de urgenta, pentru a putea asigura o mai buna gestionare a masurilor de limitare a pandemiei. Anuntul, facut sambata de presedintele Klaus Iohannis, nu a cuprins mai multe detalii.

O conferinta de presa pe aceasta tema sustinuta duminica de ministrul de Interne, Marcel Vela, cel care devine practic al doilea om in stat, dupa instituirea starii de urgenta, nu a adus informatii relevante pentru cetateni.

Premierul Ludovic Orban a incercat sa aduca niste clarificari, printr-o videoconferinta de la Vila Lac, unde s-a autoizolat, dar fara a comunica masuri concrete.

Intre timp, in lume s-au inregistrat peste 12.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, totalul cazurilor confirmate ajungand aproape de 170.000. Si numarul mortilor a crescut, pana la 6.494 decese, la nivel global.

Majoritatea noilor cazuri au fost inregistrate in tari din Europa, in timp ce in China au fost doar cateva.

Informatii esentiale despre COVID-19 pentru fiecare dintre noi: Cum sa te feresti, ce faci daca ai simptome si diferenta majora fata de gripa

Harta epidemiei din Romania
TMARBHSMSJMMBNCJHDABCSMHGJDJOTVLSBMSSVBTISNTHRBCVSGLVNCVBVPHAGDBTRGRIFBZBRILCLCTTL
B

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai importante informatii despre epidemia de coronavirus si masurile luate de autoritati duminica:

23:59 - Bilantul zilei de duminica, intr-un grafic realizat de worldometers.info, unde coloana rosie, cea a noilor decese din ultimele 24 de ore, este tot mai sumbra.

In Italia au murit inca 368 de oameni intr-o singura zi, iar 96 de noi victime au fost inregistrate in Spania, unde situatia se degradeaza in ritm accelerat. In total, in intreaga lume, coronavirusul a rapus duminica 661 de vieti.

23:24 - Fiica lui Florin Oancea, primarul municipiului Deva, a fost depistata pozitiv cu coronavirus. Ea a fost internata, alaturi de tatal ei, la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara. Sotia edilului si fiul lor au avut teste negative pentru coronavirus, informeaza News.ro.

23:15 - De sambata pana duminica au fost inregistrate inca 1.000 de cazuri de coronavirus in Franta, unde s-a ajuns la un total de 5.400 de imbolnaviri si 120 de morti.

Grupul de marci de lux LVMH a anuntat ca va produce in fabricile sale de parfumuri si cosmetice din Franta geluri dezinfectante, pe care le va dona spitalelor nationale (detalii).

22:45 - Scolile raman inchise pana dupa Paste, spune ministrul Educatiei, Monica Anisie, deci elevii vor ramane acasa toata luna martie si prima saptamana din aprilie, cand vor intra oficial in vacanta, de pe data de 4 pe data de 21 aprilie (detalii).

22:00 - Principatul Monaco a anuntat inchiderea tuturor localurilor care nu sunt esentiale pentru viata cetatenilor, pe fondul extinderii pandemiei de coronavirus in tarile vecine, dupa ce Franta a anuntat masuri similare. Sunt vizate restaurantele, barurile, cluburile, cazinourile si salile de cinema sau de spectacole.

21:40 - Toate barurile din Irlanda vor fi inchise pana la sfarsitul lunii martie, pentru a reduce raspandirea coronavirusului. Decizia va afecta 7.000 de pub-uri si 50.000 de locuri de munca.(detalii).

21:22 - Un barbat din Bistrita-Nasaud a fost amendat cu 5.000 de lei, dupa ce a sunat la 112, a dat un nume fals si a mintit ca vine din Italia si are siptome de coronavirus, informeaza News.ro.

21:18 - Ministerul Afacerilor Externe recomanda tuturor cetatenilor romani care se afla ca turisti in strainatate sa depuna demersuri pentru scurtarea sederii si revenirea in tara in cel mai scurt timp.

Avand in vedere faptul ca masurile adoptate la nivelul statelor pot afecta inclusiv traficul aerian si pot suferi modificari de la o zi la alta, MAE recomanda contactarea agentiilor de voiaj si a companiilor aeriene in vederea modificarii zborurilor si a identificarii unor rute alternative pentru retur, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Totodata, MAE subliniaza ca orice calatorie in strainatate in contextul actual trebuie evaluata cu responsabilitate si din perspectiva riscurilor antrenate de masurile adoptate de statele de tranzit si destinatie si recomanda consultarea informatiilor disponibile pe site-ul MAE si pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice si ale oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate.

21:11 - Saizeci de angajati ai Primariei Deva sunt in izolare la domiciliu, dupa ce primarul Florin Oancea si administratorul public, Adrian David Nicolae, au fost infectati cu coronavirus, astfel ca Primaria Deva isi suspenda activitatea pe o perioada nedeterminata, in functie de rezultatele anchetei epidemiologice, arata News.ro.

20:10 - Guvernul olandez a decis duminica inchiderea tuturor scolilor, cafenelelor, restaurantelor si cluburilor sportive din tara, pentru a limita epidemia de COVID-19, informeaza Reuters (detalii).

20:01 - Opt romani de la bordul navei de croaziera Grand Princess, aflata in carantina, au revenit in tara cu un zbor pus la dispozitie de autoritatile americane, acestia fiind plasati in carantina, a anuntat, duminica seara, MAE.

19:35 - Situatia este dramatica in Italia, unde au fost inregistrate peste 3.500 de noi cazuri si 368 de morti in numai 24 de ore.

19:30 - Ministrul Finantelor, Florin Citu, anunta ca guvernul intentioneaza sa acorde IMM-urilor garantii pentru a avea acces la capital de lucru cu dobanda zero in valoare de pana la 10 miliarde de lei, pentru a depasi dificultatile generate de pandemie.

19:00 - Ludovic Orban anunta noi masuri pentru lupta cu virusul si pentru sprijinirea firmelor afectate de criza.

Premierul dezminte ca metroul va fi inchis si spune ca de transportul de suprafata din Bucuresti se ocupa Primaria Capitalei.

Orban anunta noi masuri pentru combaterea pandemiei si sprijinirea firmelor afectate

18:00 - Transportul public in Bucuresti ar putea fi oprit complet, odata cu instituirea starii de urgenta, sustine directorul Societatii de Transport Bucuresti, Andrei Creci.

17:45 - Guvernul danez anunta ca va acoperi 75% din salariile angajatilor firmelor afectate de criza, pentru urmatoarele 4 luni, daca nu se vor face concedieri (detalii).

17:33 - Germania isi va inchide in mare masura, incepand de luni dimineata, frontierele cu Franta, Austria si Elvetia, din cauza coronavirusului, informeaza agentia dpa citand surse guvernamentale. Traficul de marfa si navetistii nu vor fi afectati (detalii).

17:08 - Grupul de Comunicare Strategica anunta ca pe 15 martie s-au confirmat 16 cazuri noi, dupa cum urmeaza: 4 cazuri in Bucuresti, 4 in Arad, 3 in Brasov, 2 in Braila si cate 1 caz in Constanta, Teleorman si Iasi. Persoanele au varsta cuprinsa intre 5 ani si 71 de ani.

Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacti ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate in carantina.

Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate in spitale din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova si Constanta si se afla sub supraveghere medicala permanenta.

Starea de sanatate generala a pacientilor este buna, cu exceptia barbatului internat la spitalul Victor Babes, care a prezentat complicatii, dar a carui stare este

ameliorata.

Numarul total al persoanelor din tara infectate cu Covid-19 a ajuns la 139. Dintre ele, 9 s-au vindecat deja.

Pe teritoriul Romaniei, in carantina sunt 2.855 de persoane pentru care se efectueaza verificari pentru a depista daca au contactat virusul si 14.640 de persoane sunt in izolare la domiciliu si se afla sub monitorizare medicala.

17:03 - Primaria Capitalei transmite ca jumatate dintre cele 60 de paturi alocate pentru tratarea bonlavilor cu coronavirus de la spitalul Victor Babes sunt ocupate in acest moment si ca va suplimenta capacitatea cu inca 340 de paturi.

La Victor Babes s-au format echipe de cate 30 de medici, asistente si infirmiere care fac garda la 3 zile si care nu pleaca din spital vreme de doua saptamani. La finalizarea acestui ciclu, personalul medical ar urma sa intre in izolare in spatii puse la dispozitie de PMB, pentru a evita sa raspandeasca boala.

16:40 - O companie biofarmaceutica din Canada a reusit deja sa produca un vaccin candidat viabil pentru COVID-19, insa acesta trebuie testat, iar procedurile sunt foarte stricte si fiecare etapa dureaza (detalii).

16:35 - Un barbat in varsta de 71 de ani din Ungaria a decedat la putin timp dupa ce a fost spitalizat cu pneumonie grava si suspiciune de infectie cu coronavirus. Pana acum, Ungaria a confirmat 32 de cazuri de COVID-19 si a plasat in carantina 159 de persoane.

16:33 - Circa 2.000 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus si 100 de decese provocate au fost inregistrate in ultimele 24 de ore in Spania, cea mai afectata tara din Europa dupa Italia.

16:30 - Cetatenii cu varste de peste 70 de ani din Marea Britanie ar putea fi nevoiti sa stea in case pana la 4 luni de zile, pentru a se feri de coronavirus, a declarat un secretar de stat britanic pentru sanatate (detalii).

16:20 - Guvernul bulgar va creste salariile personalului medical care trateaza pacientii bolnavi de Covid-19, a anuntat duminica prim-ministrul Boyko Borisov.

16:13 - Printre pacientii recent diagnosticati cu Covid-19 se afla o asistenta medicala de la Spitalul Mrie Curie, a transmis Digi24.

Potrivit sursei citate, asistenta ar fi fost unul dintre contactii pacientului de 60 de ani care a calatorit in Israel si s-a infectat, dar n-a recunoscut acest lucru, cand s-a prezentat la medic. El si-a imbolnavit si parte din familie, in acelasi context.

15:30 - Ion Caramitru, managerul Teatrului National din Bucuresti, a facut un apel la spectatori sa nu ceara banii inapoi pentru biletele cumparate la spectacolele care sunt acum amanate din cauza pandemiei.

"Ma adresez spectatorilor fideli ai Teatrului National din Bucuresti, ma adresez celor indragostiti de teatrul nostru, de teatrul romanesc in general, cu rugamintea de a lua in calcul ideea de a nu pretinde acum, imediat, rambursarea banilor pentru biletele pe care le-au cumparat in avans, deoarece Teatrul National se obliga sa reprogrameze aceste spectacole atunci cand vom avea posibilitatea sa o facem. Si biletele raman valabile. Ar fi un gest de solidaritate cu ceea ce se intampla astazi in tara si, in mod expres, in salile de spectacol", a spus Caramitru.

15:20 - Republica Moldova a decis sistarea curselor aeriene regulate cu Italia, Spania, Franta incepand de duminica. De luni vor fi sistate si cursele aeriene regulate cu Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Portugalia si Romania (vezi toate restrictiile).

15:05 - Legea care prevede acordarea de zile libere parintilor, atunci cand unitatile de invatamant sunt inchise din motive exceptionale, a fost publicata in Monitorul Oficial. Personalul din sectoare cu foc continuu poate beneficia de prevederi doar cu acordul angajatorului.

15:00 - Adunarile publice la care participa mai mult de 5 persoane au fost interzise in Austria, iar cetatenii nu mai au voie sa se intalneasca cu nimeni.

Exista doar trei motive pentru care cetatenii mai au voie sa iasa din casa, a declarat cancelarul Sebastian Kurz: munca esentiala, cumparaturi vitale, cum ar fi hrana, sau pentru a ajuta pe altcineva (detalii).

14:55 - Distrigaz Sud Retele suspenda temporar activitatea tuturor centrelor sale de relatii cu clientii. Toate solicitarile clientilor vor fi facute online.

Si Engie Romania a luat aceeasi masura.

14:48 - Ministrul de Interne Marcel Vela a sustinut duminica o conferinta de presa in care era asteptat sa dea detalii despre ce va insemna exact, pentru cetateni, instituirea starii de urgenta. Vela a facut afirmatii precum "presupune pentru toti schimbarea modului de viata" sau ca aduce "un moment de frica si neintelegere", insa nici nu a explicat ce se va intampla de fapt.

In schimb, a tinut sa precizeze ca a muncit toata noaptea la masurile pe care i le-a transmis lui Ludovic Orban, ca premierul sa i le dea mai departe presedintelui Klaus Iohannis, care sa emita decretul.

Vela a anuntat ca sambata seara a fost luata o masura pe care pana acum oficialii au evitat-o, si anume ca toate persoanele care intra pe teritoriul Romaniei din tari care au inregistrat mai mult de 500 de cazuri de imbolnaviri cu coronavirus sa fie plasate automat in izolare la domiciliu. Masura intra in vigoare din aceasta seara, de la ora 21:00.

O alta masura anuntata de ministrul de Interne este aceea ca inspectorii ITM vor face controale pentru a vedea daca se respecta masura decalarii programului. Nu este clar insa unde vor fi facute controalele, avand in vedere ca, la inceputul saptamanii cand a fost anuntata masura, ea a fost cu titlu de obligativitate doar pentru institutiile de stat, pentru mediul privat fiind doar o recomandare.

Citeste aici intreaga declaratie a ministrului de Interne

14:47 - Ziaristii de la Bihon.ro au transmis ca o persoana din centrul bihorean de carantina s-a enervat, a vrut sa plece si chiar a scuipat spre jandarmi. E un gest de maxima iresponsabilitate, in conditiile in care cetateanul nervos ar putea fi purtator al coronavirusului si i-ar fi putut imbolnavi si pe jandarmi.

Pana la urma, barbatul a ramas in carantina si s-a ales cu o amenda de 2.900 lei.

14:40 - Presa ieseana relateaza ca mai multe zeci de persoane care se afla in carantina la un hotel din oras s-au hotarat, la un moment dat, sa plece la masa intr-un mall din apropiere. La iesirea din hotel s-au intalnit, insa, cu jandarmii. Si dupa o discutie tensionata, oamenii aflati in carantina au fost nevoiti sa revina in camere.

14:34 - Recorder.ro a scris inca de sambata 14 martie ca, in plina pandemie, preotii din mai multe zone ale tarii umbla din usa in usa ca sa sfinteasca locuintele romanilor, in Postul Pastelui. Patriarhia Romana n-a dezmintit, ci a spus asa ceva se face in functie de deciziile luate de structurile bisericesti locale.

Unele arhiepiscopii au anuntat ca preotii nu vor merge din usa in usa, din cauza pandemiei. Dar reprezentantii altor arhiepiscopii - cum sunt cei de la Tomis - au sustinut ca preotii "umba destul de steril" si vor continua sa mearga pe la usile romanilor.

In context, Ziarul de Iasi a anuntat ca a primit de la cititori informatii privind faptul ca si preotii din nordul tarii merg sa sfinteasca locuinte, desi e pandemie.

14:28 - Comisia nationala extraordinara de sanatate publica din Republica Moldova a luat decizia de a suspenda zborurile spre Europa si de a inchide mai multe puncte de frontiera cu Romania si Ucraina. Cursele regulate cu Italia, Spania, Franta vor fi sistate incepand de duminica, 15 martie 2020, ora 00:00. Incepand cu 16 martie, ora 00:00, vor fi sistate cursele aeriene regulate cu Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Portugalia si Romania. Operatorii aerieni vor avea interdictie sa imbarce calatori care vin catre Republica Moldova cu escala in Italia, Spania, Franta, Germania, China, Iran si Coreea de Sud.

14:07 - Conducerea Grupului Mobexpert a decis intreruperea activitatii pe termen nedeterminat. Magazinele vor fi inchise incepand de joi, 19 martie, iar Mobexpert va achita catre angajati o indemnizatie in valoare de 75% din salariul de baza. "Este prima oara in cei 27 de ani de existenta a Mobexpert cand magazinele vor fi inchise. Insa sanatatea clientilor si angajatilor nostri este prioritara. Pentru ca nu vindem un produs de prima necesitate pentru actuala situatie, singura decizie responsabila este sa intrerupem activitatea", a declarat Dan Sucu, Presedintele si proprietarul Grupului Mobexpert.

13:54 - Ferrari a anuntat si-a inchis fabricile de la Maranello si Modena. Decizia a fost din cauza unor intreruperi in lantul de aprovizionare cu piese, dar si in contextul reducerii unor activitati economice, masura luata de guvernul italian. Productia in cele doua fabrici a fost oprita pana la data de 27 martie, dar unii angajati vor putea lucra de acasa.

13:35 - Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Nelu Tataru a declarat ca opt persoane au fost confirmate duminica si este vorba de persoane care au fost in contact cu pacientul de la Gerota si senatorul PNL de Constanta Vergil Chitac. Cele opt persoane sunt asimptomatice si erau in izolare sau in carantina. In aceste conditii, numarul total al romanilor confirmati a ajuns la 131. Informatia nu a fost confirmata de Grupul de Comunicare Strategica.

13:33 - Astazi, 15.03.2020, au fost confirmate primele doua cazuri de COVID-19 in Braila. Cele doua persoane provin din centrul de carantina. In momentul acesta sunt internate si izolate la Sectia de Boli Infectioase din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Braila. Cele doua persoane au sosit, in mod controlat, de la punctul de trecere al frontierei, in data de 12.03.2020 si au fost introduse direct in spatiul de carantina, neavand contact cu alte persoane, informeaza Grupul de Coordonare Braila.

13:27 - O femeie in varsta de 37 de ani a fost preluata cu izoleta si dusa la Spitalul Judetean Buzau, unde a fost introdusa intr-un container isolator. Femeia a revenit din Lombardia, Italia, in data de 5 martie si era izolata la domiciliu. Ea a sunat la 112, spunand ca se simte rau, a fost preluata cu ambulanta si transportata la Spitalul Judetean Buzau. Femeia are febra, dureri in gat si tuseste. Medicii i-au prelevat probe pentru coronavirus pe care le-au trimis la Bucuresti.

13:23 - Uzbekistan a anuntat primul caz de Covid-19, un barbat care s-a intors recent din Franta. Guvernul a anuntat ca va inchide unitatile de invatamant pentru trei saptamani, incepand de luni, si ca anuleaza toate evenimentele publice, iar compania aeriana de stat suspenda toate zborurile spre mai multe orase din Europa de vest, Asia si Orientul Mijlociu pana la finalul lunii aprilie. Guvernul de la Taskent a interzis intrarea in tara pe cale rutiera si a precizat ca in curand va suspenda si trenurile internationale.

13:19 - Toti angajatii Primariei Deva, care au avut contact direct cu primarul Florin Oancea sau cu administratorul public Adrian Nicolae David, confirmati cu coronavirus in cursul zilei de sambata, s-au izolat voluntar la domiciliu si asteapta testarea epidemiologica. Toti ceilalti care au avut contact direct cu cei doi sunt rugati sa anunte autoritatile. "Toti cei care au intrat in contact direct cu persoanele mentionate, dupa data de 9 martie, sunt rugati sa acceseze urmatoarele numere de telefon, pe care le regasiti in comunicatul de mai jos, al Prefecturii Judetului Hunedoara: 0768 193 630 si 0768 193 629 sunt alte doua numere de telefon la care hunedorenii pot apela Directia de Sanatate Publica pentru obtinerea sau transmiterea de informatii legate de coronavirus. Mentionam ca, in acelasi scop, raman valabile si pot fi accesate si celelalte doua numere de telefon ale DSP Hunedoara: 0254.225.242 si 0768.193.639", se mai arata in comunicat.

13:17 - Autoritatile mexicane avertizeaza ca pandemia ar putea dura tot anul si iau in considerare inasprirea masurilor de preventie, inclusiv interzicerea adunarilor si prelungirea vacantei de Pasti a elevilor, relateaza Reuters. "Ne pregatim de o epidemie care poate dura tot anul", a spus Hugo Lopez-Gatell, ministru adjunct al Sanatatii, intr-o conferinta. In Mexic au fost inregistrate peste 40 de cazuri de infectare cu COVID-19. Nu au fost raportate decese.

12:51 - ENGIE Romania anunta ca a luat decizia de a suspenda temporar, incepand cu data de 16 martie, activitatea din centrele de relatii cu clientii din toate judetele in care are operatiuni, in contextul masurilor de prevenire a raspandirii COVID-19 si in conformitate cu deciziile autoritatilor. Clientii au posibilitatea de a realiza diverse tipuri de operatiuni online, prin intermediul site-ului engie.ro si al aplicatiei engiemobile, disponibila in Google Play si App Store. Clientii care au nevoie de asistenta pot utiliza formularul de contact de pe site-ul engie.ro sau pot utiliza serviciul national de call-center, apeland numarul 021.9366.

12:48 - La Centrala nucleara de la Cernavoda s-au luat toate masurile speciale necesare pentru a asigura continuitatea activitatii, in conditiile extinderii epidemiei de coronavirus. Pentru a nu exista probleme, personalul esential va fi izolat.

12:35 - Ziarul Welt am Sonntag a scris ca presedintele american Donald Trump a cautat sa obtina drepturi exclusive pentru un vaccin destinat COVID-19 care este dezvoltat de compania germana CureVac. Raportul, in care sunt citate surse, arata ca liderul de la Casa Alba a oferit mari sume de bani oamenilor de stiinta germani care lucreaza la acest vaccin.

12:15 - Luate cu asalt, supermarketurile din Regatul Unit ii indeamna pe britanici la calm si le recomanda sa cumpere doar ce le trebuie. Singura situatie in care marfurile nu vor ajunge pentru toti e cea in care unii cumpara mai mult decat au nevoie, pentru a face rezerve, a transmis Helen Dickinson, directorul British Retail Consortium (BRC).

11:57 - Activitatile culturale si cursurile de limba spaniola ale Institutului Cervantes din Bucuresti vor fi suspendate pana la sfarsitul lunii aprilie, ca urmare a situatiei actuale cauzate de propagarea COVID-19, informeaza institutia. Pentru a asigura o continuitate din punct de vedere didactic, sesiunile de curs restante se vor desfasura in sistem online, a transmis institutia intr-un comunicat.

11:55 - Prefectul judetului Hunedoara, Vasilica Poteca, se afla izolat la locul de munca, de unde coordoneaza activitatile privind combaterea raspandirii coronavirusului. Decizia a fost luata dupa ce primarul din Deva, Florin Oancea, administratorul public si deputatul Lucian Heius au fost diagnosticati pozitiv.

11:52 - Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara ar putea fi eliberat complet, pentru a putea creste la maximum capacitatea de primire a cazurilor de coronavirus, a declarat duminica, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al spitalului, dr. Virgil Musta. "In momentul de fata avem internate 32 de cazuri confirmate de coronavirus si doi suspecti care sunt internati intr-o zona tampon, la chirurgia toracica. Printre acestea sunt si cazuri venite din alte judete. Noi am eliberat deja etajul II al spitalului pentru cei cu coronavirus, iar luni voi face propunerea ca si etajul I sa fie eliberat, pentru a mari capacitatea cu inca 14 locuri. Dupa intrarea in vigoare a starii de urgenta, intregul spital va putea fi eliberat si destinat doar cazurilor de coronavirus", a afirmat dr. Virgil Musta.

11:38 - Comisarul Traian Berbeceanu, seful de Cabinet al ministrului de Interne Marcel Vela, a afirma ca declararea starii de urgenta are rolul de a ajuta populatia, de a o proteja si de a salva vieti. Comisarul afirma, intr-o postare pe Facebook, ca nu se vor rationaliza alimentele, tara nu va fi blocata si afirma ca este falsa ideea potrivit careia ar putea aparea abuzuri ale autoritatilor.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va decreta starea de urgenta, la inceputul saptamanii viitoare, insa nu a dat niciun detaliu despre ce inseamna asta, ceea ce a dus la o explozie a speculatiilor.

11:34 - Debutul procesului in care prim-ministrul Benjamin Netanyahu este acuzat de coruptie a fost amanat pentru luna mai, a anuntat ministrul israelian al Justitiei, citat de The Guardian. Primele audieri urmau sa aiba loc marti, dar, din cauza crizei sanitare provocate de COVID-19, au fost amanate.

11:33 - Caile ferate ruse au anuntat duminica suspendarea trenurilor spre si din Ucraina si Republica Moldova de la 17 martie, intr-o tentativa de a limita propagarea coronavirusului, informeaza agentia rusa TASS, preluata de Reuters.

11:30 - Estonia si Lituania au anuntat sambata ca isi vor inchide granitele pentru cetatenii straini, cu cateva exceptii, in timp ce Letonia a decis masuri restrictive pentru combaterea raspandirii coronavirusului, informeaza AFP.

11:27 - O treime dintre angajatii penitenciarelor din Romania va sta acasa in perioada urmatoare, anunta Administratia Nationala a Penitenciarelor, ca masura preventiva in fata coronavirusului. Angajatii care stau acasa vor avea atributii care pot fi indeplinite de la domiciliu, anunta institutia.

11:17 - Cercetatori americani de la mai multe universitati prestigioase citati de Washington Post au demonstrat matematic faptul ca stand acasa prevenim cel mai eficient raspandirea oricarei boli foarte contagioase, inclusiv a Covid-19. Pe siteul publicatiei puteti vedea simularile oamenilor de stiinta.

11:06 - Presedintele iranian Hassan Rohani a acuzat sambata ca lupta cu epidemia de coronavirus este "impiedicata grav" de sanctiunile impuse de Statele Unite, in conditiile in care televiziunea de stat din Iran a relatat ca numarul deceselor provocate de aceasta boala a crescut cu aproape 100 intr-o zi, la 611, transmite Reuters.

10:58 - Reprezentantii papei Francisc au anuntat ca, anul acesta, slujbele din Saptamana Sfanta, care precede Pastele catolic, se vor desfasura fara public, in contextul pandemiei COVID-19. Decizia este una fara precedent in timpurile moderne si nu elimina posibilitatea unei slujbe de Pasti cu public.

10:46 - Australia a decis ca toate persoanele care vin din strainatate sa intre automat in autoizolare, timp de 14 zile

10:36 - Sotia sefului guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a fost infectata cu noul coronavirus, au informat sambata serviciile lui Pedro Sanchez. "Begona Gomez si presedintele guvernului sunt bine, se afla amandoi la Moncloa", resedinta sefului guvernului, "si respecta masurile de preventie stabilite de autoritatile sanitare", a anuntat guvernul intr-un comunicat.

10:26 - Salvati Copiii Romania anunta ca deschide un fond de urgenta pentru sprijinirea sistemului medical in criza provocata de noul coronavirus, cu focus pe sectiile de primire in regim de urgenta pentru copii, maternitati si sectii de terapie intensiva nou-nascuti.

10:16 - Salvamontistii au intervenit pentru transportul primei persoane suspectate de infectare cu coronavirus. Echipa Salvamont Brasov a transportat un pacient de la Cabana Diham pana la ambulanta. Au fost inchise temporar Cabanele Diham si Malaiesti.

10:07 - Romania anunta ca va face o exceptie de la suspendarea exportului de medicamente si va permite exportul catre Republica Moldova

9:47 - Clare Gerada, medic britanic, a povestit pentru BBC cum e sa ai coronavirus. Aceasta a spus ca boala seamana cu o gripa foarte puternica. Gerada a mai mentionat ca, timp de 4 zile, n-a putut face altceva decat sa doarma si sa se trateze cu paracetamol. Si ca - desi are 60 de ani - a stiut de la inceput ca va supravietui coronavirusului, mai ales ca nu suferea de vreo afectiune asociata.

9:41 - Chiar daca sunt izolati in case din cauza pandemiei, italienii si spaniolii nu si-au pierdut optimismul si nici n-au uitat cum sa isi arate recunostinta. Asa ca presa din intreaga lume a difuzat imagini cu oameni din Italia si Spania care - in dupa-amiaza si seara zilei de sambata, 14 martie - au iesit cu sutele la ferestre si i-au aplaudat pe medicii care isi risca sanatatea si viata in lupta cu coronavirusul.

9:39 - Liderul PMP, Eugen Tomac, anunta ca este blocat in SUA, unde a mers pentru un eveniment care s-a anulat si a prins restrictiile de calatorie impuse de presedintele Donald Trump

9:21 - Tot mai multe state isi inchid granitele si impun restrictii severe de calatorie

9:16 - Barbatul de 46 de ani, confirmat cu coronavirus in cursul zilei de sambata, a fost transferat, duminica dimineata, din centrul de carantina la Clinica de Boli Infectioase din Cluj. Din primele verificari ale anchetei epidemiologice, barbatul a intrat in contact cu o singura persoana, al carei test a iesit negativ, informeaza News.ro

9:12 - Metropolitan Opera va transmite, ncepand de luni, online, gratuit, spectacole din ultimii 14 ani. "In aceste vremuri extraordinar de dificile, am vrea sa oferim consolare iubitorilor de opera", a spus managerul Peter Gelb, intr-un comunicat. "In fiecare seara, vom oferi o diferita bijuterie din colectia noastra din ultimii 14 ani". Streamingul va fi gratuit si va incepe, in fiecare seara, la ora locala 19.30. Fiecare spectacol va fi disponibil online timp de 20 de ore.

8:48 - Ambasada Romaniei in Spania anunta ca, de luni, suspenda pe o perioada nedeterminata activitatea cu publicul la sediile oficiilor consulare. Spania a decretat starea de urgenta, fiind luate mai multe masuri restrictive. Ambasada precizeaza ca programarile obtinute pentru perioada urmatoare vor fi anulate, un mesaj in acest sens fiind transmis fiecarui utilizator in parte.

"Intreg personalul consular ramane la dispozitia cetatenilor romani pentru acordarea de asistenta consulara in situatii deosebite sau care prezinta un caracter urgent, temeinic justificate, determinate de necesitati deosebite (ex.: decese, accidente, acte solicitate de autoritatile locale in contextul pandemiei etc.)", a mai precizat Ambasada.

8:39 - Autoritatile sanitare franceze avertizeaza ca antiinflamatoarele folosite in tratarea COVID-19 pot agrava boala si ca ar trebui administrat paracetamol, nu ibuprofen sau cortizon.

8:34 - Nadia Comaneci a transmis un mesaj de incurajare pentru romani, in contextul pandemiei de coronavirus

8:24 - Mihai Sora ne indeamna sa stam in casa si sa facem lucruri care ne bucura si ne plac, dar si sa nu uitam sa ii incurajam pe cei mai tristi sau singuri

7:18 - OMS anunta ca aproape 10.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus s-au inregistrat in ultimele 24 de ore in intreaga lume, total cazurilor confirmate ajungand la 142.539.

Dintre cele 9.769 de cazuri noi, aproape 7.000 au fost inregistrate in tari din Europa, in timp ce in China au fost doar 18 cazuri. Numarul deceselor de COVID-19 in lume este 5.393, iar dintre acestea 438 s-au inregistrat in ultimele 24 de ore.

Italia a ramas cel mai grav afectata in ultimele zile, cu 2.547 de cazuri noi si 252 de decese, in timp ce in Spania situatia a continuat sa se agraveze cu 1.266 de persoane contaminate si 120 de decese.

7:12 - Sambata seara, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a ordonat autoritatilor sa inchida toate plajele si statiunile de schi. "Tocmai am ordonat ca toate plajele si statiunile de schi sa fie inchise maine. Situatia este grava si necesita ca toata lumea sa actioneze cu responsabilitate. Trebuie sa evitam locurile publice cu prea multe persoane", a scris premierul intr-un mesaj pe Twitter.

7:04 - Armata elvetiana a anuntat sambata ca se pregateste sa mobilizeze unul dintre cele patru batalioane spitalicesti pentru a ajuta spitalele din tara in combaterea pandemiei provocate de noul coronavirus, relateaza AFP.

7:00 - Casa Alba a anuntat ca testul pentru coronavirus facut de presedintele Donald Trump a iesit negativ. Presedintele american a intrat in contact cu cel putin o persoana bolnava, Fabio Wajngarten, un oficial brazilian.

Citeste si cele mai relevante informatii despre pandemia de coronavirus din ziua de sambata: 123 de cazuri in Romania, va fi declarata stare de urgenta. Europa si SUA se tot inchid. Bilant dramatic in Italia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#coronavirus duminica evolutie, #nou coronavirus Romania, #nou coronavirus lume , #coronavirus